România a trecut la ora de vară

România a trecut, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora oficială de vară, ceasurile fiind date înainte cu o oră, astfel că ora 3.00 a devenit ora 4.00.

Ora oficială de vară este valabilă între ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din octombrie. CFR Călători informează că trecerea la ora oficială de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare.

Trenurile de călători au circulat după ora de iarnă până în noaptea de 28/29 martie 2015 la ora 03.00, care a devenit ora 04.00. După ora 04.00, trenurile pleacă la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară. 

După ce ceasurile au fost date înainte cu o oră, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) este de trei ore.

Pe perioada lunilor de vară, când soarele răsare la ora 4.30 şi apune la ora 20.00, s-a recurs la această convenţie, aplicată în România din anul 1979, pentru folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.

În conformitate cu Convenţia fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.

Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, ce trece prin localitatea Greenwich, din Marea Britanie, în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2. România se află în fusul orar 2.

Cei mai mulţi oameni nu simt nicio schimbare în momentul „schimbării ceasurilor”. Totuși, se pare că organismul se adaptează mai greu decât toamna, când trecem la ora de iarnă.

„Activitatea sistemului nervos empatic este accelerată. Putem avea tulburări de ritm cardiac și variații ale tensiunii arteriale. Creșterea orelor de lumină influențează dispozițiile noastre. E foarte posibil ca, în urma acestei deteriorări a calității și cantității somnului, să ne concentrăm mai greu, să fim mai puţin vigilenţi”, spune psihologul Cristina Fulop.

Într-o săptămână, organismul uman se adaptează acestei schimbări, cu condiția să fie respectate orele de somn și de masă. Sportul, de asemenea, joacă un rol important. Cu cât avem un stil de viaţa mai sănătos, cu atât orice schimbare ne va influenţa mai puţin”, spune Cristina Fulop.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here