Bolile profesionale, puse sub semnul suspiciunii în Olt. Explozie de cazuri la Electrocarbon

Bolile profesionale au explodat anul acesta la nivelul judeţului Olt, mulţi dintre cei care au lucrat în mediul toxic fiind declaraţi cu boală profesională după zeci de ani de când au încetat raporturile de muncă. În vreme ce medicii iau partea bolnavilor, reprezentanţii angajatorilor şi liderii sindicali pun sub semnul întrebării autenticitatea bolilor în unele cazuri. Din cei 162 de oameni declaraţi anul acesta cu diverse boli profesionale, 152 sunt foşti angajaţi ai SC Electrocarbon SA Slatina. Situaţia a fost discutată, joi, la prefectură, în cadrul Comisiei de Dialog Social. 

Potrivit statisticii prezentate de şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt, Cristian Ungureanu, pe parcursul anului 2014, în judeţul Olt s-au înregistrat 162 de boli profesionale, cei mai mulţi salariaţi declaraţi bolnavi fiind de la SC Electrocarbon SA Slatina – 152 de cazuri. Cinci cazuri au fost înregistrate la salariaţi de la SC Alro SA, patru la salariaţi de la SMR Balş şi unul la un muncitor de la Pirelli Tyres România SRL Slatina. Principalele afecţiuni de care suferă oamenii sunt silicoza (57 de cazuri), discopatia cronică (50 de cazuri), bronhopatia cronică obstructivă (28 de cazuri), bronşita cronică, hipoacuzia şi astmul bronşic. În contextul în care normele prevăd măsuri tehnico-organizatorice în vederea prevenirii îmbolnăvirilor profesionale şi ţinând cont că mulţi oameni sunt solicită declararea îmbolnăvirii după foarte mult timp de când au încetat să mai lucreze în mediul toxic invocat, reprezentanţi ai angajatorilor, dar şi cei ai angajaţilor pun sub semnul suspiciunii legalitatea declarării bolilor profesionale în unele dintre cazuri. Petre Fugaru, lider sindical la Electrocarbon, afirmă că fenomenul ar fi devenit o afacere pentru unii „Oameni care s-au pensionat după 1990 au venit acum să ne solicite fişele de risc, pentru a se duce la nu ştiu ce comisie, pentru ca în final să primească nişte bani. Vă daţi seama că dacă aveau afecţiuni grave, până acum nu mai erau în viaţă. Aşa se explică numărul mare de cazuri de îmbolnăviri profesionale din acest an de la Electrocarbon. Şi vă spun că numărul solicitărilor pentru a primi fişele de risc este triplu faţă de cei declaraţi deja cu boli profesionale”, a declarat Petre Fugaru.

Extrem de suspicios este şi Anton Barbu, managerul Departamentului de Sănătate, Securitate şi Mediu din cadrul SC Alro SA Slatina, care spune că în multe medii economice nu se face nimic pentru prevenirea îmbolnăvirilor. „Suntem o unitate care ne confruntăm cu cazuri de îmbolnăviri profesionale. Vreau să spun că unitatea a făcut eforturi deosebite în ultimii 15 ani pentru modernizarea tehnologiei pentru reducerea noxelor în mediul de muncă, dar cu toate acestea ne confruntăm cu declarări de cazuri de boli profesionale. Şi asta pentru că se primesc nişte plăţi compensatorii pentru cei care îşi declară boala profesională. În legea asigurărilor de sănătate şi accidentelor de muncă sunt prevăzute măsuri de prevenire şi măsuri de recompensă în cazul micşorării capacităţii de muncă, dar în ceea ce priveşte prevenirea, nu s-a făcut nimic, adică să se investească bani pentru modernizarea tehnologiilor, să se asigure tratamente gratuite la cei care sunt predispuşi să se îmbolnăvească. Toate acestea nu se fac, în schimb se dau până la cele 12 salarii medii pe economie pentru scăderea incapacităţii temporare de muncă, ca urmare a îmbolnăvirii profesionale. De aceea ne confruntăm cu această avalanşă de solicitări de cazuri de declarare a cazurilor de îmbolnăviri profesionale” susţine Anton Barbu.
 

Pe de altă parte, reprezentanţii DSP Olt găsesc explicaţii pentru numărul mare de cazuri de afecţiuni înregistrat anul acesta printre foştii salariaţi ai Electrocarbon. Liana Kovacs, medic în cadrul Biroului de Medicina Muncii de la DSP afirmă că unele boli profesionale apar după foarte mult timp după ce oamenii au lucrat în mediu toxic. „Ne întâlnim acum cu situaţia de la Electrocarbon pentru că aici avem foarte multe silicoze, boli care vin din urmă, chiar şi de 30 de ani, pentru că particulele acelea foarte fine de bioxid de siliciu intră în bronhii şi acolo rămân. Ele, în timp, dăunează muncitorului, adică apar atât elemente radiologice, cât şi clinice după foarte mulţi ani. Aşa se explică explozia de anul acesta de la Electrocarbon şi nu înţeleg de ce atitudinea angajatorului este aceea de a nega. O ia ca pe un afront personal, dar condiţiile de muncă au fost cum au fost. Unele boli vin din urmă şi nu avem de ce să ne răzbunăm pe oameni”, a explicat Liana Kovacs.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.