Sancţionat de CSM, procurorul Liviu Bălan revine la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina

Procurorul oltean Liviu Bălan nu mai este procuror al DIICOT – Serviciului Teritorial Craiova, după ce a fost sancţionat de CSM. El revine astfel în cadrul Parchetului Slatina.

 

Inspecţia Judiciară s-a sesizat, în cursul anului 2013, şi a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sancţionarea procurorului Liviu Bălan pentru încălcarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, articolul 99, litera g – refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu, şi litera t – exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă.
 CSM a decis sancţionarea procurorului Bălan doar pentru încălcarea prevederilor literei g, hotărârea rămânând definitivă în urma unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Potrivit legislaţiei în vigoare, un procuror nu mai poate face parte din corpul DIICOT în cazul oricărei sancţiuni disciplinare. 
 „Legislaţia spune, într-adevăr, că dacă eşti sancţionat disciplinar nu poţi să faci parte din DIICOT. Este una dintre condiţiile de numire în cadrul structurii specializate a DIICOT şi, în momentul în care nu mai îndeplineşti această condiţie, nu mai poţi să funcţionezi ca procuror. Pe ordinea de zi a Secţiei de procurori a CSM, de miercuri, cererea formulată de procurorul general Tiberiu Niţu a rămas fără obiect. Este vorba despre cererea de revocare a domnului procuror Bălan ca procuror la DIICOT”, a declarat Adrian Glugă, procurorul şef al DIICOT Craiova. 
 Liviu Bălan îşi păstrează gradul de procuror de Parchet de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar revine pe postul de unde a plecat la DIICOT. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here