Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au respins, marţi, contestaţia făcută de primarul Slatinei, Minel Prina, împotriva măsurii de arest la domiciliu dispusă de instanţă în dosarul în care fostul ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov, este urmărit penal pentru o şpagă de două milioane de euro. Tot Curtea Supremă a respins contestaţia şefului Imobiliare Consloc SRL Slatina, Lucian Şuşală, acuzat de mai multe infracţiuni în acelaşi dosar.
Primarul Slatinei, Minel Prina, a fost plasat în arest la domiciliu după ce inițial a fost reținut, în noaptea de vineri spre sâmbătă, de procurorii DNA, edilul fiind acuzat de complicitate la trafic de inflluenţă în dosarul în care ministrul Finanţelor este urmărit penal pentru o şpagă de două milioane euro. De asemenea, Curtea Supremă a decis măsura arestului preventiv pentru 30 de zile în același dosar pentru Lucian Petruț Șușală, director al SC Imobiliare Consloc SRL, administrată de Primăria Slatina. Șușală este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălare de bani. În cazul ambilor inculpaţi magistraţii ÎCCJ a respins, marţi contestaţiile, măsurile luate de instanţă în cazul lor rămânând în vigoare.
În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cursul anului 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe suspectul Darius Bogdan Vâlcov, pe atunci primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante, în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în Slatina și în orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări. Omul de afaceri care l-a contactat pe Vâlcov este Theodor Berna, patronul firmei Radion Tehnologica.
„Cu ocazia derulării procedurilor de licitație membrii comisiei au procedat, la îndemnul suspectului Vâlcov Bogdan Darius, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiții de eligibilitate în scopul favorizării firmei omului de afaceri. În urma acceptării propunerii făcute, firma omului de afaceri a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului «Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt», având ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apă Olt pentru mai multe lucrări. Administratorul societății și suspectul Vâlcov Bogdan Darius au stabilit de comun acord, ca sumele de bani să fie remise primarului, în numerar, în lei și numai la sediul firmei. Astfel, în baza acestei înțelegeri, începând cu luna decembrie 2010, suspectul Vâlcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăți în contul societății”, se arată în ordonanța DNA.
Începând cu jumătatea anului 2012, datorită unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face plățile către Vâlcov Bogdan Darius, mai spun procurorii. De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul și prin intermediul inculpaților Lucian Petruț Sușală, Timofte Petre-Bogdan, Cristian Constantin Tomescu și a altui om de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului și viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăți comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula proveniența și destinația reală a sumelor de bani.
Din materialul probator administrat în cauză a rezultat că, urmare a înțelegerii cu omul de afaceri, suspectul Darius Vâlcov a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro.
Minel Prina a mai primit, în urmă cu trei ani, o condamnare la patru ani de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie într-un dosar în care fostul viceprimar al Slatinei în primul mandat de primar al lui Darius Vâlcov, Gabriel Diaconu, a primit închisoare cu executare tot pentru corupţie. În măsura în care Prina va fi trimis din nou în judecată şi condamnat, el va primi şi „coada” de patru ani.
Senatul a aprobat, ieri, solicitarea procurorilor DNA privind reţinerea şi arestarea preventivă a lui Darius Vâlcov. DNA a trimis Senatului, marţi, o cerere similară pentru alte infracţiuni de care este acuzat Vâlcov, de data aceasta nu doar ca fost primar al Slatinei, ci în calitate de senator şi ministru.
Marţi, DNA a făcut o nouă solicitare pentru reţinerea şi arestarea fostului ministru, de data aceasta sub aspectul săvârşirii infracțiunii de „efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale”.
Potrivit procurorilor anticorupție, începând cu anul 2011 și până în prezent, inculpatul Darius Vâlcov a efectuat operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcția de primar, senator și ministru, utilizând informații deținute în virtutea acestora, în legătură cu o firmă de cadastru, una de contabilitate și un birou de avocatură, firme pe care le deține în fapt și pe care le administrează, prin interpuși.
„Produsul infracțional obținut în urma săvârșirii infracțiunilor față de care se efectuează cercetări a fost depozitat într-un seif, lăsat spre păstrare unei persoane apropiate, acesta conținând următoarele: 90.000 dolari, 1.323.850 lei, 3 lingouri de aur, în total 3 kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripționat RENOIR, un tablou inscripționat JEAN COCTEAU şi o pictură pe lemn, inscripționat AUREL ACASANDREI”, se arată într-un comunicat al DNA.
Prino ai vrut si ti/ai facut casa de casa,acu stai tata in ea,ce,nu iti convine?Dar cand ti/o scimbao astia cu o celula,ce te faci?Bucura/te cat mai poti de viloaia pe care ti/ai dorito ca dup aia o mai vezi peste 10,15 ani infractorule