Pictorul, sculptorul, arheologul şi muzeograful Traian Zorzoliu, directorul Muzeului Câmpiei Boianului din Drăgăneşti-Olt a încetat din viaţă, luni seară, la vârsta de 78 de ani.
Inima artistului a încetat să mai bată în jurul orelor 18.00, după o suferinţă căreia a reuşit să îi reziste ani de zile. În ultimul an de zile boala necruţătoare de care suferea s-a extins, stingându-l puţin câte puţin, până la ultima răsuflare.
Deşi bolnav de ani de zile, Traian Zorzoliu arăta la 75 de ani, când a fost sărbătorit oficial la nivel judeţean, precum alţii la 50. Se lăuda cu vivacitatea care îl caracteriza şi spunea că starea aceasta este alimentată de muncă. Picta, sculpta, îndruma, dar cel mai mult ardea pentru instituţia pe care a condus-o ani de zile, Muzeul Câmpiei Boianului din Drăgăneşti-Olt, pe care tot el l-a înnfiinţat, primul dintr-o serie de astfel de instituţii, şi unde a făcut adevărate miracole.
Traian Zorzoliu s-a născut la 15 decembrie 1936, în comuna Stoicăneşti, provenind dintr-o familie respectabilă de ţărani, care a avut o mare influenţă în evoluţia umană şi profesională a artistului de mai târziu. A urmat şcoala primară şi gimnaziul în satul natal. În anul 1954 a absolvit Liceul „Sfântul Sava” din Bucureşti. Între anii 1956-1958 a urmat Şcoala Postliceală de Contabilitate din Lugoj, timp în care a frecventat şi cursurile Şcolii Populare de Artă „Ion Vidu“ din Lugoj, secţia pictură. În anul 1974 este absolvent al Facultăţii de Desen din cadrul Universităţii Timişoara, iar în anul 1985 absolvent al Facultăţii de Muzeologie din cadrul Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ Bucureşti.
A lucrat 22 de ani în învăţământ, ca profesor de desen. În 1980 a donat Primăriei Drăgăneşti-Olt o colecţie de obiecte muzeale în valoare de 1.120.000 lei. Urmare acestei donaţii, s-a înfiinţat Muzeul Câmpiei Boianului, inaugurat la 5 iulie 1980.
Pe linia artelor plastice, Traian Zorzoliu a participat la 35 de expoziţii de grup în ţară, la mai multe expoziţii colective în Elveţia, Bulgaria şi Republica Moldova, semnând şi zeci de expoziţii personale în ţară şi străinătate. Tot el semnează mai multe busturi ale unor personalităţi de seamă politice şi culturale. Lucrări ale sale se găsesc în zeci de colecţii particulare şi instituţii publice din România, Republica Moldova, Elveţia, SUA, Bulgaria şi Israel.
Traian Zorzoliu a realizat şi monumente de cult eroic amplasate în localităţile oltene Mărunţei, Stoicăneşti, Izvoarele şi Drăgăneşti-Olt.
A elaborat şi publicat o serie de lucrări ştiinţifice de specialitate, a realizat mai multe însemne heraldice şi a publicat mai multe cărţi, precum „Casa de la ţară“ (1993), „Romii de la Drăgăneşti-Olt“ (2008) sau „Generalii drăgăneşteni“ (2010).
O activitate prodigioasă a desfăşurat şi în domeniul muzeal, înfiinţând, de-a lungul anilor, Casa Memorială „Nicolae Titulescu“, muzeul Mânăstirii Curtea de Argeş, muzeul Mânăstirii Brâncoveni, Complexul muzeal Stoicăneşti şi reconstituind un sat neolitic la Drăgăneşti. A sprijinit şi sprijină înfiinţarea unor instituţii muzeale la Şerbăneşti, Izvoarele şi Izbiceni, a reconstituit o cramă-muzeu la Drăgăneşti. Ultima sa realizare trebuia să fie reconstituirea unei cetăţi dacice la marginea oraşului Drăgăneşti-Olt, proiect pe care l-a început şi la care muncea din răsputeri.
Pentru diversele sale activităţi i-au fost conferite mai multe distincţii şi titluri ştiinţifice, iar în 2011, Consiliul Judeţean Olt i-a conferit titlul de cetăţean de onoare al judeţului.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!