FOTO / VIDEO Procurorii DNA au descins, joi, la sediile firmelor controlate de Vâlcov şi Bărbulescu

Procurorii DNA Bucureşti au efectuat, joi, percheziţii la sediile firmelor din Slatina controlate de senatorul Darius Vâlcov şi de deputatul Daniel Bărbulescu, de unde au plecat cu sute de documente care vor fi folosite ca probe în noul dosar în care fostl ministru al Finanţelor este acuzat de „efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale”

Procurorii au descins, însoţiţi de mascaţii Jandarmeriei, la orele dimineţii în imobilul de pe strada Lipscani, unde îşi au sediile SC Millenium Topographica SRL, SC Contis Company SRL şi firma de avocatură Ciobanu & Asociaţii. Ei au scormonit prin documentele şi în calculatoarele utilizate de angajaţii societăţilor, plecând, în jurul orei 15.00, cu un pachet voluminos de documente.

Percheziţiile de joi au legătură cu noua cauză în care procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva lui Darius Vâlcov pentru infracţiunile de „efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale”.

Potrivit anchetatorilor, începând cu anul 2011 şi până în prezent, Vâlcov a derulat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia de primar, senator şi ministru, folosind informaţii deţinute în virtutea acestora pentru favorizarea SC Contis Company SRL, SC Contis Consulting Company SRL, SC Millenium Topographica SRL, Societatea Civilă de Avocaţi Ciobanu şi Asociaţii, Enero Prod SRL şi SC City Hotel & Longue SRL.

Concret, în luna ianuarie 2015, un om de afaceri a fost sunat de Lucian Şușală (acuzat în dosar și folosit ca interpus de Darius Vâlcov în afacerile sale) pentru a cumpăra dreptul de folosinţă al Hotelului City din Slatina – una dintre afacerile controlate, de fapt, de Vâlcov, după cum arată anchetatorii, potrivit sursazilei.ro.

În urma respectivei întâlniri, Șușală i-a propus denunţătorului să cumpere afacerea hotelului City, transmiţându-i că, în anii anteriori, au fost investiţi aproximativ 4.000.000 lei de către societăţile comerciale SC Cafmin SRL, Plus Confort, Bogmar Pro Design SRL şi MKS Still Grand Serv SRL.

Pentru că afaceristul voia să evalueze, în prealabil, situaţia financiară a societăţii, s-a înțeles cu Lucian Șușală să fie numit întâi ca administrator, ulterior, devenind şi acţionar. Cu privire la preţul tranzacţiei, acesta urma a fi negociat ulterior.

„În urma numirii sale ca administrator, afaceristul a constatat că între societăţile SGV Development şi City Hotel şi City Hotel nu erau facturate relaţiile comerciale derulate, în sumă de 240.000 lei, din care 150.000 lei din contul curent al societăţii, iar 90.000 lei aport propriu, bani pe care i-a înmânat administratorului. Referitor la motivele pentru care Șușală l-a contactat, acest fapt s-a datorat că se cunoştea despre el că dispune de lichidităţi financiare, care ar fi putut justifica investiţiile făcute de societăţile comerciale Cafmin SRL, Bogmar Pro Design SRL, MKS Still Grand Serv SRL şi Plus Confort SRL, în mod nelegal, în sensul că aceste societăţi nu au facturat serviciile efectuate societăţii SGV. În plus, Lucian Șușală i-a transmis că preţul pentru preluarea afacerii urma a fi stabilit după realizarea formalităţilor. De asemenea, cu ocazia unor controale efectuate de organele fiscale la SC Bogmar Pro Design SRL, denunţătorul a discutat cu reprezentantul firmei de contabilitate SC Contis Consulting SRL, căruia i-a cerut să-i transmită lui Timofte Lucian Bogdan să nu dea explicaţii în scris organelor fiscale“, arată procurorii, citaţi de sursazilei.ro, în documentele transmise Senatului, în baza cărora cer un nou aviz de arestare pentru Darius Vâlcov.

În privința documentelor redactate pentru cesiunea City Hotel, acestea au fost întocmite de același avocat căruia, în vara anului 2011, Darius Vâlcov i-a propus să înființeze o firmă de cadastru, una de contabilitate și un birou de avocatură, pe numele unui cunoscut al acestuia din urmă.

Potrivit procurorilor, pentru înfiinţarea, administrarea şi dotarea celor trei firme, Vâlcov i-a dat avocatului în mai multe tranşe, aproximativ 1.500.000 lei, propunându-i ca, după ce vor fi amortizate costurile, să devină partener, cu un procent de 20% la firma de cadastru şi cu câte 40% la celelalte două firme.

În timpul discuţiilor preliminare, Darius Vâlcov a scris de mână, pe mai multe coli A4, un plan de afaceri în care erau menţionate estimările privind cheltuielile şi veniturile, precum şi procentele care le reveneau fiecăruia în urma derulării celor trei afaceri.

Cu banii primiţi de la Vâlcov, avocatul a înființat cele trei societăți. Referitor la justificarea cheltuielilor faţă de fostul ministru al finanțelor, avocatul  îi prezenta acestuia periodic documente justificative sau situaţii sumare ale cheltuielilor. În plus, potrivit documentelor DNA, tot Vâlcov era cel care-și dădea acordul în legătură cu componența acționariatului sau al administratorilor înscriși în actele respectivelor firme. Denunțătorul a specificat însă că, de la înființarea celor trei firme și până în prezent, nu i-a dat lui Darius Vâlcov niciun ban.

„La indicaţia lui Darius Vâlcov, SC Millenium Topographica SRL a fost introdusă într-o asociere în participaţiune cu SC SGV SRL şi cu City Hotel, urmând ca această asociere în participaţiune să administreze Hotelul City din Slatina, urmând ca 30 % din eventualul profit să revină SC Millenium Topographica SRL, iar pentru această asociere în participaţiune, „la indicaţiile lui Vâlcov Bogdan Darius, care deţinea în fapt această societate, au fost viraţi 800.000 de lei. Ultimele discuţii referitoare la administrarea acestor firme le-a avut cu Vâlcov Bogdan Darius la începutul anului 2015. De asemenea, în cursul anului 2011, Darius Vâlcov i-a cerut acestei persoane să păstreze în locuinţa sa un seif. Referitor la acest seif, Vâlcov Bogdan Darius, cât şi Şuşală Lucian accesau respectivul seif, după ce, în prealabil, aceştia îl sunau iar el le permitea accesul în imobil. În situaţiile în care Vâlcov Bogdan Darius şi Şuşală Lucian accesau seiful, nicio altă persoană care locuia în imobil nu asista la ce se întâmpla în camera respectivă”, mai arată anchetatorii.

 

 

[iframe width=”420″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/PUIrOHJCkp8″ frameborder=”0″ allowfullscreen ] [iframe width=”420″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/NdKh7hJvijU” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here