Şeful ISU Olt, colonelul Marian Pică, momente emoţionante în pragul pensionării

Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt, colonelul Marian Pică, a avut, joi, o ultimă întâlnire cu reprezentanţii mass-media locale înainte de a părăsi definitiv unitatea prin pensionare. El a istorisit jurnaliştilor momente importante din activitatea sa şi le-a mulţumit acestora pentru colaborare, manifestându-şi mulţumirea că inspectoratul pe care l-a condus aproape doi ani şi-a modernizat parcul tehnic şi că între unitate, celelalte structuri militarizate din judeţ şi administraţia publică locală a existat şi există o cooperare prin care au fost gestionate foarte bine situaţiile de urgenţă cu care autorităţile s-au confruntat în ultimii ani.

Colonelul Marian Pică a ţinut să aibă o ultimă întâlnire cu reprezentanţii presei pe care i-a făcut părtaşi la amintirile sale din activitatea profesională, unele plăcute, altele triste. Printre altele, el le-a mărturisit jurnaliştilor că intervenţiile care l-au marcat cel mai mult au fost cele de la evenimentele soldate cu victime printre care s-au găsit şi copii. El a spus că nu poate uita incendiul petrecut în urmă cu câţiva ani în localitatea Schitu, în care au pierit o mamă şi cinci copii, dar nici pe cel petrecut pe strada Panselelor din Slatina, unde victime au căzut alţi patru copii şi doi adulţi. „Toate intervenţiile te marchează într-un fel, dar eu eram foarte marcat de intervenţiile la care existau victime, mai ales copii”, a subliniat Pică.

Parcurs profesional

Colonelul Marian Pică a preluat conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt în 2012, prin concurs, în urma pensionării fostului inspector-şef Gheorghe Năstasie, În octombrie 1978 el a fost încorporat militar la Grupul de Pompieri Bucureşti. După armată, a lucrat un an şi jumătate în producţie, după care a susţinut şi promovat examenul la Şcoala de ofiţeri pompieri a Ministerului de Interne, absolvită în 1984. A fost repartizat la Grupul de Pompieri Olt, unde a ocupat funcţia de locţiitor al comandantului Companiei Slatina, apoi funcţia de comandant al acestei companii. În 1989, când a fost avansat locotenent-major, a susţinut examenul de admitere la Academia Militară a Ministerului Apărării Naţionale, pe care l-a promovat. După absolvirea Academiei Militare a fost repartizat la Comandamentul Trupelor de Pompieri Bucureşti, după care a revenit în Olt, unde a lucrat pe linie de resurse umane. În ianuarie 1995 a fost numit şef al Statului Major, iar în 2004, după unificarea unităţilor de pompieri cu Protecţia Civilă, a devenit prim-adjunct al inspectorului-şef. În 2012, după pensionarea colonelului Gheorghe Năstasie, Pică a fost numit, în urma unui concurs, insepctor-şef al ISU Olt. „Iar acum mă aflu la finalul carierei”, a punctat, joi, colonelul Pică. De altfel, profesia de pompier este o tradiţie în familia Pică, pentru că şi tatăl proaspătului pensionar a fost militar de carieră la această armă.

Satisfacţii

Printre lucrurile pozitive din viaţa profesională a colonelului Marian Pică se numără, evident, misiunile reuşite sută la sută, dar şi faptul că lasă în urmă un inspectorat modernizat în ceea ce priveşte tehnica de intervenţie. „La momentul actual ISU Olt are o dotare tehnică bună, performantă, cu care pompierii îşi pot îndeplini misiunile în foarte bune condiţii. În ultimii doi ani în special, parcul tehnic al inspectoratului s-a modernizat; au fost primite opt autospeciale noi cu apă şi spumă, dintre care patru cu o capacitate de 5.000 de litri, trei de 2.500 litri şi una de 7.500 de litri. De asemenea, în luna decembrie 2014 am primit o autospecială de salvare de la înălţime de 47 de metri, care urmează în cel mai scurt timp să fie introdusă în exploatare. Avem şi o autospecială de descarcerare grea la Staţia de Pompieri Scorniceşti, avem şapte ambulanţe care aleargă toată ziua ca furnicile, o autospecială CBRN, cu remorcă de decontaminare, un punct de comandă mobil, sofisticat şi foarte util la intervenţiile care se produc departe de sediul inspectoratului, şi urmează să intre în doatrea ISU o şenilată, un ATV cu mare potenţial de tracţiune pe zăpadă şi o autofreză, cu o particularitate anume, pentru că poate fi folosită şi pe timp de iarnă, şi pe timp de vară, când i se poate demonta utilajul de deszăpezire şi poate merge la intervenţii, fiind dotată şi cu rezervor de apă”, a declarat şeful ISU Olt.

Marian Pică a remarcat şi buna cooperare pe care pompierii au avut-o, de-a lungul ultimilor ani, cu celelalte structuri militarizate din judeţ, dar şi cu administraţia publică locală, de la Consiliul Judeţean şi Prefectură până la primării.

Ce va face la pensie

Ca pensionar, colonelul Marian Pică speră că va găsi de lucru la societăţile comerciale care au compartimente de pompieri civili şi care au nevoie de specialişti. „Acum mă simt ca în concediu de odihnă, dar va veni şi vremea când se va resimţi lipsa activităţii. Sper că voi găsi ceva de lucru, pentru că în domeniul nostru sunt şi societăţi comerciale care au nevoie de specialişti. Dacă nu – îmi voi face de lucru prin curte, prin grădină, la pescuit, la plimbare sau cu nepoţii, când îi voi avea”, a mai spus colonelul Marian Pică.

El va preda oficial comanda şi steagul de luptă al inspectoratului în cadrul unui ceremonial militar care se va derula vineri, 17 aprilie, pe platoul din faţa Prefecturii Olt şi la care va participa şi prim-adjunctul şefului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, locotenent-colonelul Daniel Dragne.

Atribuţiile funcţiei de şef al ISU Olt au fost preluate, din 22 aprilie, de prim-adjunctul inspectorului-şef, locotenent-colonelul Adrian Tănase, care s-a şi înscris la concursul pentru ocuparea acestui post, concurs ce va fi organizat în data de 28 aprilie. Potrivit unor surse, funcţia de inspector-şef mai este „vânată” de alţi doi ofiţeri din cadrul ISU Olt, printre care se numără şi colonelul Dorel Predescu, şeful Centrului Operaţional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here