Noua clădire a UPU Slatina a fost inaugurată în prezența ministrului de Finanțe, Darius Vâlcov – FOTO

După mai multe amânări, noua clădire a Unității de Primire Urgențe a Spitalului Județean Slatina a fost inaugurată, miercuri, în prezența ministrului Finanțelor Publice, Darius Vâlcov, a deputatului Emil Moț și a reprezentanților administrației județene și municipale.

După un tur al Unității de Primire Urgențe în care șefa secției, medicul Ecaterina Buzău, i-a familiarizat pe invitați cum funcționează noua UPU, ministrul Finanțelor a spus că investiția este doar o etapă în procesul de modernizare a spitalului, după ce primul pas a fost făcut cu reabilitarea și modernizarea Ambulatoriului.
 
Șefa UPU, Ecaterina Buzău, le-a explicat oaspeților cum funcționează noua Unitate de Primiri Urgențe
 
„Suntem la al doilea mare pas extrem de important pe care autorităţile locale şi centrale îl fac la Spitalul Judeţean Slatina. După Ambulatoriul care a fost acum doi ani de zile inaugurat, şi acolo Consiliul Judeţean a avut contribuţia extrem de importantă, cea mai mare cred, acum urmează şi UPU, iar aici este o contribuţie şi a Consiliului Judeţean şi a Primăriei Slatina, cât şi a Ministerului Sănătăţii, şi vreau să îi mulţumesc, chiar dacă nu a putut să vină astăzi, domnului ministru Bănicioiu, pentru că, atât la ultima vizită, cât şi de-a lungul discuţiilor pe care le-am avut, de fiecare dată a dat ceea ce trebuie sănătăţii, pentru că nu a investit doar în Spitalul Judeţean Slatina; sunt atâtea maternităţi din ţară care s-au inaugurat în această perioadă, iar anul viitor sunt banii prinşi la Ministerul Sănătăţii pentru aproape toate spitalele judeţene care deservesc populaţia României. Eu nu pot decât să apeciez şi să îl felicit pe domnul preşedinte (al Consiliului Județean Olt – n.r.), cât şi pe domnul primar (al Slatinei), cât şi pe domnul administrator, cât şi pe doctori, cât şi pe toată lumea care a contribuit decisiv ca astăzi să avem un UPU probabil printre cele mai moderne din ţară, şi mai ales că acest lucru să întâmplă în Ajunul Crăciunului. Practic, este cel mai frumos cadou pe care autorităţile locale şi naţionale îl puteau face locuitorilor judeţului nostru. Aşa cum am mai spus, eu am două sensibilităţi: educaţia şi sănătatea. Se constată că aceste sensibilităţi devin sensibilităţile tuturor, şi încercăm să facem tot posibilul ca să rezolvăm problemele cu aceste două domenii extrem de importante, astfel încât peste patru, cinci, şase ani de zile să nu mai fie nici o diferenţă dacă ne-am duce şi ne-am trata la Bucureşti, la Viena sau la Slatina. Asta ne dorim cu toţii, să avem oameni cât mai sănătoşi, cât mai educaţi”, a declarat Darius Vâlcov. 
 
UPU Slatina este acum una dintre cele mai moderne unități de urgențe medicale din țară
 

De la eveniment nu a lipsit și Paul Stănescu, președintele Consiliului Județean Olt, care a declarat că modernizarea actului medical rămâne, în continuare, o prioritate pentru administrația publică.

„Ţinta noastră până la urmă, urgenţa numărul 1 este ca la Slatina pacienţii noştri să beneficieze de un serviciu medical de calitate şi să aibă condiţii bune de spitalizare. Sigur, e importantă şi educaţia, şi infrastructura, şi investiţiile, locurile de muncă, dar dacă eşti sănătos poţi să faci multe lucruri bune”, a reliefat Stănescu.

Primarul Slatinei: Modernizarea UPU, un exemplu de bună practică
Prezent și ella inaugurare, primarul Slatinei, Minel Prina, a evidențiat că colaborarea tuturor instituțiilor publice la reușita acestei investiții reprezintă un exemplu de bună practică pe care l-ar putea urma și alții în diverse domenii de activitate. 
„O dată cu inaugurarea acestui obiectiv de investiţii sper că actul medical va creşte substanţial. În al doilea rând vreau să constat că este un exemplu de bună practică pe care ar trebui să îl urmeze foarte mulţi, şi anume acela că aici la Slatina, în judeţul Olt, patru instituţii extrem de importante ale statului au colaborat şi în urma acestei colaborări a rezultat realizarea acestei investiţii extrem de importante pentru sănătatea din judeţul Olt. Şi aici aş vrea să aduc aminte că au colaborat Consiliul Judeţean, Primăria Slatina, Guvernul României prin Ministerul Sănătăţii şi, bineînţeles, unitatea sanitară, Spitalul Judeţean de Urgenţă. Este, repet, un exemplu de bună practică care ar trebui să fie urmat de foarte mulţi, şi acest exemplu de bună practică ar trebui să continue la Slatina şi poate la anul pe vremea aceasta sau poate mai devreme ne vom întâlni cu toţii să inaugurăm poate Secţia de Neonatologie şi poate şi alte secţii extrem de importante ale acestui spital”, a declarat Prina, care a dat garanții că spitalul din Slatina va beneficia în continuare de contribuțiile Consiliului Local.
 
Același semnal a fost lansat și de Marius Oprescu, vicepreședintele Consiliului Județean, care a spus că este posibil ca până la sfârșitul anului 2015 mai mult de jumătate din unitatea sanitară de la Slatina să beneficieze de reabilitare și modernizare. „Aşa cum am mai spus, la finalul anului următor sperăm să avem mai mult de jumătate din Spitalul Judeţean reabilitat şi modernizat”, a arătat Oprescu.
Întrebat de reporterii  Olt-Alert ce înseamnă faptul că o astfel de investiție s-a făcut în timpul mandatului său, managerul spitalului, Andrei Iordache, a spus că acest lucru reprezintă mult pentru el.
„Este o foarte importantă investiție care va duce la creșterea actului medical în spitalul nostru. Am rezolvat și problema care s-a ivit o dată cu extinderea UPU, și anume numărul de medici care vor lucra aici. Toate acestea vor avea rezultate în viitorul apropiat și de aceste rezultate vor beneficia, evident, pacienții. Modul în care Consiliul Județean, Primăria Slatina și Ministerul Sănătății au acționat ca un singur organism în acest proiect spune multe despre interesul manifestat de aceste instituții față de sănătatea publică a județului”, a declarat Andrei Iordache.
 
Trierea pacienților se poate face în cele mai bune condiții
 

Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Slatina a fost extinsă şi reabilitată, dar şi dotată cu aparatură medicală de ultimă generaţie. Extinderea unităţii a fost demarată la începutul acestui an şi a costat peste 2,8 milioane de lei, sumă pusă la bătaie de Consiliul Judeţean şi de Primăria Slatina. Prin extindere, Unitatea de Primire Urgenţe a fost recompartimentată, beneficiind, printre altele, de o nouă sală pentru triajul pacienţilor, de un nou spaţiu pentru resuscitare şi de o sală specială pentru aparţinători. Lucrările au fost recepţionate săptămâna trecută.

Aparatura medicală cu care a fost dotată UPU a costat 6,7 milioane de lei, bani puşi la bătaie de Ministerul Sănătăţii. Au fost achiziţionate, printre altele, monitoare pentru funcţiile vitale, ventilatoare, electrocardiografe, scaune de transport, cărucioare, ecograf cu sondă Doppler pentru cardiaci, tărgi pentru resuscitare şi tratament. Partea cea mai importantă la acest capitol este dotarea spitalului cu un nou computer Tomograf, doar acesta costând două milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here