Creditele agricole, pe înţelesul fermierilor din Olt. Tipuri de investiţii pentru care se pot obţine credite – FOTO

Una dintre cele mai importante bănci care finanţează, prin credite avantajoase, investiţiile fermierilor români, ProCredit Bank, şi-a continuat, joi, seria evenimentelor dedicate segmentului agricol cu o conferință organizată la Slatina. La eveniment au participat aproape 200 de fermieri din tot judeţul, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi naţionale implicate în finanţarea investiţiilor în agricultură, dar și invitați din mediul academic și juridic. 

Principalele teme de discuţie abordate au fost soluțiile de finanțare oferite de bancă în agricultură, soluții de garantare pentru creditele agricole, dificultăți întâmpinate de producătorii agricoli în accesarea și implementarea proiectelor europene, dar şi în procesul de achiziționare de teren agricol. Ofertele băncii, cu exemple concrete de credite oferite unor fermieri de succes, au fost prezentate de Diana Popa, director al sucursalei din Slatina, şi de Mihaela Ozunu, director al sucursalei din Craiova. 

La întâlnirea cu fermierii a fost prezent şi Ştefan Olaru, directorulOficiul Judeţean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Olt, care le-a vorbit oamenilor despre stadiul noului program PNDR 2014 – 2020, punând accent pe elementele noi pe care le are programul şi pe avantajele pe care fermierii le pot avea accesând fonduri europene pe acest program. Olaru a spus că prin noul program PNDR se simplifică procedura accesării fondurilor europene, cresc procentele de finanţare şi scad timpii de aşteptare pentru acordarea fondurilor. 

Despre soluţiile de garantare a creditelor rurale a vorbit Daniela Moţei, reprezentantă a Fondului de Garantare a Creditului Rural, iar directorul unei companii de consultanţă, Mircea Ungureanu, a oferit amănunte despre etapele implementării proiectelor pe fonduri europene în domeniul agricol.

Despre dificultăţile întâmpinate de fermierul român în achiziţia de terenuri agricole a vorbit avocatul Constantin daşoveanu, reprezentant al SC Jantzen Development SRL, sucursală a companiei daneze Jantzen Development specializată în furnizarea proiectelor de investiţii în terenuri arabile. El a evidenţiat atât efectele pozitive, cât şi pe cele negative ale Legii 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr. 268/2001. 

ProCredit Bank este o bancă germană care se află pe piaţa românească din 2002, 40% din credite fiind acordate în domeniul agricol. Printre tipurile de investiţii în agricultură pentru care banca oferă credite se numără achiziţionarea de tractoare, combine şi echipamente agricole multistadiu, conversia în agricultura organică, sistemele de purificare a apei şi sistemele de irigaţie, liniile de producţie noi pentru procesarea produselor agricole, achiziţia şi montarea centralelor de biomasă şi biogaz pentru încălzirea serelor şi solariilor, dar şi panourile fotovoltaice pentru producţia energiei electrice.  

În derularea activităţii cu clienţii persoane juridice, banca se concentrează pe finanţarea întreprinderilor foarte mici, mici şi mijlocii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here