AGENDA FERMIERULUI / Stare agro-meteo judeţeană. Lucrări agricole de sezon

• Regimul termic al aerului în această perioadă a fost şi se va menţine mai scăzut decât în mod normal;

• Temperatura medie diurnă: 1 – 12 grade Celsius;

• Temperatura maximă: 5 – 20 grade Celsius;

• Temperatura minimă: 1 – 8 grade Celsius;

 

• Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm este de 4 – 13 grade Celsius;

 

• Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0 – 100 cm este în limite optime;

 

• Starea de vegetaţie este normală, procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor agricole din toamnă fiind în parametri pozitivi atât la orz şi grâu, cât şi la rapiţă. S-a declanşat semănatul la culturile de primăvară: orzoaică, ovăz, floarea-soarelui, porumb, lucrările fiind avansate în sudul judeţului.

 

• La speciile pomicole – cais, piersic, vişin, cireş, prun – s-au parcurs fazele de înmugurire şi dezmugurire, înflorire. Probleme s-au manifestat la specia cais la ieşirea din iarnă şi din cauza temperaturilor nocturne scăzute din prima săptămână din aprilie.

 

• Viţa-de-vie se află în stadiul de umflare a mugurilor, pregătită să intre în vegetaţie, să pornească frunzele şi lăstarii. Lucrări care s-au efectuat: arătura între rânduri, aplicarea îngrăşămintelor chimice, tăierile în uscat, legatul şi palisatul.

 

• Legumicultură: s-au recoltat primele culturi din acest an – ridichi, ceapă verde, S-au plantat culturile de tomate şi ardeioase în seră şi s-a plantat varza la rece.

• Rubrică susţinută de Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Olt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.