Comentariile OLT – ALERT / Revoltător: Crima care a îngenuncheat Poliţia Slatina

Cruzimea crimei de pe strada Toamnei din Slatina este fără precedent în municipiul-reşedinţă de judeţ. Din păcate, reacţia Poliţiei nu s-a dovedit una pe măsura cazului.

Deşi oamenii legii au avut numele principalului suspect la scurt timp după ce victima a fost căsăpită cu 13 lovituri de cuţit, criminalul a rămas liber pe străzi aproape 40 de ore, fapt ce a ridicat teama publică generată de vestea crimei la nivelul panicii în tot oraşul, mai ales în rândul femeilor. Groaza de propria faptă care l-a cuprins pe criminal a fost norocul poliţiştilor, pentru că autorul s-a predat, în final, singur, deşi emoţia extremă a ceea ce a făcut putea să îi întunece şi mai mult minţile, împingându-l la alte fapte necugetate. Așa cum, după război, mulţi viteji se-arată, poliţiştii au dat şi ei publicităţii, după ce criminalul s-a predat, un comunicat de presă în care asigurau populaţia că „poliţiştii din cadrul  I.P.J. Olt, împreună cu procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt,  depun toate eforturile pentru asigurarea unui climat de siguranţă civică”. Trebuie să ne amintim, în contextul „eforturilor pentru asigurarea unui climat de siguranţă civică”, că „poliţiştii din cadrul  I.P.J. Olt, împreună cu procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt” au goluri majore în activitatea lor, adică fapte rămase nesoluţionate, precum crima comisă în urmă cu aproape 10 ani în Pădurea Strehareţi, căreia i-a căzut victimă tânăra profesoară de franceză Ileana Damian, sau jaful din benzinăria de la Dobroteasa, în timpul căruia angajatul benzinăriei a fost înjunghiat de două ori de atacator. Şi acestea nu sunt decât două cazuri dintre cele mai mediatizate, pentru că dosare cu AN (autor necunoscut) destinate doar prafului din ratfurile IPJ mai sunt. De altfel, „eforturile pentru asigurarea unui climat de siguranţă civică în Olt” au avut, drept rezultat, creșterea numărului de crime în 2014 faţă de 2013. N-o spunem noi, o recunosc chiar oamenii legii în raportul lor de activitate pe anul 2014. Printre cifrele pozitive cuprinse în el, documentul arată că numărul infracțiunilor contra persoanei a crescut anul trecut cu 512 fapte faţă de 2013.

Crima din strada Toamnei la o oră cu trafic intens pe străzile oraşului arată că autoritatea Poliţiei nu este atât de prezentă în conştiinţa publică, iar lucrul acesta l-a înţeles şi reprezentantul guvernului în judeţ, prefectul Silviu Neacşu. Acesta a avut, vineri, o întâlnire cu şefii locali ai Poliţiei şi Jandarmeriei, precum şi cu cel al Poliţiei Locale Slatina, hotărând intensificarea acţiunilor de patrulare în sistem integrat în zonele şi mediile cu potenţial criminogen şi pe cea de combatere a criminalităţii. Măsurile ar trebui să întărească sentimentul de siguranţă în comunitate, potrivit unui comunicat oficial al IPJ Olt.

Faptul că, după ce a ucis o femeie cu 13 lovituri de cuţit în plină stradă, criminalul s-a mişcat liber într-un oraş mic, împânzit de poliţişti, vreme de 40 de ore fără să fie prins, deşi oamenii legii îl identificaseră ca suspect principal, este o realitate care ar trebui să genereze nu doar intensificarea patrulărilor în anumite zone, ci şi o regândire la nivel strategic a planurilor şi modurilor de acţiune în împrejurări de acest gen. Chiar dacă o asemenea regândire ar presupune şi unele schimbări „pe ici, pe colo, şi anume în punctele esenţiale” ale structurilor de conducere din IPJ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here