Bilanţ provizoriu: Aproape 1000 de anexe gospodăreşti şi case au fost inundate în Olt

Un bilanț provizoriu al pagubelor produse de căderea masivă de precipitații din ultimele zile, întocmit de pompieri pe baza datelor primite de la comitetele locale pentru situații de urgență, arată că în județul Olt au fost afectate de inundații 15 localități. La Movileni, Valea Mare, Crâmpoia, Șerbănești, Colonești, Cârlogani, Corbu, Schitu, Baldovinești, Tătulești, Dăneasa, Osica de Sus, Vîlcele, Scornicești şi Bobicești oamenii au trăit clipe de coşmar marţi şi în noaptea de marţi spre miercuri. Aproape 1000 de anexe gospodăreşti şi case au fost inundate, zeci de poduri şi podeţe, dar şi sute de fântâni având de suferit de pe urma revărsărilor de ape.

Potrivit bilanţului, 60 de case au avut de suferit de pe urma precipitaţiilor abundente, 22 la Șerbănești, 14 la Vîlcele, câte nouă la Crâmpoia şi Schitu, patru la Valea Mare şi două la Baldovinești.

Apele revărsate din pârâuri şi râuri au făcut prăpăd în 806 anexe gospodăreşti, cele mai multe la Movileni (273), Schitu (160) şi Colonești (142). La Crâmpoia şi Şerbăneşti au fost afectate şi cinci obiective socio-economice. Apa a acoperit în totalitate târgul săptămânal de la Şerbăneşti, afectând inclusiv clădirile administrative ale târgului. Distrugeri s-au înregistrat, de asemenea, la un număr de nouă poduri (Șerbănești – 5, Movileni 2, Schitu 2) şi la 79 de podeţe (Vîlcele – 34, Colonești – 33, Movileni – 10, Crîmpoia – 1, Tătulești – 1).

7,15 km drum județean a fost acoperit de ape (la Vîlcele – 6 km, Șerbănești – 500 de metri, Colonești – 600 de metri și la Schitu), dar şi 48 kilometri de drum comunal, în cea mai mare parte la Vîlcele (18 km), Tătulești (10 km), Schitu (5 km) şi Șerbănești (5 km). 300 de fântâni au fost afectate de inundaţii la Crâmpoia – 140, Șerbănești – 50, Vîlcele – 40, Corbu – 30 şi la Schitu – 10. În comuna Corbu apa a intrat în 29 de beciuri, acoperind, de asemenea, un cimitir la Baldovinești şi 90 de grădini la Șerbănești (60) și Valea Mare (30). Peste 5.000 de hectare de teren arabil, 541 hectare de păşuni și un hectar de livezi au fost, de asemenea, distruse de ape.

„Situația este monitorizată în continuare de instituțiile cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații. Grupa Operativă din cadrul M.A.I. este activată la nivelul județului, iar efectivele din cadrul I.S.U. Olt acționează în sprijinul populației pentru ca situația în zonele afectate să revină la starea de normalitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt, plutonierul major Dan Nedeloiu.

Alături de Dolj, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu şi Ilfov, judeţul Olt s-a aflat, de marţi până joi, la ora 14.00, sub avertizare cod portocaliu de inundaţii. Codul Portocaliu a rămas în vigoare pentru râul Călmăţui din Olt până vineri la ora 18.00. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here