Primarul Slatinei, Minel Prina, aflat în arest la domiciliu, a început să se retragă din spaţiul public

Primarul Slatinei, Minel Prina, plasat în arest la domiciliu sub acuzaţia de complicitate la trafic de influenţă în dosarul în care ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, este urmărit penal pentru fapte de corupţie săvârşite în perioada în care era primar al municipiului Slatina, şi-a şters toate fotografiile şi postările de pe Facebook.

Intuind că rolul Internetului este unul extrem de important în viaţa unui politician, primarul Slatinei, Minel Prina, s-a numărat printre cei mai activi utilizatori ai Facebook-ului în ultimii ani. Pe contul său apăreau aproape zilnic informaţii despre cele mai noi proiecte ale primăriei, despre acţiuni edilitare, despre realizări şi evenimente în care se implica. Asta până de curând. După ce a fost plasat în arest la domiciliu pentru complicitate la trafic de influenţă în dosarul în care ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, este urmărit penal pentru fapte de corupţie săvârşite în perioada în care era primar al municipiului Slatina, Minel Prina şi-a şters toate fotografiile şi postările de pe Facebook. Decizia edilului este cel puţin bizară în condiţiile în care unii dintre cei mai celebri condamnaţi, persoane publice care au înfundat puşcăria pentru fapte de corupţie sau alte infracţiuni grave precum Adrian Năstase sau Dan Voiculescu, au găsit în Internet un mijloc de a ţine legătura cu publicul. Semn că Prina se aşteaptă la ceea ce este mai rău în „relaţia” sa cu Justiţia.

Primarul Slatinei, Minel Prina, a fost plasat în arest la domiciliu după ce inițial a fost reținut, în noaptea de vineri spre sâmbătă, de procurorii DNA, edilul fiind acuzat de complicitate la trafic de inflluenţă în dosarul în care ministrul Finanţelor este urmărit penal pentru o şpagă de două milioane euro. De asemenea, Curtea Supremă a decis măsura arestului preventiv pentru 30 de zile în același dosar pentru Lucian Petruț Șușală, director al SC Imobiliare Consloc SRL, administrată de Primăria Slatina. Șușală este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălare de bani.

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cursul anului 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe suspectul Darius Bogdan Vâlcov, pe atunci primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante, în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în Slatina și în orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări. Omul de afaceri care l-a contactat pe Vâlcov este Theodor Berna, patronul firmei Radion Tehnologica.

„Cu ocazia derulării procedurilor de licitație membrii comisiei au procedat, la îndemnul suspectului Vâlcov Bogdan Darius, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiții de eligibilitate în scopul favorizării firmei omului de afaceri. În urma acceptării propunerii făcute, firma omului de afaceri a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului «Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt», având ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apă Olt pentru mai multe lucrări. Administratorul societății și suspectul Vâlcov Bogdan Darius au stabilit de comun acord, ca sumele de bani să fie remise primarului, în numerar, în lei și numai la sediul firmei. Astfel, în baza acestei înțelegeri, începând cu luna decembrie 2010, suspectul Vâlcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăți în contul societății”, se arată în ordonanța DNA.

Începând cu jumătatea anului 2012, datorită unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face plățile către Vâlcov Bogdan Darius, mai spun procurorii. De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul și prin intermediul inculpaților Lucian Petruț Sușală, Timofte Petre-Bogdan, Cristian Constantin Tomescu și a altui om de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului și viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăți comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula proveniența și destinația reală a sumelor de bani.

Din materialul probator administrat în cauză a rezultat că, urmare a înțelegerii cu omul de afaceri, suspectul Darius Vâlcov a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.În propunerea de arestare preventivă pe care procurorii DNA au formulat-o pe numele primarului Slatinei se arată că Darius Vâlcov primea comisioanele în pungi de plastic. Sumele de bani erau uriașe, până la un milion de lei. În referatul cu propunerea de arestare preventivă se vorbește și despre întâlniri prin cimitir.

Minel Prina a mai primit, în urmă cu trei ani, o condamnare la patru ani de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie într-un dosar în care fostul viceprimar al Slatinei în primul mandat de primar al lui Darius Vâlcov, Gabriel Diaconu, a primit închisoare cu executare tot pentru corupţie. În măsura în care Prina va fi trimis din nou în judecată şi condamnat, el va primi şi „coada” de patru ani.

1 COMENTARIU

  1. Pun si eu o intrebare:cum reuseste primarul Slatinei sa nu ia legatura cu ceilalti inculpati in dosar daca el sta gard in gard cu Tomescu, cercetat sub control judiciar in acelasi dosar?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here