După cazul Tâncăbeşti, toate centralele termice pe gaze care deservesc şcolile din Olt, controlate de specialişti

O comisie specială va controla, în perioada următoare, toate unităţile de învăţământ dotate cu termice alimentate cu gaze. Măsura a fost solicitată de viceprim-ministrul Gabriel Oprea, ministrul Afacaerilor Interne, în urma cazului de la Tâncăbeşti, Ilfov, unde 17 elevi au ajuns la spital intoxicaţi cu monoxid de carbon în timpul orelor de curs. 

Urmare a solicitării ministrul Afacerilor Interne, la sediul Prefecturii Olt, la sediul Prefecturii Olt a fost convocat, la sfârşitul săptămânii trecute, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență în vederea stabilirii măsurilor necesare pentru efectuarea controalelor de specialitate la toate unitățile de învățământ din județul Olt dotate cu centrale termice alimentate cu gaze.

O comisie stabilită prin ordin al prefectului, formată din reprezentanți ai Distrigaz Sud Rețele, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt, Inspectoratului Școlar Județean Olt și ai autoritatăților publice locale, va efectua, în perioada 23.02.2015 – 23.03.2015, controale de specialitate la toate unitățile de învățământ din județ care sunt dotate cu centrale termice alimentate cu gaze.

Verificările vor fi făcute în conformitate cu prevederile Ordinului ANRE nr.5/2009 pentru aprobarea Normelor tehnice pentru proiectarea, executarea și exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale NTPEE – 2008, se arată într-un comunicat de presă al prefecturii.

„În cazul constatării unor deficiențe membrii comisiei vor propune măsuri și termene de remediere concrete ce vor fi aduse la cunoștința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Olt”, a declarat prefectul de Olt, Silviu Neacşu.

Raportul final al controalelor va fi aprobat în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Olt și va fi înaintat Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Valul de controale vine după ce, săptămâna trecută, nu mai puţin de 17 elevi ai Şcolii Generale din Tâncăbeşti, Ilfov, au ajuns în stare gravă la mai multe spitale din Capitală după ce ei au leşinat fără motiv în timpul orelor de studiu. La foarte scurt timp de la începerea orelor, elevii au acuzat ameţeli şi stări de leşin. În total, nu 21 de elevi din clasele  a VI-a şi a VIII-a şi un profesor au avut nevoie de îngrijiri medicale. Potrivit oficialilor MAI, analizele medicale la care au fost suspuşi copiii transportaţi la spitalele Grigore Alexandrescu şi Floreasca au relevat că aceştia aveau o concentraţie mare de monoxid de carbon în sânge. Măsurătorile efectuate în şcoală au semnalat o creştere a valorilor monoxidului de carbon în unele încăperi, inclusiv în clasele în care se aflau copiii şi profesorul cărora li s-a făcut rău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here