Războiul dintre fostul şef al Poliţiei Rutiere Olt şi Serviciul Permise Auto se mută la Bucureşti

Războiul pornit de instructorul auto Ştefan Văduva, fost şef al Poliţiei Rutiere Olt, împotriva Serviciului Permise Auto Olt, ai cărui reprezentanţi sunt acuzaţi că se folosesc de diverse artificii pentru a ocoli procedura contestaţiei la care candidaţii picaţi la proba practică a examenului auto au dreptul, se va muta la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, unde Văduva se va plânge pe acest subiect. 

Deşi, potrivit legislaţiei în vigoare, orice candidat declarat respins la proba practică a examenului auto poate contesta rezultatul examinării la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV), Ştefan Văduva susţine că la Serviciul Permise Auto Olt nu se utilizează instituţia contestaţiei. Mai mult, fostul şef al Poliţiei Rutiere Olt susţine că, dacă unii candidaţi intenţionează să conteste decizia de respingere, ei ar fi îndrumaţi de reprezentanţii serviciului să se adreseze direct instanţiei de contencios-administrativ. Văduva susţine că chiar şeful SPCRPCIV Olt, comisarul şef Florin Hoară, ar fi spus că această procedură ar fi cea corectă, sărind peste etapa contestaţiei administrative. Totuşi, în răspunsul pe care SPCRPCIV Olt l-a formulat la cerere în baza Legii 544/2001 către Ştefan Văduva, se arată că „(…) persoana care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim printr-un act administrativ individual trebuie să solicite autorităţii publice emitente sau autorităţii ierarhic superioare, dacă aceasta există, în termen de 30 de zile de la data comunicării actului, revocarea, în tot sau în parte, a acestuia”. Abia după această procedură, dacă „persoana nemulţumită de răspunsul primit la plângerea prealabilă sau care nu a primit nici un răspuns în termen de 30 de zile, poate sesiza instanţa de contencios administrativ competentă, pentru a solicita anularea în tot sau în parte a actului, repararea pagubei cauzate şi, eventual, reparaţii pentru daune morale”. Şeful SPCRPCIV Olt afirmă că nu a spus niciodată că se poate sări peste contestarea la instituţia emitentă sau la cea superioară acesteia, aşa cum susţine Văduva. 

În ciuda răspunsului primit, Ştefan Văduva, care are de partea lui mai mulţi instructori auto, crede că procedura contestaţiei nu este respectată în Olt şi că, dacă unii dintre candidaţi dau dovadă de curaj în a uza de respectiva procedură, instructorii auto care s-au ocupat de ei vor fi pedepsiţi în sensul că examinatorii vor avea grijă ca nici un elev instruit de ei să nu promoveze examenul. „N-au explicat, timp de zece ani, omului care este procedura, în caz de contestaţie. Oamenii care vor să conteste se tem pentru că vor ajunge direct în contencios. O să cer la Bucureşti, la Direcţie, o explicaţie după ce o să le prezint ceea ce se întâmplă în Olt.”, a mai spus Văduva, afirmând că, în tot acest timp, candidaţii „lezaţi moral în formă continuată”.

În urmă cu două zile, mai mulţi instructori auto din Slatina au criticat (SPCRPCIV) Olt spunând că la nivelul conducerii se practică „politica pumnului băgat în gură” asupra instructorilor care îi îndeamnă pe candidaţii picaţi la proba practică a examenului de obţinere a permisului auto să conteste rezultatele examinării. „E o practică a politicii pumnului băgat în gură care funcţionează de când la conducerea Serviciului Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Olt se află domnul Hoară: vai de mama celor care au contestat. Instructorul care l-a îndemnat pe candidat să conteste, după asta nu a mai văzut candidaţi admişi luni de zile. Deci este această practică şi oamenii ştiu asta şi nu mai contestă de teamă că îi pică mereu”, a declarat, atunci, Ştefan Văduva. 

Deşi în răspunsul primit din partea Serviciului Permise Auto se arată că legea este respectată, fostul şef al Poliţiei Rutiere Olt spune că în ultimii 10 ani nu au fost înregistrate contestaţii la SPCRPCIV Olt, drept pentru Văduva se va adresa  Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Raportul de activitate a SPCRPCIV îi dă dreptate la nivelul anului 2014, dar Hoară spune că în 2013 au fost depuse, totuşi, trei contestaţii. 

„Ironia sorţii este că Hoară a devenit şef la Serviciului Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Olt tocmai datorită unei contestaţii. În 2005 el s-a prezentat la concursul pentru ocuparea postului împreună cu un ofiţer, Tudor Sârbu, azi decedat. Concursul a fost câştigat de acesta din urmă, dar Hoară a făcut contestaţie şi aceasta i-a fost admisă”, a mai spus Ştefan Văduva.

În 2014, dintre cei peste 13.500 de candidaţi examinaţi doar 4.559 au fost declaraţi admişi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here