Ger de până la -25 de grade în toată ţara vreme de patru zile, începând de marţi. Autorităţile din Olt, în alertă

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare de vreme deosebit de rece, ger şi intensificări ale vântului valabilă începând de marţi de la ora 14.00 până vineri la ora 10.00. Temperaturile minime vor fi sub – 15 grade, iar în unele zone acestea vor coborî sub – 25 de grade.

În intervalul menţionat, vremea va fi deosebit de rece, geroasă mai ales în cursul nopţilor şi al dimineţilor în toată ţara. Temperaturile minime vor coborî frecvent sub -15 grade, iar izolat chiar sub -25 grade.

Maximele diurne vor fi preponderent negative şi se vor încadra, în general, între -10 şi 0 grade.

În cursul zilei de marţi (6 ianuarie) şi în noaptea de marţi spre miercuri (6/7 ianuarie) vântul va avea intensificări în Moldova, jumătatea estică a Munteniei şi Dobrogea, cu rafale de până la 55…65 km/h.

Autorităţile din Olt, în alertă

Informarea meteo a fost trimisă de ISU Olt tuturor comitetelor locale pentru situații de urgență din județ și instituțiilor care fac parte din Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

Pe timpul sezonului rece, mai ales în perioade de frig năprasnic, comitetele locale pentru situații de urgență au obligația să asigure spații încălzite unde persoanele fără adăpost sau cele surprinse de viscol în zona de competență să poată fi cazate. De asemenea, înainte și pe timpul perioadelor cu temperaturi scăzute, se vor identifica și vor fi monitorizate persoanele vulnerabile (bătrâni singuri, bolnavi, persoane care nu se pot deplasa, persoane fără adăpost) și vor fi transportate, în funcție de situație, în spațiile de cazare amenajate de administrațiile publice locale.

„Activitățile de preluare și transport a persoanelor fără adăpost vor fi executate de instituțiile cu atribuții în domeniul protecției populației, precum pompierii, Ambulanța, Poliția, Jandarmeria și Poliție Locală”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru situaţii de Urgenţă Olt, plutonierul Alin Băsăşteanu. 

Sfaturi de la medici

Oamenii sunt sfătuiţi ca în aceste zile geroase să nu stea mult afară fără o îmbrăcăminte adecvată, iar cei cu suferinţe cardiace şi respiratorii să evite deplasările şi să respecte cu stricteţe recomandările medicilor

În cazul în care apar degerături, este recomnadată consultarea de urgenţă a unui medic, a mai spus Alis Grasu, adăugând că trebuie evitată automedicaţia. Totodată, în aceste zile este foarte importantă alimentaţia.

O atenţie specială trebuie acordată copiilor, care nu trebuie lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate, nu trebuie să fie transportaţti pe distanţe lungi în vehicule fără climatizare şi neechipate corespunzător. De asemenea, o atenţie specială trebuie acordată şi persoanelor vârstnice, în special celor cu afecţiuni cardiace şi respiratorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here