Marian Căruntu (PNL): „Cred că la alegerile din 2016 PSD va lua în Olt maximum 45%”

Intrat pentru a doua oară în politică după o scurtă aventură în 2008, când a candidat pentru funcţia de primar al Slatinei din partea Partidului Conservator, Marian Căruntu, fost preşedinte al PMP Slatina, creditat, apoi, de PDL Olt cu funcţia de vicepreşedinte în cadrul Biroului Permanent Judeţean şi cu cea de prim-vicepreşedinte al PDL Slatina, este acum o piesă importantă la nivel judeţean în cadrul noului PNL. Invitat de OLT-ALERT să participe la un dialog pe teme politice, domnia-sa a răspuns invitaţiei noastre, vorbind despre ce se întâmplă acum în organizaţia judeţeană a noului PNL, despre aşteptările sale în politica românească, precum şi despre principalul adversar al liberalilor, PSD, despre care fruntaşul liberal spune că în 2016, după aproape un sfert de veac, va pierde controlul asupra judeţului Olt.

 

Reporter: Domnule Căruntu, conducerea noului PNL declară că preluarea puterii guvernamentale în perioada imediat următoare este de neînlăturat. În etaloanele inferioare ale partidului, însă, respectiv în organizaţiile judeţene, sunt totuşi voci care spun că preluarea guvernării acum ar fi contraindicată pentru partid în perspectiva alegerilor din 2016. Opinia dumneavoastră care este?

Marian Căruntu: La ora actuală, nu ştiu dacă preluarea guvernării ar trebui să fie pentru partid un avantaj; eu cred că ar trebui să fie pentru ţară un avantaj. Până la urmă, principalul scop al PNL e să lucreze pentru cetăţeni, nu pentru structura de partid, pentru oamenii din partid. România traversează o perioadă foarte proastă acum şi eu cred că se impune schimbarea guvernării cât mai repede. Deci nu trebuie să aşteptăm până în 2016 gândindu-ne că trebuie să avem avantaj la alegeri. Poate că am avea, dar părerea mea personală e că ar fi bine să luăm puterea cât mai repede posibil pentru că ţara are nevoie majoră de această schimbare. Şi pot să vă spun un singur motiv, din multe altele, pentru care ar trebui să preluăm puterea: ar trebui să împiedicăm să se mai întâmple ceea ce se întâmplă în zone precum judeţul Olt. Poate că la nivel central noi nu putem să facem prea multe, dar în judeţul Olt cel puţin am putea să schimbăm un pic anumite lucruri, să scăpăm de ce se-ntâmplă acum, pentru că ştim foarte bine cu toţii că, în judeţul Olt, PSD-ul, care este de 25 de ani la guvernare, a făcut numai rău, n-a făcut bine. Pentru că trebuie să recunoaştem, PSD-ul este la guvernare de 25 de ani în Olt. Că a luat sporadic PDL-ul puterea asupra Primăriei Slatina, tot PSD-ul a condus. În ceea ce priveşte judeţul nostru, PSD-ul a făcut şi face totul doar pentru bani.

Rep.: Aţi intuit următoarea întrebare: cum credeţi că va evolua Oltul, un judeţ roşu, sub guvernare PNL?

M.C.: Trebuie să schimbăm mai întâi mentalitatea unora. Trebuie să aducem oameni care gândesc altfel. Trebuie să aducem oameni care nu mai sunt implicaţi în diverse combinaţii politice, în diverse combinaţii de afaceri politice.

Rep.: Dar primarii localităţilor sunt aceeaşi cel puţin până în 2016; vorbesc de primarii PSD.

M.C.: Primarii sunt aceeaşi, dar primarii nu pot să facă totul împotriva curentului instituţional doar din motive politic. Sunt instituţii, precum Curtea de Conturi, sunt pârghii care pot face ca primarii să lucreze corect. Apoi, în timp, trebuie să aducem oameni cu caracter, nu oameni care sunt pe interes personal imediat, cu diverse combinaţii pentru că asta e problema la noi în Olt, sunt mulţi oameni care au multe combinaţii şi nu se pot ieşi din ele.

Rep.: Se va schimba guvernul, dacă se va schimba, vor fi schimbări şi la nivel local, la nivelul instituţiilor publice. Aveţi pregătite resursele umane la acest capitol? Aveţi orientări?


M.C.: Nu avem nume, nu avem oameni stabiliţi dacă la asta vă referiţi. Încă nu. Se lucrează şi se va lucra la un set de criterii de performanţă pe care trebuie să le aibă fiecare om care vrea să ajungă undeva pentru că, v-am zis şi anterior, trebuie să alegem oameni de valoare şi pentru a putea alege oameni trebuie să avem o bază de unde să plecăm, trebuie să vedem pe ce criterii îi alegem. Trebuie să eliminăm criteriile pur politice în baza cărora sunt puşi oameni în instituţii, relaţiile şi legăturile acestora cu politicul. Unii dintre ei au valoare profesională, ba chiar mare parte din cei care sunt acum în deconcentrate, dar, în schimb, au nişte legături care îi ţin acolo şi asta îi face păpuşari.

Rep.: Dumneavoastră aţi fost nevoit să părăsiţi un alt partid din motive pe care le-aţi făcut publice la vremea respectivă. V-aţi regăsit acum în noua tabără politică? Cum o percepeţi pe doamna Siminica Mirea?

M.C.: Încă îmi mai spun unii că sunt traseist politic. Eu n-am fost niciodată la putere, mă rog, în niciun partid care a fost la putere. Eu am fost în PMP, care era un proiect mai mult, nu era un partid la momentul respectiv. Am făcut parte dintr-un proiect, aşadar, şi am făcut un scor bun în Slatina la europarlamentare, zic eu, şi cred ca acel scor a nemulţumit conducerea care s-a speriat şi a fost nevoită să mă dea la o parte pentru că liderilor judeţeni le era teamă de scaunul lor. Am plecat, apoi, la PDL nu pentru că am vrut să ajung la actualul PNL. Am plecat la PDL pentru că era un partid de dreapta şi pentru că doamna Siminica Mirea m-a căutat. Eu n-am dat niciun telefon înainte, n-am sunat pe nimeni să îi spun “Domne, mă luaţi şi pe mine în partid că nu am şi eu ce face?”. Nu! Doamna Mirea m-a sunat, m-a întrebat dacă vreau să mă implic în continuare în politică şi am fost de acord pentru că aveam cu cine să mă implic. Şi, după cum se ştie, n-am plecat singur de la PMP, am plecat cu o echipă, acea echipă care a lucrat cu mine şi atunci, la PMP, şi ulterior, în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale la care am atins un scor bun pe Slatina, de 47%, despre care unii spun că a fost un scor ieşit pe val. 


Rep.: Adică pe barba lui Iohannis?


M.C.: Aşa spun unii, dar nu-i adevărat, pentru că să ne gândim la primul tur, când am luat 27% şi când nu se vorbea de nici un val. Gândiţi-vă că PNL-ul şi PDL-ul împreună au luat la europarlamentare17%, acum au luat 27% în primul tur şi n-a fost vorba de nici un val. Cele 47 de procente au reprezentat un scor muncit, şi n-a muncit Căruntu singur, ci a muncit echipa PNL-PDL, S-a lucrat bine şi, dacă forţam lucrurile, puteam lua peste 50% din voturi şi cred că era posibil să batem PSD-ul. De altfel, în anumite zone din Slatina chiar l-am bătut; de pildă, în cartierul Steaua l-am bătut.


Rep.: Care este acum atmosfera în PNL la nivel local? Cum vă înţelegeţi dumneavoastră, foşti democrat-liberali, cu reprezentanţii fostului PNL Olt?


M.C.: Joi, 12 februarie, am avut prima şedinţă de constituire a Comitetului Judeţean Olt şi vreau să vă spun că am fost plăcut impresionat, chiar aşa m-am simţit. Atât domnul co-preşedinte Ştirbu, cât şi doamna co-preşedinte Siminica Mirea au spus din capul locului că nu mai există două formaţiuni politice, deci să înţelegem toţi că există o singură formaţiune, PNL. Încercăm să luăm toate hotărârile prin consens, nu vrem să ne apucăm să votăm, să se spună Domnule, suntem mai mulţi ăia, mai puţini ceilalţi”. Nu, s-a încercat altceva şi joi seară s-a reuşit, s-au luat nişte hotărâri prin consens care m-au impresionat efectiv. Se vorbeşte că ar fi diferite divergenţe între PNL şi PDL, dar lucrurile se rezolvă. Vă spun sincer, la nivelul conducerii noii organizaţii PNL Olt am văzut că asemenea divergenţe nu există, ceea ce mă bucură foarte tare; înseamnă că putem face ceva, că putem face o echipă şi că putem să lucrăm împreună. Şi, dacă există linişte în echipă, cred că o să facem lucruri bune.

Rep.: La începutul acestui dialog vorbeaţi despre schimbarea mentalităţii, despre oameni noi în politică şi la conducerea instituţiilor. Credeţi cu adevărat în dezideratul lui Klaus Iohannis privind schimbarea clasei politice? Şi, dacă da, aveţi un pronostic la nivel de durată?


M.C.: Eu m-am referit mai mult la nivelul local pentru că aici cunosc lucrurile. La nivel naţional nu prea pot să mă pronunţ pentru că…

 

Rep.: Domnule Căruntu, vorbim de clasa politică în întregul ei. Credeţi în schimbarea asta majoră?


M.C.: Da, cred în această schimbare majoră şi, v-am zis, la nivel local s-a şi schimbat ceva, mai ales la nivelul voinţei politice.

Rep.: Dacă vorbim de schimbarea clasei politice, ce credeţi despre votul Senatului în privinţa lui Varujan Vosganian?


M.C.: Eu mă aliez părerii membrilor PNL la nivel central, că în Senat a fost un vot PSD pentru a aduce asupra PNL-ului un con de neîncredere pentru că au văzut că avem procentul prea mare în sondaje. Şi haideţi să ne gândim şi la faptul că Vosganian a amintit acolo, în parlament, un pic de domnul Ilie Sârbu, despre scrisoarea emisă de Ministerul Agriculturii când acesta era condus de Ilie Sârbu, prin care se cerea Ministerului Economiei susţinerea preţului la gaze atunci în favoarea unora – cauza dosarului în care s-a cerut aviz pentru urmărirea penală a senatorului liberal. Apoi, s-a cerut demisia domnului Vosganian şi acesta a demisionat. Este un semn al voinţei de schimbare în PNL.

Rep.: Ce credeţi că se va întâmpla până la urmă cu PSD, în lumina faptului că a pierdut alegerile prezidenţiale, în lumina lucrurilor care se întâmplă acum în acest partid? Cum vedeţi PSD în alegerile din 2016?

 

M.C.: PSD va pierde din procente şi va pierde şi în zonele unde social-democraţii erau majoritari cum este, spre nefericirea noastră, Oltul.


Rep.: Credeţi că se va întâmpla asta în Olt?

 

M.C.: Eu cred că, la alegerile din 2016, PSD va lua în Olt maximum 45%, maximum spun! Dacă până acum au luat 60-70%, acum vor lua maximum 45%.

 

Rep.: Domnule Marian Căruntu, este a doua oară când intraţi în politică. Care sunt ambiţiile dumneavoastră personale?


M.C.: În acest moment n-am astfel de ambiţii. Nu vreau funcţii, nu vreau nimic. Vreau decât să fac ceva acolo unde sunt pus. Deocamdată sunt în Consiliul Judeţean Executiv al PNL Olt, îmi fac treaba acolo, sunt preşedintele unei comisii şi apoi vom mai vedea. Eu nu am intrat în politică să fac avere, deci nu e vorba de avere; niciodată nu m-am gândit la asta. Nu am umblat nici după funcţii, ştiu eu, să fiu director pe undeva. Eu am afacerea mea şi vreau să fac ceva şi pentru alţii, să ajut cât pot, prin politică. Eu personal m avut un moment zero al vieţii şi, cu ajutorul lui Dumnezeu, l-am depăşit. Dar am înţeles că totdeauna poţi să faci ceva şi pentru cei din jurul tău. Şi eu vreau să fac asta, atât cât pot, cât mi-o permite puterea de muncă. Altfel, în viitor, dacă mi se va oferi ceva în sensul că se va crede că aş fi bun undeva, cred că o să mă înham la acel lucru. Iar dacă o să consider că nu o să fiu bun pentru acel lucru, o să stau deoparte.

8 COMENTARII

  1. Nu cred in ruptu capului ce spune acest domn Caruntu despre smecherul de Stirbu,asta nu are leac in vecii vecilor amin.O gioarsa de om cu destule pacate,intrat in politica doar pentru capatuiala,ca si Moisescu de la Scornicesti.I-a tunat si i-a adunat,numai unu si unu.Atentie mare doamna Mirea,nu stiti cu cine aveti de a face!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Domnule Caruntu , un traseist ramane un traseist , chiar daca partidele pe la care trece nu ajung la putere . Dar daca mataluta zici ca un traseist e musai cel care intra la putere , iata ca acum vei ajunge si la putere . Deci , in sfarsit , vei ajunge traseist dupa definitia dumitale proprie

  3. flamandu codri viseaza.Bine ba,luam noi 45% si ia tu 55% sa te saturi. nu iti dai seama ca ce spui tu aici e o enormitate?cum dracu sa castigati voi peneleu alegerile aici unde PSD-UNPR-PC au aproape toti primarii din judet?Esti plecat bine cu pluta da eu cred ca habar n-ai de politica.Dar nu e nimic ca te invata Stirbu politica,omu nostru de baza.

  4. Eu cred ca in ciuda faptului ca PSD se afla pe un trend descendent in sondaje,Oltul va ramane unul dintre teritoriile controlat tot de PSD.Pentru ca sa pierzi localele cand ai peste 100 de primari din 112 localitati ar fi imposibil.Chiar daca va trada UNPRul lui Oprea,chiar daca se va forma o alta majoritate si chiar daca PSD pierde guvernarea si deci resursele,in Olt tot ei vor detine controlul pentru ca aici caracatita rosie are prea adanc infipte tentaculele.Abia in 2020 s-ar putea contrabalansa lucrurile daca PNL trage la aceeasi caruta si daca ia masuri eficiente si pentru nea Gheorghe din nu stiu ce satuc al Oltului.Si daca PNL reuseste sa atraga oameni buni,pentru ca acum si PDL-ul si nici PNL-ul au deficit din acest punct de vedere.

  5. Dar DNA-ul cad ajunge si in Olt,cand ajunge la Consiliul Judetean ca deocamdata e liniste pe aci.E drept ca poate e linistea dinaintea furtunii dar,totusi,cand?Ca astia merg inainte ca si cum nimic nu s-ar intampla prin tara> Ciocanii primesc inainte miliardele de la dezapezire,smecherii de la echipa de fotbal primesc in continuare sponsorizari de la Consiliu Judetean,firmele de casa se pregatesc sa mai ia o halca de la licitatia care se pregateste la spitalul din Slatina si tot asa.Baietilor astia chiar nu le e frica de nimic?Au trecut de frica ca vin astia la ora 6 dimineata?

  6. Toti o apa si+un pamant.Cum ajung in functii fura de rup pentru doua,trei,patru generatii dupa ei,fara sa se gandeasca ca si tara asta nu e sac fara fund si pana la urma poate si urmasii lor vor avea de suferit.Asa vad eu lucrurile.A zis cineva dintre cei care ne cer voturile o data la patru ani ca nu o sa fie bine daca alegem anumiti oameni sau un anumit partid?Nu,toti zic la fel,promit cate in luna si+n stele,si binele ala nu vine niciodata.Din pricina lor Romania e demult o cauza pierduta pe veci.

  7. Jos palaria pentru doamna Mirea,o femeie cu mult bun simt si care a facut si face intr-adevar pentru oamenii din Olt(si vorbesc de sutele de angajati din comuna dansei care beneficiaza de locuri de munca asigurate de familia Mirea).Dezgust total pentru Stirbu,o puslama.

  8. Pare baiat de treaba si cu frica lui Dumnezeu.Bravo lui dar sa nu uite cum uita toti cand ajung pe cai mari si dau de afaceri si bani ca din pacate cam toti ajung sa nu ii mai intereseze decat de ei si de ai lor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here