Ministrul Educației sprijină înființarea unei facultăți tehnice la Slatina, dar spune că inițiativa trebuie bine analizată

Conducerea administrației publice a județului Olt susține că, în cel mai scurt timp, Slatina va avea și o facultate cu profil tehnic, proiect pus la cale cu Universitatea Politehnică București, iar ministrul Educației și Cercetării Științifice, Sorin Mihai Câmpeanu, anunță că va sprijini u astfel de proiect.

Aflat, joi și vineri, în județul Olt, ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Mihai Câmpeanu, a declarat, într-o conferință de presă, că are cunoștință de această inițiativă pornită de autoritățile locale și că o apeciază, în contextul în care dezvoltarea locală şi dezvoltarea regională sunt obiective care nu pot fi puse la îndoială, dar și că numărul studenților scade de la un an la altul într-un ritm care a făcut ca el să ajungă la jumătatea celui înregistrat în urmă cu opt ani.

„Din acest punct de vedere, dorinţa autorităţilor locale este absolut lăudabilă. Doi: din punct de vedere al avantajelor pentru populaţia locală, sunt o serie de avantaje, deoarece, evident, este mai simplu să studiezi în zona de domiciliu. Trei: există o scădere a populaţiei şcolare în general şi o scădere accentuată a numărului de studenţi care se resimte la nivelul celor 92 de universităţi acreditate din România. La unele mai puţin, la altele mai mult”, a declarat ministrul Educației.

Pe de altă parte, Sorin Mihai Câmpeanu spune că este nevoie să fie puse în balanță dorința autorităților cu necesitatea reală a acestui proiect, dar și cu costurile pe care o asemenea inițiativă le presupune.

„Este, practic, vorba de înjumătăţirea numărului de studenţi faţă de şapte, opt ani în urmă. În aceste condiţii, sunt multe universităţi care întâmpină dificultăţi financiare. Deci, iniţiativa trebuie analizată cu maximum de profesionalism, puse în balanţă atât avantajele pentru populaţia locală, cât şi avantajele pentru judeţ în ansamblul lui, versus estimările cu privire la numărul de studenţi, estimările cu privire la oportunitatea specializărilor respective în zonă, şi, nu în ultimă instanţă, estimarea costurilor. Deoarece iniţiativa este considerată foarte importantă, Ministerul Educaţiei acordă întreg sprijinul în vederea realizării acestei analize care să pună în balanţă şi argumente pro, şi argumente contra, să vedem ce predomină şi acest lucru să se întâmple cât mai repede pentru ca autorităţile locale, împreună cu instituţia de învăţământ superior cu care doresc să încheie acest parteneriat, să poată să ia decizia corectă”, a subliniat Sorin Mihai Câmpeanu.

Pe marginea acestui subiect, ministrul Educației mai spune că, teoretic, „județul Olt a demonstrat că are şi capacitatea şi posibilitatea să susţină educaţia. Deci, există deja premize favorabile datorită disponibilităţii şi capacităţii de sprijin în dezvoltarea educaţiei, inclusiv la nivel universitar”.

Potrivit președintelui Consiliului Județean Olt, Paul Stănescu, discuțiile autorităților județene și municipale cu Universitatea Politehnică București sunt avansate pentru înființarea facultății în municipiul-reședință de județ.

„Noi deja am purtat discuţii cu Politehnica Bucureşti şi eu nu cred că domnul ministru sau altcineva din minister se poate opune la această iniţiativă. Ba, din contra. Discuţiile sunt avansate, am discutat şi cu conducerea Politehnicii şi cu domnul Minel Prina. Eu cred că asta se va întâmpla cât de curând, eu sunt convins de lucrul ăsta”, a afirmat Paul Stănescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here