Primarul Slatinei, arestat la domiciliu, rămâne în funcţie. Prefectura Olt aşteaptă hotărârea instanţei

Arestat la domiciliu în dosarul în care ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, este urmărit penal pentru trafic de influenţă, primarul municipiului Slatina, Minel Prina, rămâne deocamdată în funcţie. Prefectul de Olt, Silviu Neacşu, susţine că se aşteaptă hotărârea instanţei care a pronunţat măsura luată împotriva edilului, după care se va lua o decizie.

„Nu avem încă hotărârea instanţei în acest caz. Noi ştim din presă de măsura luată de instanţă în respectivul dosar. Aşteptăm hotărârea instanţei şi apoi vom lua o decizie legală”, a declarat, pentru OLT-ALERT, prefectul de Olt, Silviu Neacşu.

De asemenea, cei doi viceprimari ai Slatinei susţin că nu s-a decis o întrunire extraordinară a Consiliului Local Slatina pe această temă. Cel mai probabil, unul dintre cei doi va prelua atribuţiile de primar al municipiului. Sursele OLT-ALERT afirmă că, în măsura în care se va decide împuternicirea unuia dintre cei doi viceprimari, cel mai vehiculat nume este cel al Mihaelei Stana. Aceasta a spus că nu ştie nimic în legătură cu vehicularea numelui său. „Nu ştiu nimic, nu am auzit nimic de asta. Deocamdată nu s-a luat nici o decizie”, a declarat Mihaela Stana.

Primarul Slatinei, Minel Prina, a fost plasat în arest la domiciliu după ce inițial a fost reținut, în noaptea de vineri spre sâmbătă, de procurorii DNA, edilul fiind acuzat de complicitate la trafic de inflluenţă în dosarul în care ministrul Finanţelor este urmărit penal pentru o şpagă de două milioane euro. De asemenea, Curtea Supremă a decis măsura arestului preventiv pentru 30 de zile în același dosar pentru Lucian Petruț Șușală, director al SC Imobiliare Consloc SRL, administrată de Primăria Slatina. Șușală este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălare de bani.

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cursul anului 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe suspectul Darius Bogdan Vâlcov, pe atunci primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante, în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în Slatina și în orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări. Omul de afaceri care l-a contactat pe Vâlcov este Theodor Berna, patronul firmei Radion Tehnologica.

„Cu ocazia derulării procedurilor de licitație membrii comisiei au procedat, la îndemnul suspectului Vâlcov Bogdan Darius, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiții de eligibilitate în scopul favorizării firmei omului de afaceri. În urma acceptării propunerii făcute, firma omului de afaceri a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului «Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt», având ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apă Olt pentru mai multe lucrări. Administratorul societății și suspectul Vâlcov Bogdan Darius au stabilit de comun acord, ca sumele de bani să fie remise primarului, în numerar, în lei și numai la sediul firmei. Astfel, în baza acestei înțelegeri, începând cu luna decembrie 2010, suspectul Vâlcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăți în contul societății”, se arată în ordonanța DNA.

Începând cu jumătatea anului 2012, datorită unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face plățile către Vâlcov Bogdan Darius, mai spun procurorii. De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul și prin intermediul inculpaților Lucian Petruț Sușală, Timofte Petre-Bogdan, Cristian Constantin Tomescu și a altui om de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului și viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăți comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula proveniența și destinația reală a sumelor de bani.

Din materialul probator administrat în cauză a rezultat că, urmare a înțelegerii cu omul de afaceri, suspectul Darius Vâlcov a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.În propunerea de arestare preventivă pe care procurorii DNA au formulat-o pe numele primarului Slatinei se arată că Darius Vâlcov primea comisioanele în pungi de plastic. Sumele de bani erau uriașe, până la un milion de lei. În referatul cu propunerea de arestare preventivă se vorbește și despre întâlniri prin cimitir.

Atât Minel Prina, cât şi Lucian Petruţ Şuşală au contestat măsurile dispuse de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here