Darius Vâlcov vroia să spele banii proveniţi din mită prin intermediul unei galerii de artă

Fostul ministru al Finanţelor, senatorul Darius Vâlcov, plasat în arest la domiciliu de Curtea Supremă în dosarul în care demnitarul este acuzat că ar fi primit o şpagă de două milioane de euro de la omul de afaceri Theodor Berna, a cheltuit o parte din bani achiziţionând tablouri de mare valoare, urmărind să spele banii murdari printr-o galerie de artă. Peste 100 de tablouri care ar aparţine lui Vâlcov au fost găsite de procurorii DNA în locaţii din Bucureşti şi Olt. 

„Ca urmare a încuviințării, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, procurorii au efectuat percheziții domiciliare, în șase locații situate în: București (o locație), municipiul Slatina (4 locații) și o localitate din județul Olt, în scopul identificării unor tablouri despre care există indicii că ar fi fost achiziționate, prin interpuși, de către inculpatul VÂLCOV BOGDAN DARIUS, cu banii presupus obținuți din comiterea infracțiunilor pentru care se efectuează cercetări, în respectiva cauză. Ca urmare a perchezițiilor, s-au identificat 101 tablouri pe care figurează semnătura unor pictori celebri cum ar fi PABLO PICASSO (două gravuri și un desen în cărbune), ANDY WARHOL, NICOLAE TONITZA, ȘTEFAN LUCHIAN, GHEORGHE PETRAȘCU, CONSTANTIN PILIUȚĂ, CORNELIU BABA, HORIA BERNEA, OCTAV BĂNCILĂ etc”, se aratră într-un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Potrivit procurorilor, există date potrivit cărora cea mai mare parte a acestor tablouri au fost achiziționate de la case celebre de licitații. DNA a inițiat procedura de identificare și certificare a tablourilor, la care participă o echipă de experți muzeografi și alți experți în domeniul artelor figurative.

Surse judiciare afirmă că Darius Vâlcov intenţiona să îşi deschidă în Bucureşti o galerie de artă în care să expună tablourile şi, evident, să le vândă, procedeu prin care proveniţi din şpagă ar fi fost „albiţi”. N-a fost să fie.

După expertizare, tablourile urmează a fi predate în custodia unei instituții specializate în domeniu care va aprecia, inclusiv asupra posibilității ca respectivele tablouri să fie expuse, până la finalizarea procesului penal și stabilirea situației lor juridice.

Potrivit unor surse judiciare, câteva zeci din cele peste 100 de tablouri au fost descoperite în localitatea Brastavăţu, în gospodăria fostului şofer al lui Vâlcov, Marin Strinu, care ar fi colaborat cu procurorii în această poveste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here