Primarul din Scorniceşti, luat din nou la bani mărunţi de reprezentanţii Curţii de Conturi

Auditorii Camerei de Conturi Olt s-au întors, pentru al doilea an consecutiv, la Primăria Scorniceşti, ceea ce înseamnă că neregulile descoperite acolo în 2014 nu au fost stăvilite. În afară de verificarea măsurilor impuse anul trecut pentru reintrarea Administraţiei Davidescu în legalitate, reprezentanţii Curţii de Conturi au în atenţie acum şi alte elemente, unele dintre ele sesizate de oameni, altele dezvăluite de presă.

Aflat pe ultima sută de metri în funcţia de primar al oraşului Scorniceşti după ce edilul a pierdut definitiv procesul cu Agenţia Naţională de Integritate, care l-a declarat incompatibil, Cătălin Davidescu a muncit pe brânci anul trecut, mai puţin în folosul oraşului, neschimbat după aproape trei ani de administraţie liberală, şi mai mult pentru sine.

Manevrele utilizate nu ţin de vreo inteligenţă nativă, ci sunt cele clasice: efectuarea unor plăţi către anumite firme de casă ale primăriei pentru lucrări care nu au fost niciodată executate şi, mai nou, plata unor lucrări executate cu utilaje ale primăriei care n-ar fi fost închiriate prin hotărâre de consiliu local celui care le foloseşte.
Manevre noi
Potrivit informaţiilor Gazeta Nouă, unul dintre aspectele ce vor fi verificate de Camera de Conturi este, aşadar, modul în care primăria a efectuat anumite plăţi către SC Salubrizare Sortis Com SRL, firmă de salubritate aflată în subordinea mai multor consilii locale din zonă. Societatea utilizează tractorul Primăriei Scorniceşti, maşina de împrăştiat îngrăşăminte chimice şi un alt utilaj de tocat mărăcini, de asemenea ale oraşului, după care întocmeşte situaţii de lucrări şi solicită plata acestora. Iar primăria plăteşte, în condiţiile în care utilajele în discuţie nu ar fi fost închiriate în baza unei hotărâri de consiliu local.

Administratorul SC Salubrizare Sortis Com SRL, Ovidiu Gherghe, este un apropiat al administraţiei publice locale din Scorniceşti. După ce liberalul Cătălin Davidescu a ajuns primar al oraşului, Gherghe a cumpărat în condiţii suspecte un teren împrejmuit cu gard, aflat în vecinătatea staţiei de colectare selectivă a localităţii.

Iniţial, el a solicitat primăriei cumpărarea terenului în numele societăţii comerciale pe care o administrează; în final, însă, vânzarea s-a făcut către acesta şi soţia lui, la un preţ foarte mic faţă de preţurile pieţei, potrivit informaţiilor noastre, lucru posibil prin lipsa evaluării suprafeţei de către un specialist în autorizat domeniu, aşa cum cere legea. Înfiinţată în 2011, având ca domeniu principal de activitate colectarea deşeurilor nepericuloase, SC Salubrizare Sortis SRL a înregistrat, an de an, profit.
Cercetări pentru abuz în serviciu
Reprezentanţii Camerei de Conturi Olt mai verifică, printre altele, modul în care Primăria Scorniceşti a vândut sau concesionat mai multe terenuri în perioada iulie 2012 – aprilie 2014, în contextul suspiciunii potrivit căreia unele dintre aceste terenuri ar fi fost vândute sau concesionate fără ca bunurile imobile să fi fost evaluate de către un evaluator autorizat, după modelul folosit cu administratorul SC Salubrizare Sortis Com SRL.

De altfel, multe dintre aspectele verificate de auditorii externi sunt cercetate şi de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice al IPJ Olt, într-o cauză penală iniţiată anul trecut. Este vorba de dosarul penal nr. 3002579/2014, cu număr unic 4126/P/2014 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina, unde cauza a fost declinată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova. 

Într-una dintre sesizări se arată că primarul din Scorniceşti ar fi comis mai multe ilegalităţi, în sensul că „a vândut şi concesionat terenuri fără aprobarea HCL, a acordat sporuri nelegale, a balastat drumuri fără documente legale, a făcut plăţi ilegale pentru amenajarea unui teren de sport, a virat sume de bani către firma de salubrizare fără documente justificative, a desfăcut contractele de muncă în mod abuziv la doi salariaţi şi a vândut fără aprobarea consiliului local un autoturism”.

„Dosarul se află încă în cercetare la IPJ Olt, urmând ca, după finalizarea cercetărilor, să fie trimisă propunerea unei soluţii legale la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina”, a confirmat existenţa cercetărilor în această cauză purtătorul de cuvânt al IPJ Olt, comisarul Iulian Nicolae.

Pe ultima sută
Auditorii Camerei de Conturi Olt se află în control la Primăria Scorniceşti pentru al doilea an consecutiv, deşi controalele de fond ale acestei instituţii la primării au loc din doi în doi ani. În 2014, Camera de Conturi a descoperit un prejudiciu de ordinul miliardelor de lei vechi, bani plătiţi în contul unor lucrări neefectuate în realitate. Plăţile au fost făcute către firmele unor colegi de partid ai primarului. Reamintim că, anul trecut, casa părintească a edilului din Scorniceşti (satul Bircii) a fost modernizată de muncitori plătiţi de omul de afaceri Daniel Tudor, în timp ce una dintre firmele acestuia executa o lucrare finanţată de primărie.

De altfel, firmele liberalului Daniel Tudor,  SC Danijob Special Construct SRL Piteşti şi SC Denisa Construct SRL, se numără printre societăţile comerciale abonate la banii publici puşi la bătaie de Administraţia Davidescu.

Şi tot anul trecut, unul dintre amicii primarului, Florin-Marian Palincaş, administratorul firmei Palincaş Construct SRL, a încasat de la primărie circa două miliarde de lei vechi pentru repararea unui pod peste pârâul Plapcea. Astfel de plăţi se fac în contextul în care Cătălin Davidescu va pierde funcţia de primar după ce Agenţia Naţională de Integritate l-a declarat, în 2011, incompatibil, constatând că Davidescu a deţinut simultan mai multe funcţii publice în perioada 2008 – 2011, şi după ce acesta a pierdut definitiv procesul cu inspectorii de integritate la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. De altfel, potrivit Gazeta Nouă, primarul Scorniceştiului şi-a sporit averea, în 2014, cu o casă cumpărată de la Distrigaz.
•••
Supărat pe reprezentanţii Curţii de Conturi pentru acţiunile de verificare din 2014, Cătălin Davidescu cere acum în instanţă anularea raportului de control. Procesul se află pe rolul Tribunalului Olt, primul termen în dosarul 2814/104/2014 având loc ieri. Acţiunile în instanţă nu îi intimidează însă pe auditorii externi. Drept dovadă, aceştia îşi continuă, netulburaţi, controlul demarat săptămâna trecută la Primăria Scorniceşti.

Publicat în Gazeta Nouă din 13.01.2015

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here