APM Olt a luat Marele Premiu pentru instituţii publice la „Gala Premiilor pentru un Mediu Curat”

Agenţia pentru Protecţia Mediului Olt a câştigat „Marele Premiu pentru instituţii publice” în cadrul celei de-a şasea ediţii a „Galei Premiilor pentru un Mediu Curat”. Distincţia a fost acordată pentru derularea unui proiect privind conservarea transfrontalieră a unor specii rare de păsări. 

Evenimentul a avut loc, la mijlocul săptămânii trecute, la Hotel Intercontinental din Bucureşti. Premiul cel mare a fost acordat Agenţiei pentru Protecţia Mediului Olt pentru că instituţia, alături de Agenţia pentru Protecţia Mediului Teleorman şi Asociaţia WWF (World Wide Fund for Nature) Programul Dunăre Carpaţi România, a implementat proiectul Life Nature „Conservarea transfrontalieră a speciilor de păsări, respectiv: raţă roşie (Aythya nyroca) şi cormoran pitic (Phalacrocorax pygmaeus) în situri cheie din România şi Bulgaria”

Proiectul a avut un buget de  peste 1,3 milioane de euro şi a fost finanţat în proporţie de 75 % de Uniunea Europeană.

„Obiectivul principal al proiectului transfrontalier LIFE Nature, implementat atât în România, cât şi în Bulgaria, îl reprezintă asigurarea condiţiilor favorabile de conservare a celor două specii de păsări, prin conservarea şi reconstrucţia zonelor umede de-a lungul Dunării, folosite ca zone de hrănire şi cuibărire. La nivel internaţional, ambele specii de păsări sunt ameninţate cu dispariţia, România găzduind cele mai multe exemplare din Europa. Dacă în Delta Dunării cele două specii sunt protejate, aflându-se într-o rezervaţie a biosferei, populaţia răspândită de-a lungul Dunării, atât în România cât şi în Bulgaria, se află sub continuă ameninţare, sub impactul activităţilor umane. La nivel european, România găzduieşte cele mai multe exemplare din aceste specii. Se estimează că mai puţin de 39.000 de perechi de raţă roşie şi sub 18.000 de perechi de cormoran pitic mai cuibăresc în Europa. Dintre acestea, aproape o treime trăiesc în România şi câteva sute în Bulgaria”, a explicat purtătorul de cuvânt al APM Olt, Daniela Bălşanu.

În cadrul „Galei Premiilor pentru un Mediu Curat” sunt premiate proiecte derulate în domeniul protecţiei mediului şi conservării resurselor naturale de companii, instituţii de învăţământ, instituţii publice şi organizaţii nonguvernamentale.

„Popularizarea acestor practici aduce mai aproape de fiecare dintre noi contribuţia celor implicaţi activ la consolidarea unei atitudini responsabile faţă de valorile mediului în care trăim, acestea fiind exemple de urmat în viitor”, a mai spus Daniela Bălşanu.

Ediţia din acest an a „Galei Premiilor pentru un Mediu Curat” a fost organizată de ECOTIC, ALUCRO, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România şi Hotnews.ro, sub egida Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here