Neavând casă, Darius Vâlcov a fost plasat în arest la domiciliu în locuinţa părinţilor săi din Slatina

Senatorul Darius Vâlcov, fost ministru al Finanţelor, plasat în arest la domiciliu de Curtea Supremă în dosarul în care demnitarul este urmărit penal, fiind acuzat că ar fi primit o şpagă de două milioane de euro de omul de afaceri Theodor Berna, patronul SC Tehnologica Radion SRL, pentru a-l favoriza pe acesta în câştigarea unor licitaţii, a ales drept loc pentru aplicarea arestului locuinţa părinţilor săi din Slatina.

Demnitarul a ajuns joi noapte la locuinţa părinţilor săi, un apartament situat într-un bloc din strada Vederii, declarând că drumul de la Bucureşti la Slatina a fost unul lung. El va sta cu părinţii 30 de zile, în condiţiile în care instanţa nu va lua o altă decizie dacă inculpatul sau procurorii anticorupţie vor contesta soluţia pronunţată joi seară, pentru că aceasta nu este definitivă. În această perioadă Darius Vâlcov nu poate lua legătura cu celelalte persoane cercetate în dosar şi va trebui să se prezinte la Poliţie ori de câte ori va fi convocat.

De altfel, Darius Vâlcov nu deţine pe numele său nici o locuinţă. În ultima sa declaratie de avere, depusă la Senat în mai 2014, demnitarul a declarat doar bijuterii şi obiecte de artă in valoare de 62.000 de lei, un autoturism şi conturi in valoare de 155.000 de lei.

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cursul anului 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe suspectul Darius Bogdan Vâlcov, pe atunci primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante, în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în Slatina și în orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări. Omul de afaceri care l-a contactat pe Vâlcov este Theodor Berna, patronul firmei Radion Tehnologica.

„Cu ocazia derulării procedurilor de licitație membrii comisiei au procedat, la îndemnul suspectului Vâlcov Bogdan Darius, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiții de eligibilitate în scopul favorizării firmei omului de afaceri. În urma acceptării propunerii făcute, firma omului de afaceri a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului «Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt», având ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apă Olt pentru mai multe lucrări. Administratorul societății și suspectul Vâlcov Bogdan Darius au stabilit de comun acord, ca sumele de bani să fie remise primarului, în numerar, în lei și numai la sediul firmei. Astfel, în baza acestei înțelegeri, începând cu luna decembrie 2010, suspectul Vâlcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăți în contul societății”, se arată în referatul DNA.

În acest dosar acuzaţi mai sunt actualul primar al Slatinei, Minel Prina, plasat în arest la domiciliu, directorul SC Imobiliare Consloc SRL Slatina, Lucian Şuşală, arestat preventiv, Timofte Petre-Bogdan şi Cristian Constantin Tomescu, puşi sub control judiciar. 

Începând cu jumătatea anului 2012, datorită unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face plățile către Vâlcov Bogdan Darius, mai spun procurorii. De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul și prin intermediul inculpaților Lucian Petruț Sușală, Timofte Petre-Bogdan, Cristian Constantin Tomescu și a altui om de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului și viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăți comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula proveniența și destinația reală a sumelor de bani. Din materialul probator administrat în cauză a rezultat că, urmare a înțelegerii cu omul de afaceri, suspectul Darius Vâlcov a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro.

Marţi, DNA a făcut o nouă solicitare pentru reţinerea şi arestarea fostului ministru, de data aceasta sub aspectul săvârşirii infracțiunii de „efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale”.

Potrivit procurorilor anticorupție, începând cu anul 2011 și până în prezent, inculpatul Darius Vâlcov a efectuat operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcția de primar, senator și ministru, utilizând informații deținute în virtutea acestora, în legătură cu o firmă de cadastru, una de contabilitate și un birou de avocatură, firme pe care le deține în fapt și pe care le administrează, prin interpuși.

În lumina noilor acuzaţii, procurorii DNA au descins, procurorii DNA Bucureşti au efectuat, joi, percheziţii în unele locaţii din Capitală, dar şi la sediile firmelor din Slatina controlate de senatorul Darius Vâlcov şi de deputatul Daniel Bărbulescu (denunţătorul fostului ministru al Finanţelor). De la sediile SC Millenium Topographica SRL, SC Contis Company SRL şi firma de avocatură Ciobanu & Asociaţii, procurorii au plecat cu sute de documente care vor fi folosite ca probe în dosar.

Tot joi procurorii ar fi descoperit peste 90 de tablouri valoroase la locuinţele unor apropiaţi ai senatorului. De altfel, anchetatorii au în custodie drept probe mai multe valori despre care susţin că ar aparţine lui Darius Vâlcov, descoperite într-un seif ţinut mai mult timp de deputatul Daniel Bărbulescu în locuinţa sa din Slatina şi mutat, la solicitarea demnitarului, în comuna Osica de Sus, în casa părinţilor unui angajat al Primăriei Slatina, Alin Calotă. Este vorba de 90.000 dolari, 1.323.850 lei, 3 lingouri de aur, în total 3 kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripționat RENOIR, un tablou inscripționat JEAN COCTEAU şi o pictură pe lemn, inscripționat AUREL ACASANDREI. Deputatul de Olt Daniel Bărbulescu şi soţia lui, Andra, le-au declarat anchetatorilor că au văzut cu ochii lor aceste valori după ce Vâlcov le-ar fi cerut să scape de ele.

În afară de deputatul Daniel Bărbulescu şi de ceilalţi inculpaţi în dosar, printre denunţătorii senatorului Vâlcov se mai numără soţia lui Bărbulescu, Andra, oamenii de afaceri Theodor Berna şi Ovidiu Andrei Ramba, ambii derulând în Olt, prin firmele lor, lucrări finanţate din fonduri publice cu sume uriaşe de bani. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here