Darius Vâlcov, din nou la DNA pentru declaraţii pe tema celor 100 de tablouri descoperite de procurori

Abia ajuns, joi noapte, la locuinţa părinţilor săi din Slatina unde a fost plasat în arest la domiciliu în dosarul în care este urmărit penal pentru o şpagă de două milioane de euro, că fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov a trebuit să se întoarcă, vineri, la Bucureşti, chemat de procurorii DNA în legătură cu cele aproape 100 de tablouri descoperite, joi, în timpul percheziţiilor efectuate în Olt şi Capitală, la mai mulţi apropiaţi ai săi.  

Senatorul Darius Vâlcov a fost chemat de anchetatori pentru explicaţii pe marginea celor aproape 100 de tablouri descoperite, joi, în locuinţele unor apropiaţi ai săi din Olt şi Bucureşti. Demnitarul a fost audiat aproximativ o oră. La ieşirea din sediul DNA, Darius Vâlcov a declarat jurnaliştilor că „ceea ce am de spus voi spune judecătorilor şi procurorilor”. 

Procurorii DNA Bucureşti au efectuat, joi, percheziţii în unele locaţii din Capitală, dar şi la sediile firmelor din Slatina controlate de senatorul Darius Vâlcov şi de deputatul Daniel Bărbulescu (denunţătorul fostului ministru al Finanţelor), de unde au plecat cu sute de documente care vor fi folosite ca probe în dosarul în care fostul ministru al Finanţelor este acuzat de „efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale”. 

Procurorii au descins, însoţiţi de mascaţii Jandarmeriei, la orele dimineţii în imobilul de pe strada Lipscani, unde îşi au sediile SC Millenium Topographica SRL, SC Contis Company SRL şi firma de avocatură Ciobanu & Asociaţii. Ei au scormonit prin documentele şi în calculatoarele utilizate de angajaţii societăţilor, plecând, în jurul orei 15.00, cu mai multe pachete de documente. Tot joi procurorii ar fi descoperit aproape 100 de tablouri valoroase la locuinţele unor apropiaţi ai senatorului. Este vorba de tablouri foarte valoroase, unde dintre ele semnate de Picasso, Corneliu Baba şi Nicolae Grigorescu. Tablourile ar fi fost achiziţionate de la case de licitaţii.

Procurorul-șef adjunct al Direcției Naționale Anticorupție, Călin Nistor a declarat, vineri, că tablourile, aflate acum la sediul DNA, fuseseră achizțitionate din străinătate, unele la licitație.

Totodată, Nistor a precizat că procurorii încep vineri procedura prin care tablourile vor fi indentificate și certificate. Acest procedeu va fi efectuat cu ajutorul unei  echipe de muzeografi și alți specialiști în domeniul artei, de la Ministerul Culturii.

„Majoritatea sunt achiziționate din afara teritoriului României. Proveninența e stabilită în anumite limite. Unele sunt de la case de licitație”, a declarat Nistor, conform Hotnews.

„De astăzi demarăm procedura de identificare -certificare, de către o comisie de specialiști în domeniu. Noi suntem procurori, nu ne pricepem la evaluarea unei picturi. Pot fi și falsuri, pot fi și reale. Noi vrem să facem evaluarea cât mai rapid, pentru că avem probleme legate de depozitarea acelor tablouri, trebuie transmise unor instituții de profil, noi nu avem condiții să păstram acele obiecte. Pe măsură ce se derulează procedura de identificare-certificare-evaluare, ele vor fi predate către o instituție de profil care le va pastra până la soluționarea definintivă a cauzei”, a adăugat procurorul-sef adjunct al DNA.

De altfel, anchetatorii au în custodie drept probe mai multe valori despre care susţin că ar aparţine lui Darius Vâlcov, descoperite într-un seif ţinut mai mult timp de deputatul Daniel Bărbulescu în locuinţa sa din Slatina şi mutat, la solicitarea demnitarului, în comuna Osica de Sus, în casa părinţilor unui angajat al Primăriei Slatina, Alin Calotă. Este vorba de 90.000 dolari, 1.323.850 lei, 3 lingouri de aur, în total 3 kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripționat RENOIR, un tablou inscripționat JEAN COCTEAU şi o pictură pe lemn, inscripționat AUREL ACASANDREI. Deputatul de Olt Daniel Bărbulescu şi soţia lui, Andra, le-au declarat anchetatorilor că au văzut cu ochii lor aceste valori după ce Vâlcov le-ar fi cerut să scape de ele.

Darius Vâlcov a fost plasat, joi seară, de Curtea Supremă în arest la domiciliu sub acuzaţia de trafic de influenţă, fiind acuzat că ar fi primit o şpagă de două milioane de euro de la patronul SC Tehnologica Radion SRL, Theodor Berna, trimis în judecată într-un alt dosar pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here