Autorităţile sunt din nou în alertă. Alţi patru olteni au fost diagnosticaţi cu gripă porcină

Situaţia rămâne în continuare gravă în judeţ, incidenţa îmbolnăvirilor cu infecţii respiratorii fiind în continuare ridicată. De la începutul sezonului şi până în prezent, la nivelul judeţului 31 de olteni au fost diagnosticaţi cu gripă sezonieră, dintre aceştia patru având temuta gripă porcină (AH1N1). Spitalul slătinean este luat în continuare cu asalt de pacienţi, Secţia de Boli Infecţioase este supraaglomerată, iar autorităţile menţin carantina pe mai multe secţii.

 

Deşi autorităţile se aşteptau ca incidenţa îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii să scadă treptat, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina este luat în continuare cu asalt de pacienţi îngrijoraţi că simptomele banalei răceli nu cedează. 

Numai în săptămâna 9-15 martie, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Olt au înregistrat 1.748 infecţii respiratorii acute, 152 de olteni fiind internaţi, şi 836 de cazuri de pneumonii, 309 pacienţi ajungând în spital. Directorul medical al SJU Slatina, Cătălin Pătru, spune că incidenţa este crescută, personalul de pe multe secţii fiind depăşit de numărul mare de pacienţi.
„Incidenţa este la fel de crescută, cazurile înregistrate sunt peste valoarea medie a infecţiilor respiratorii din această perioadă. Pacienţii vin în număr mare, avem secţii supraaglomerate. Schimbările climatice şi umiditatea prelungesc sezonul endemic”, a spus Pătru.
Medicul susţine că au fost recoltate 52 de probe de la pacienţii internaţi la spitalul slătinean, dintre acestea 31 fiind confirmate cu gripă de către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino Bucureşti. Mai grav este că dintre cazurile confirmate, patru olteni au gripă porcină.
„La nivelul spitalului slătinean, de la începutul sezonului, undeva în jurul datei de 1 decembrie, s-au recoltat 52 de probe, fiind confirmate la Bucureşti 31 de cazuri de gripă, 18 cu Tulpina A, dintre acestea patru fiind subtipul AH1N1, aşa-numita gripă porcină, şi 13 cu Tulpina B. Două probe mai sunt în lucru, iar 19 au fost negative”, a spus Pătru.
 Din cauza afluxului de pacienţi, carantina se menţine pe secţiile cu risc de la nivelul SJU Slatina.
Patru persoane din judeţ diagnosticate cu tipuri de gripă sezonieră au murit. Cunoscutul avocat Muşatescu a căzut şi el victimă gripei porcine, o formă agresivă care poate duce la complicaţii şi chiar deces. Specialiştii au stabilit că persoanele cu gripă porcină au o evoluţie a bolii severă.
„Există o metodologie după care se recoltează probe la cazurile suspecte, apoi sunt trimise la Bucureşti. Statistic, s-a stabilit că persoanele care fac tipul de gripă numită porcină au o evoluţie severă a bolii”, a spus Pătru.  
Doctoriţa Talia Cincă, directorul executiv adjunct al DSP Olt, spune că oamenii nu trebuie să intre în panică. 
„Gripa porcină este cea mai agresivă. Oamenii nu trebuie să intre în panică, pentru că decesele au survenit pe o patologie asociată. Oltenii trebuie să se vaccineze antigripal, să-şi întărească sistemul imunitar, să evite aglomerările şi să nu mai ia medicamente după ureche. Evoluţia pacienţilor se complică dacă aceştia au boli asociate”, a spus Cincă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here