Controalele derulate în şcolile din Olt au scos la iveală zeci de nereguli în exploatarea centralelor termice pe gaze

Controalele efectuate de o comisie specială în şcolile din Olt pentru depistarea eventualelor pericole generate de centralele termice care funcţionează pe gaz metan au scos la iveală zeci de nereguli care ar putea declanşa adevărate tragedii. Prefectura Olt a dispus remedierea tuturor neregulilor descoperite de specialişti. Verificările au fost ordonate de viceprim-ministrul Gabriel Oprea în urma cazului de la Tâncăbeşti, Ilfov, unde 17 elevi au ajuns la spital intoxicaţi cu monoxid de carbon în timpul orelor de curs. 

Raportul comisiei aprobat vineri de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Olt a scos în evidenţă nereguli constatate în zeci de şcoli din cele 68 de unităţi de învăţământ verificate. Printre deficiențele găsite de membrii comisiei se numără montarea de cabluri electrice pe conductele de branșament, depozitarea, în camerele în care sunt amplasate centralele termice, a unor materiale care nu au legătură cu exploatarea efectivă a acestora, inexistența grilelor de la partea superioară a încăperilor pentru asigurarea ventilării şi neasigurarea golurilor de la partea inferioară a încăperilor pentru accesul aerului de ardere. De asemenea, inexistența robineților de incendiu pe branșamentele de alimentare a centralelor termice (care să acționeze în caz de necesitate), exploatarea defectuoasă a instalațiilor electrice de iluminat și forță din spațiile centralelor termice, neefectuarea verificărilor tehnice periodice ale centralelor termice şi inexistența detectoarelor automate de gaz sunt alte deficienţe grave depistate de specialiştii comisiei.

„Verificările au fost făcute în conformitate cu prevederile Ordinului ANRE nr.5/2009 pentru aprobarea Normelor tehnice pentru proiectarea, executarea și exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale NTPEE – 2008. În cursul zilei de vineri, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, am solicitat primarilor alocarea fondurilor necesare în vederea remedierii, în cel mai scurt timp posibil, a deficiențelor constatate, efectuarea verificărilor periodice, conform legislației în vigoare, de către ISCIR, sprijinirea directorilor unităților de învățământ pentru soluționarea neregulilor constatate şi o implicare permanentă pentru desfășurarea în condiții de siguranță a procesului de învățământ”, a declarat prefectul judeţului Olt, Silviu Neacşu.

Conform raportului aprobat, au fost verificate 68 de unități de învățământ, dintre care 47 de centre bugetate, dotate cu centrale termice pe gaz. Au fost întocmite note de control prin care directorii unităților de învățământ au luat la cunoștință de neconformitățile constatate, fiind stabilite termene pentru remedierea acestora.
 

Valul de controale în unităţile şcolare a fost dispus după ce, luna trecută, nu mai puţin de 17 elevi ai Şcolii Generale din Tâncăbeşti, Ilfov, au ajuns în stare gravă la mai multe spitale din Capitală după ce au leşinat fără motiv în timpul orelor de studiu. La foarte scurt timp de la începerea orelor, elevii au acuzat ameţeli şi stări de leşin. În total, 21 de elevi din clasele a VI-a şi a VIII-a şi un profesor au avut nevoie de îngrijiri medicale. Potrivit oficialilor MAI, analizele medicale la care au fost supuşi copiii transportaţi la spitalele Grigore Alexandrescu şi Floreasca au relevat că aceştia aveau o concentraţie mare de monoxid de carbon în sânge. Măsurătorile efectuate în şcoală au semnalat o creştere a valorilor monoxidului de carbon în unele încăperi, inclusiv în clasele în care se aflau copiii şi profesorul cărora li s-a făcut rău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here