Bani din Fondul de rezervă bugetară pentru construirea penitenciarului de la Caracal

Guvernul a decis, în şedinţa de miercuri, suplimentarea bugetului Ministerului Justiţiei cu două milioane de lei, o parte din aceşti bani urmând să fie folosită pentru construirea a două noi penitenciare, unul dintre ele fiind la Caracal.

 

Bugetul Ministerului Justiţiei a fost suplimentat cu două milioane de lei, pentru îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare şi finanţarea unor studii de prefezabilitate în vederea construirii de două noi penitenciare. Unul dintre acestea va fi construit în judeţul Olt, la Caracal, iar celălalt în comuna prahoveană Berceni. Banii au fost alocaţi din Fondul de rezervă bugetară.

Din suma totală, un milion lei va fi cheltuit pentru finanţarea unor lucrări de reparaţii, igienizare, achiziţionarea de saltele şi pături în penitenciare, 500.000 lei vor fi folosiţi pentru studiul de prefezabilitate aferent unui nou penitenciar la Caracal şi 500.000 lei sunt rezervaţi pentru studiul de prefezabilitate aferent unui nou penitenciar în comuna Berceni. Noile penitenciare de la Caracal şi Berceni vor fi construite prin valorificarea unor imobile preluate de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

În urmă cu o săptămână, purtătorul de cuvânt al Executivului, Corneliu Calotă, a anunţat că Guvernul va aloca în perioada următoare, din Fondul de rezervă, sume pentru îmbunătăţirea condiţiilor şi creşterii capacităţii de cazare din penitenciare. Mai mulţi dintre foştii politicieni încarceraţi în ultima perioadă au reclamat condiţiile precare şi aglomeraţia din închisori la care sunt supuşi ei şi ceilalţi deţinuţi, acuzând că Ministerul Justiţiei nu asigură finanţarea necesară, în condiţiile în care însă nu au insistat pe acest subiect când s-au aflat la guvernare.

Un document al Ministerului Justiţiei relevă că statul cheltuieşte lunar cu întreţinerea unei persoane aflate în închisoare 512 lei, la finele lunii ianuarie în detenţie aflându-se aproape 30.000 de deţinuţi, dar cu un deficit de locuri de cazare de peste 10.000 locuri.

Noul penitenciar, bun pentru Caracal

Eduard Ciocăzanu, primarul din Caracal, s-a declarat satisfăcut de faptul că s-au reluat procedurile privind construirea unui penitenciar în municipiul pe care îl conduce. Închisoarea va fi construită pe un teren situat la ieşirea din Caracal spre Corabia. La începutul acestui an, municipalitatea din Caracal solicita Administraţiei Penitenciarelor restituirea terenului, dacă proiectul ar fi fost abandonat.

„Am cerut înapoierea terenului, în cazul în care nu s-ar mai fi făcut penitenciarul. Dacă se demarează proiectul, noi nu avem absolut nimic împotrivă. Închisoarea va fi construită la ieşirea din Caracal spre Corabia, pe partea stângă, vizavi de fostul Batalion disciplinar. În urma acestor demersuri făcut de noi se pare că s-a ajuns la concluzia că trebuie să se demareze proiectul”, a declarat Ciocăzanu.

Edilul-şef a apreciat că apariţia unui penitenciar în Caracal va fi benefică pentru municipiu, un prim efect fiind crearea de noi locuri de muncă.

„Înfiinţarea acestui penitenciar ar fi benefică pentru municipiul Caracal. S-ar crea şi locuri de muncă, alături de celelalte beneficii”, a mai spus Eduard Ciocăzanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here