Eroii Revoluţiei, comemoraţi la Slatina de autorităţi lângă un monument ce stă să cadă

Ziua Revoluţiei Române din 1989 a fost marcată, luni, şi la Slatina prin depuneri de coroane de flori la Troiţa ridicată în cinstea eroilor martiri pe platoul din faţa Casei Tineretului, de către autorităţile publice ale judeţului. Monumentul la care are loc, an de an, această ceremonie stă să cadă de mai multă vreme, având nevoie de reparaţii pentru care nici o instituţie şi nici o organizaţie a revoluţionarilor nu îşi arată interesul.

Manifestările au debutat cu o slujbă de pomenire a eroilor care şi-au pierdut viaţa în urmă cu 25 de ani pentru căderea regimului totalitar şi pentru libertatea românilor, moment susţinut de un sobor de preoţi în frunte cu episcopul Slatinei şi Romanaţilor, PS Sebastian. A urmat o alocuţiune rostită de prefectul Silviu Neacşu în amintirea eroilor Revoluţiei, după care reprezentanţii instituţiilor publice, dar şi cei ai principalelor partide politice au depus coroane de flori la Troiţa Eroilor Martiri. Printre cei prezenţi s-au numărat Marius Oprescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, viceprimarii Slatinei, Mihaela Stana şi Cristian Bircea, şeful Poliţiei Olt, comisarul şef Cătălin Florescu, şeful Jandarmeriei Olt, colonelul Dorel Drejoi, comandantul Garnizoanei Slatina, colonelul Ion Neacşu, precum şi directorii instituţiilor publice deconcentrate ale judeţului.

După ceremonia depunerii de coroane de flori a urmat o paradă militară la care au participat efective ale unităţilor MAI din Olt.

De precizat că, ridicată cu mai mulţi ani în urmă, Troiţa Eroilor Martiri de la Slatina, unde an de an se adună revoluţionari şi reprezentanţi ai autorităţilor locale pentru a-i cinsti pe cei în amintirea cărora a fost ridicat monumentul, stă să cadă. Şi nu de ieri, de azi monumentul stă într-o rână, indiferenţa autorităţilor şi celor care îşi cer cu obstinaţie indemnizaţia de revoluţionar manifestându-se de mai mulţi ani.

Troiţa a fost ridică în urmă cu mai mulţi ani de Fundaţia Revoluţionară Rebeca Decembrie 1989, după care de monument nu s-a mai îngrijit nimeni. Un alt monument fusese ridicat de Asociaţia de Revoluţionari „Metrou” Bucureşti pe platoul dintre Complexul comercial „Oltul“, dar el a dispărut după ce autorităţile au iniţiat modernizarea zonei. 

Contactat pe această temă, preşedintele Filialei Olt a Fundaţiei Revoluţionare Rebeca Decembrie 1989, Constantin Soare, a declarat că organizaţia va solicita fonduri de la Guvernul României pentru ridicarea unui alt monument cu mult mai solid şi mai frumos decât troiţa care stă să cadă.

„Vom cere bani la guvern şi vom construi un alt monument, mai bun, în memoria eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989”, a spus Constantin Soare. Acesta face parte din grupurile de revoluţionari care susţin că Revoluţia a fost confiscată de autorităţi, care ascund adevărul despre acest moment istoric.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here