Primarul din Crâmpoia, despre autorităţi şi inundaţii: „Cred că s-a vrut ştergerea comunei noastre de pe hartă”

Inundaţiile produse marţi şi în noaptea de marţi spre miercuri în localitatea Crâmpoia, unde apa a intrat nu doar în curţi, ci şi în casele oamenilor, sunt efectul indiferenţei cu care a fost tratată localitatea de mai-marii judeţului. Deşi comuna s-a numărat printre cele mai afectate localităţi de puhoaiele revărsate anul acesta, autorităţile judeţului au rămas reci la strigătele disperate după ajutor ale administraţiei locale. O explicaţie ar fi aceea că primarul comunei, Ionel Mirea, nu este coleg de partid cu cei care au în mână pâinea şi cuţitul judeţului. 
 
Puhoaiele pârâului Dorofei care s-au revărsat, în noaptea de marţi spre miercuri, peste sute de gospodării din Crâmpoia au semănat groaza în oameni. Apa a acoperit 170 de gospodării, inundând şi nouă case, 500 de hectare de teren arabil, nouă kilometri de drum comunal şi cinci podeţe, afectând şi 160 de fântâni, precum şi sediile mai unităţi economice. Inundaţiile au fost mai puternice decât în alte dăţi după ce, în aval de Crâmpoia, au fost efectuate lucrări de decolmatare şi regularizare a pârâului care străbate zona. Lucrările au ocolit Crâmpoia, astfel că, pe timpul precipitaţiilor abundente, debitul apei creşte pe pârâu, producând dezastru în aval, unde cursul apei a rămas colmatat. Deşi Crâmpoia a fost inundată în martie, în aprilie şi în iulie, localitatea a fost ocolită şi de fondurile alocate de guvern în mai multe rânduri anul acesta pentru remedierea pagubelor şi pentru prevenirea altor valuri de inundaţii. 
 
„Din fondurile acelea speciale pentru pagube produse de inundaţii, pentru remedierea şi prevenirea situaţiilor de urgenţă, au fost alocate circa 90 de miliarde lei vechi judeţului Olt, dar nouă nu ne-a fost alocat nici un leuţ. N-am primit nici un leu, dar în amonte de noi, în speţă la Şerbăneşti, Movileni şi Icoana, s-au dat bani, s-au făcut lucrări de decolmatare, de îndiguire, şi asta pentru noi a fost un mare dezastru, că noi suntem în aval, chiar la gura de revărsare în râul Vedea. Şi, automat, dacă pârâul la noi şi canalele secundare sunt colmatate, toată apa se revarsă în localitate. Cred că s-a vrut să se şteargă de pe hartă comuna Crâmpoia, Am avut inundaţii în martie, în aprilie, de Paşte, în iulie şi acum, în decembrie. M-au tot pasat de la o instituţie la alta, că îmi dau utilaje pentru lucrări de decolmatare, că îmi dau nu ştiu ce. Chiar domnul prefect a fost aici la inundaţiile trecute şi ne-a promis că ne trimite utilaje, că ne sprijină. Dacă am văzut că nu ne ajută cu nimic, am scris Prefecturii, Sistemului de Gospodărire a Apelor, Sistemului Hidrotehnic Jitaru, de care aparţinem noi. Prefectura abia astăzi (miercuri – n.r.) ne-a răspuns, spunându-ne că a repartizat petiţia mea către SH Jitaru. Atât, scurt. Dar lucrurile nu stau chiar aşa, că domnul prefect este reprezentantul Guvernului în teritoriu. Am adresele, aşa că în condiţiile în care ni se mai întâmplă astfel de evenimente, noi nu avem nici o responsabilitate”, a declarat primarul Ionel Mirea. 
 
Banii alocaţi de guvern au fost repartizaţi de Consiliul Judeţean, ai cărui reprezentanţi au „uitat” de fiecare dată că Crâmpoia s-a numărat mereu printre cele mai lovite localităţi de inundaţii, mai spune edilul din Crâmpoia. O explicaţie ar fi aceea că Ionel Mirea este singurul primar din judeţ care şi-a păstrat calitatea de membru al partidului sub sigla căruia a câştigat alegerile locale din 2012 – PDL.
 

Alături de Dolj, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu şi Ilfov, judeţul Olt se află, de marţi, cod portocalliu de inundaţii. Alerta rămâne în vigoare până joi, la ora 14.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here