Comisarii de la Protecţia Consumatorilor Olt derulează, în această perioadă, controale intense privind modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea şi modul de etichetare, prezentarea, publicitatea şi comercializarea produselor alimentare specifice sărbătorilor pascale. Reprezentanţii CJPC Olt au aplicat, deja, amenzi de aproape 200 de milioane de lei vechi şi au retras de la comercializare sute de kilograme de produse alimentare.
Reprezentanţii Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Olt sunt extrem de atenţi la carnea preambalată, ouă, vopsea de ouă, ciocolată şi produse din cacao, tablete şi figurine pe bază de cacao şi grasimi vegetale, produse de patiserie, de la cozonac, pască sau chec până la fursecuri, dar şi la vinul extrem de căutat de consumatori. Reprezentanţii CJPC au în vedere starea ambalajelor, încadrarea în cantitatea netă declarată de producător, respectarea datei durabilităţii minimale, încadrarea produselor în parametri de calitate prevăzuţi şi declaraţi de producători. La produsele de patiserie sunt urmărite cu precădere caracteristicile organoleptice, iar la vin contează starea ambalajelor, cantitatea şi termenul de valabilitate. Comisarii de la Protecţia Consumatorilor sunt atenţi şi la consiţiile de depozitare a mărfii, dar şi la preţuri. În plus, ei verifică existenţa registrului unic de control şi a documentelor de provenienţă. Comercializarea produselor alimentare trebuie să se facă în locuri autorizate, iar placheta cu TELEFONUL CONSUMATORILOR nu trebuie să lipsească, conform prevederilor Ordinului Preşedintelui ANPC nr.72/2010, cu modificările şi completările ulterioare.
Urmare a deficienţelor constatate în teren, comisarii au aplicat până acum amenzi în valoare totală de 18.500 lei şi au oprit temporar de la comercializare 250 de kilograme de produse alimentare.
Potrivit reprezentanţilor CJPC Olt, carnea de miel trebuie cumpărată numai din macelării, magazine alimentare şi din locuri special amenajate în pieţe. Carnea trebuie să prezinte ştampila sanitar-veterinară, să fie elastică şi să nu prezinte suprafaţă lipicioasă şi urât mirositoare. Carnea achiziţionată trebuie transportată, în condiţii igienice, cât mai repede şi depozitată la temperaturi de refrigerare, respectiv de 0 – 4 grade C.
Amatorii de peşte proaspăt trebuie să ştie că solzi care se desprind uşor, corpul acoperit cu mucus urât mirositor, branhiile de culoare cenuşie sau brună sunt semne sigure că peştele este alterat şi poate reprezenta un pericol pentru sănătatea dumneavoastră. Peştele proaspăt trebuie păstrat şi expus la comercializare în vase cu gheaţă, fiind parţial acoperit de gheaţă.
De asemenea, comisarii de la Protecţia Consumatorilor spun că trebuie evitată cumpărarea ouălor a căror coaja este crăpată, murdară sau spartă. Verificarea datei durabilităţii minimale care este înscrisă pe ambalaj, în cazul ouălor ambalate, este absolut necesară pentru prevenirea îmbolnăvirilor.
Vopseaua de ouă se achiziţionează numai din locuri autorizate, ca şi produsele de patiserie, foarte căutate în această perioadă. Spaţiile de comercializare trebuie să fie în permanenţă curate şi bine întreţinute, mai atrag atenţia cei de la CJPC Olt.
Nici vinul nu trebuie achiziţionat din orice loc. Vânzătorii din pieţe sau din alte locuri neautorizate care vând produsele în recipiente PET refolosite, oferind cumpărătorilor degustarea produselor prin intermediul dopurilor recipientelor pentru a dovedi “calitatea naturală” a produsului trebuie evitaţi.