Darius Vâlcov, urmărit penal: „Voi continua să îmi apăr onoarea, profesionalismul şi corectitudinea”

Prezent, luni seară, în emisiunea „Sinteza zilei” moderată de Mihai Gâdea la Antena 3 şi întrebat dacă scandalul izbucnit vineri seară în jurul său este o simplă coincidenţă sau are legătură cu proiectul de modificare a codurilor fiscale, ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov a spus că este prea jos pentru el să comenteze aceste lucruri. Pe de altă parte, demnitarul susţine că este nevinovat şi că va continua să îşi apere „onoarea, profesionalismul şi corectitudinea.

Întrebat de moderatorul emisiunii dacă scandalul apărut în jurul său este o simplă coincidenţă sau el ar putea avea legătură cu proiectul modificării codurilor fiscale, ministrul Finanţelor s-a arătat reţinut în comentarii, specificând că, din ceea ce i-a fost prezentat de procurori, totul se bazează pe un denunţ. „Acest lucru nu pot să-l spun eu și cred că nici nu ar fi corect ca eu să intru în acest subiect. Eu v-am spus că în acest dosar sunt suspect și nu pot să fac aceste comentarii, dar în timp toate lucrurile acestea se vor vedea. Din ce mi-a fost mie prezentat este vorba de un denunț și aștept și eu în continuare să văd cum va evolua situația”, a spus Darius Vâlcov.

Întrebat dacă a fost prin cimitire, moderatorul făcând aluzie la informaţia potrivit căruia mita de care este acuzat că ar fi luat-o o primea uneori într-un cimitir, demnitarul a declarat că în cimitire a fost doar aşa cum se duce toată lumea. „Nu cred că am fost în cimitire decât ca toată lumea. E prea jos pentru mine să comentez. Aș vrea să mulțumesc și televiziunilor și oamenilor care m-au susținut și care nu au dat crezare acestor lucruri”, a precizat Vâlcov.

Ministrul Finanţelor a ţinut să le mulţumească celor care îl susţin în această perioadă, slătinenilor care în urmă cu aproape 11 ani l-au ales să îi conducă din funcţia de primar şi a spus că va continua să îşi apere onoarea, profesionalismul şi corectitudinea.

„Când îți propui planuri mari în carieră, să vii cu o viziune, să vii cu o strategie, când ești cinstit, corect, onest, nu pot să cobor la nivelul acestor lucruri. Cred că oricine s-ar pune în situația mea ar prefera să lase aceste lucruri ca timpul să demonstreze care este situația de fapt. Nu este o situație plăcută pentru mine. Ai aripi, te zbați, propui ceva, vrei să schimbi ceva în țara asta, ai schimbat ceva în orașul tău, îți propui ca România să fie cineva și deodată… Am fost ales primar la 27 de ani, am fost cel mai tânăr primar de municipiu din țară și cred că trebuie să le mulțumesc slătinenilor pentru că au avut încredere într-un puști să îi conducă. Cei apropiați mă înțeleg foarte bine. Știu ce fel de om sunt, atât familia, cât și premierul, cât și oamenii din partid, din guvern, Mai greu este să le explici celorlalți, care te cunosc mai puțin și deodată se uită așa, și au compasiune și le mulțumesc și lor, și celor care mi-au dat mesaje și pe facebook, și pe telefon, oameni din Slatina, oameni din mediul de afaceri, oameni cu care am colaborat de-a lungul acestor ani. Trebuie să aibă încredere că eu sunt cel pe care l-au cunoscut. Și dacă va fi cazul, pentru că eu deocamdată nu sunt inculpat în acest dosar, dar dacă va fi cazul va fi o oportunitate pentru mine să îmi demonstrez nevinovăția. Cred că este lucrul cel mai corect și eu pe această cale voi merge toată viața. Mi-am făcut un țel când am fost ales primar și îl voi continua până la capăt, să îmi apăr onoarea, să îmi apăr profesionalismul și corectitudinea pe care am demonstrat-o în toată această perioadă în care am deținut funcții publice și nu cred că este nimic rău în asta”, a afirmat Darius Vâlcov.

Ministrul Finanțelor, fost primar al Slatinei, a fost pus, vineri, sub urmărire penală de procurorii DNA într-un dosar în care demnitarul este cercetat pentru infracţiunea de trafic de influenţă. El este suspectat ca a primit o şpagă de 2 milioane de euro de la un om de afaceri pentru a-l favoriza pe acesta în câştigarea unor licitaţii. Vâlcov a fost audiat mai bine de 3 ore în calitate de suspect într-un dosar în care se fac cercetări pe marginea unor contracte de pe vremea în care acesta a fost primar al Slatinei (2004 – 2012).

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cursul anului 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe suspectul Darius Bogdan Vâlcov, în calitate de primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante, în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în Slatina și în orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări. Omul de afaceri care l-ar fi contactat pe Vâlcov este Theodor Berna, patronul firmei Radion Tehnologica, cel care a şi făcut denunţul. 

 „Cu ocazia derulării procedurilor de licitație membrii comisiei au procedat, la îndemnul suspectului Vâlcov Bogdan Darius, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiții de eligibilitate în scopul favorizării firmei omului de afaceri. În urma acceptării propunerii făcute, firma omului de afaceri a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului «Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt», având ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apă Olt pentru mai multe lucrări. Administratorul societății și suspectul Vâlcov Bogdan Darius au stabilit de comun acord, ca sumele de bani să fie remise primarului, în numerar, în lei și numai la sediul firmei. Astfel, în baza acestei înțelegeri, începând cu luna decembrie 2010, suspectul Vâlcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăți în contul societății”, se arată în ordonanța DNA.

În acest dosar, actualul primar al Slatinei, Minel Prina, a fost plasat în arest la domiciliu sub acuzaţia de complicitate la trafic de influenţă, iar directorul SC Imobiliare Consloc SRL Slatina (administrată de primărie), Lucian Şuşală, a fost arestat pentru 30 de zile. Deciziile au fost luate sâmbătă de Curtea Supremă, ele fiind contestate de inculpaţi. Cercetaţi în acest dosar mai sunt oamenii de afaceri Cristian Tomescu şi Petre Bogdan Timofte. Cu toţii sunt acuzaţi că „au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula proveniența și destinația reală a sumelor de bani.

După ce fost pus sub urmărie penală, Darius Vâlcov şi-a înaintat demisia din funcţia de ministru al Finanţelor, însă el va rămâne ministru până la finalizarea modificărilor care vor fi aduse Codului de Procedură Fiscală şi Codului Fiscal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here