Deşi instanţa i-a admis liberarea condiţionată, Gabi Diaconu şi-a retras cererea. Să fie vorba de scandalul Vâlcov?

Deşi magistraţii Judecătoriei Drobeta-Turnu Severin i-au admis, luna aceasta, cererea de liberare condiţionată din penitenciar, fostul viceprimar al Slatinei, Gabriel Diaconu, condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie, şi-a retras, pe nepusă masa, solicitarea, alegând să rămână după gratii. Surse din anturajul său susţin că schimbarea situaţiei în ceea ce îl priveşte pe fostul edil ar putea avea o legătură cu cazul fostului ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov, urmărit penal şi arestat la domiciliu pentru şpagă.

Cererea lui Gabriel Diaconu a fost înregistrată la Judecătoria Drobeta-Turnu Severin în data 18 februarie 2015, iar în şedinţa din 9 martie solicitarea inculpatului avea să fie admisă de instanţă. ”Admite propunerea şi cererea de liberare condiţionată formulată de condamnatul Diaconu Gabriel Laurian, deţinut în Penitenciarul Drobeta Tr. Severin. Dispune liberarea condiţionată a petentului de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 348/2014, emis în baza sentinţei penale nr. 331/2014 a Judecătoriei Drobeta Tr. Severin”, se arată în Hotărârea nr. 486/2015. Cum era de aşteptat, procurorii DNA Craiova au formulat contestaţie care trebuia judecată vinerea trecută. Doar că vineri, 27 martie, fostul viceprimar al Slatinei şi-a retras, în mod cu totul şi cu totul neaşteptat, cererea, instanţa luând act de acest lucru. „Ia act de retragerea cererii de liberare condiţionată formulată de petentul Diaconu Gabriel Marian, deţinut în Penitenciarul Drobeta Tr.Severin. Obligă petentul la 20 lei cheltuieli judiciare către stat. Cu drept de contestaţie”, scrie în Hotărârea nr. 652/27.03.2015.

Unii dintre prietenii lui Diaconu care ştiau că amicul lor se află cu un picior în libertate au rămas stupefiaţi şi cred că la mijloc este ceva suspect. De altfel, surse din anturajul fostului edil condamnat la închisoare spun că este posibil fie ca procurorii să îi fi arătat pisica în legătură cu alte fapte despre care s-ar fi putut afla ulterior condamnării lui, fie ca între refuzul lui Diaconu de a ieşi din puşcărie şi dosarul fostului său prieten Darius Vâlcov, anchetat în prezent pentru o şpagă de două milioane de euro, să existe o legătură. Cert este că fostul viceprimar şi-a retras cererea de liberare condiţionată admisă de instanţă după ce a izbucnit scandalul Vâlcov. La fel de evident este şi că Gabriel Diaconu este extrem de supărat pe unii dintre vechii lui prieteni cu care a făcut şi bune şi rele că nu l-au căutat măcar o dată în puşcărie, deşi lasă să se înţeleagă faptul că este depozitarul unor informaţii importante.

Gabriel Diaconu a fost condamnat, iniţial, în 2011, la patru ani de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie comise în perioada în care a ocupat funcţia de viceprimar al Slatinei. În urma recursului procurorilor DNA, magistraţii Curţii de Apel Craiova i-au transformat pedeapsa primită în patru ani de închisoare cu executare.

În acelaşi dosar a fost condamnat şi actualul primar al Slatinei, Minel Prina, la patru ani de închisoare, dar cu suspendarea pedepsei. În plus, pentru că instanţa de judecată a făcut o „eroare materială”, Prina a şi putut candida, după pronunţarea condamnării, pentru funcţia de primar al Slatinei la alegerile parţiale din 2013, funcţie pe care a şi obţinut-o.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here