Medicii, buni de plată dacă prescriu pensionarilor reţete compensate fără să le ceară dovezi privind veniturile

Medicii de familie care prescriu pensionarilor reţete compensate în situaţia în care aceştia declară venituri mai mici decât cele încasate, fără să le ceară beneficiarilor ultimul cupon de pensie şi declaraţia pe proprie răspundere privind veniturile lunare, sunt numai buni de plată, întrucât, privind legislaţiei în vigoare, sumele imputate vor fi recuperate de la ei. Mai mulţi medici din Olt au plătit, deja, oalele sparte.
 

Mai mulţi medici de familie au fost nevoiţi să plătească în locul unor pensionari care, ca să beneficieze de o compensare mai mare decât cea la care au dreptul în mod legal, au declarat venituri lunare mai mici decât cele încasate în realitate. Şi asta pentru că doctorii în discuţia nu au respectat procedura, mergând pe buna credinţă.

„La nivelul judetului Olt, suma imputată medicilor de familie a fost de 969 lei şi a fost recuperată integral”, a declarat  Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt, Constanţa Florea.

Pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 700 lei pe lună beneficiază de compensarea medicamentelor în procent de 90%, inclusiv în cazul medicamentelor al căror procent de compensare este de 50%.

„Pentru a beneficia de această compensare, pensionarii trebuie să prezinte medicului de familie ultimul talon de pensie, actul de identitate, precum şi o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte faptul că realizează venituri numai din pensii de până la 700 lei pe lună, explică purtătoarea de cuvânt a CAS Olt.

Potrivit normelor legale, medicul este obligat să consemneze în fişa medicală a pensionarului sau în registrul de consultaţii numărul talonului şi cuantumul pensiei, anexând la fişa medicală declaraţia dată pe propria răspundere de către pensionar.

În situaţia în care pensionarul, pe lângă pensie, mai realizează şi alte venituri sau realizează o pensie mai mare de 700 lei, dar medicului de familie i-a declarat că realizează venituri numai din pensii de până la 700 lei/lună, diferenţa dintre 50% şi 90% de care a beneficiat prin reţetele compensate prescrise i se va imputa pacientului. Dacă însă medicul i-a prescris pensionarului reţeta compensată fără să-i ceară pacientului ultimul cupon de pensie şi declaraţia pe propria răspundere, suma va fi recuperată de la medic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here