Ger năprasnic în toață țara. În Olt autoritățile iau măsuri speciale pentru persoanele vulnerabile

Meteorologii au emis o informare meteo potrivit căreia, de marţi, 30 decembrie 2014, ora 20.00, până vineri, 2 ianuarie 2015, la ora 10.00 vremea va fi deosebit de rece, geroasă în întreaga ţară. Temperaturile minime vor fi sub minus 15 grade şi, în unele zone, sub minus 25 de grade, în timpul zilei temperaturile maxime fiind între minus zece şi zero grade. În Olt autoritățile au luat măsuri speciale pentru protejarea persoanelor vulnerabile. 

În intervalul menţionat, vremea va fi deosebit de rece, geroasă mai ales în cursul nopţilor şi al dimineţilor în toată ţara. Temperaturile minime vor coborî frecvent sub -15 grade, iar izolat chiar sub -25 grade.
Maximele diurne vor fi preponderent negative şi se vor încadra, în general, între -10 şi 0 grade.
În noaptea de marţi spre miercuri (30/31 decembrie) şi în cursul zilei de miercuri (31 decembrie) vântul va avea intensificări temporare în sudul Moldovei, jumătatea estică a Munteniei şi Dobrogea, cu rafale de până la 40…50 km/h, spulberând zăpada deja depusă.

MIERCURI

Vremea va fi geroasă dimineaţa şi noaptea, dar local gerul va persista chiar şi pe parcursul zilei în centrul, sudul şi estul ţării. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între -12 şi -4 grade, iar cele minime se vor încadra între -20 şi -10 grade, izolat mai scăzute, chiar sub -25 de grade, în zonele depresionare din estul Transilvaniei. Cerul va fi variabil la senin, cu unele înnorări în sud şi est, iar noaptea şi în nord şi nord-vest. Vântul va mai avea intensificări, cu rafele de până la 40…50 km, în special ziua în Dobrogea, sudul Moldovei şi în jumătatea estică a Munteniei, unde va spulbera zăpada deja depusă. Pe arii restrânse în zonele joase, se va semnala ceaţă cu depunere de chiciură, mai ales în partea a doua a intervalului.

JOI

Vremea va fi deosebit de rece, geroasă în special în prima parte a zilei şi noaptea în centrul şi sudul ţării. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în regiunile nordice, centrale şi estice, unde îndeosebi spre seară şi noaptea, pe arii restrânse va ninge slab. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în zona montană înaltă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între -10 şi -2 grade, iar cele minime se vor încadra între -12 şi -2 grade, local mai scăzute în estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia şi sudul Banatului. În zonele joase, îndeosebi din sud, se va semnala ceaţă cu depunere de chiciură.

Măsuri speciale în Olt pentru persoanele vulnerabile

În urma primirii informării meteo de ger, prefectul județului, Silviu Neacșu, a convocat, marți, în ședință extraordinară, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, la întrunire participând și primarii municipiilor și orașelor din județ. La întrunire au fost dispuse măsuri speciale pentru protejarea persoanelor vulnerabile, bătrâni singuri, bolnavi, oameni care nu se pot deplasa și persoane fără adăpost.

„În Olt, informarea meteo a fost trimisă tuturor comitetelor locale pentru situații de urgență și instituțiilor care fac parte din Comitetul Județean pentru Situații de Urgență”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Olt, plutonierul Alin Băsășteanu.

Conform legislației în vigoare, comitetele locale pentru situații de urgență au obligația de a asigura spații necesare cazării persoanelor fără adăpost sau a celor surprinse de viscol în zona de competență. „De asemenea, se vor identifica și vor fi monitorizate persoanele vulnerabile (bătrâni singuri, bolnavi, persoane care nu se pot deplasa, persoane fără adăpost) și vor fi transportate, în funcție de situație, în spațiile de cazare amenajate de administrațiile publice locale”, a mai spus reprezentantul ISU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here