Artă plastică marca Vasile Sitari expusă, în premieră, la Galeria „Artis” din Slatina

Galeria „Artis” din Slatina a Muzeului Judeţean Olt găzduieşte, de joi, o expoziţie de pictură semnată de artistul plastic basarabean Vasile Sitari, invitat de instituţia gazdă să expună aici prin pictorul Vitalie Butescu, bun prieten al slătinenilor iubitori de frumos şi al autorului din republica Moldova.

Intitulată „Spectrum”, expoziţia a fost vernisată joi, 16 aprilie, eveniment la care au participat mai mulţi artişti locali şi iubitori ai artelor plastice. Despre opera autorului din Republica Moldova, reprezentată de cele 62 de tablouri expuse pe simeze, a vorbit, printre alţii, directorul Muzeului Judeţean Olt, dr. Laurenţiu Guţică, care a catalogat expoziţia drept una „complexă, în care autorul îşi mărturiseşte cu dezinvoltură ştiinţa compoziţiei”, iar pe autor ca „unul dintre cei mai talentaţi artişti plastici din Republica Moldova”. „Domnul Vasile Sitari este un pictor care îşi cultivă talentul nativ într-o compoziţie desăvârşită, folosind o paletă coloristică impresionantă, nesfiindu-se să abordeze peisajul, nudul şi natura statică”, a mai spus directorul instituţiei-gazdă.

Despre opera expusă la Slatina a vorbit şi artistul plastic Cătălin Podoleanu, care a mărturisit că, de la primul contact cu pânzele basarabeanului, aceastea au avut un impact extrem de puternic asupra sa. „Pictura domnului Sitari trădează un desen extrem de bine stăpânit; se simte în tablourile dumnealui foarte clar acest lucru, iar din câte am aflat, domnia-sa are şi o formaţie de grafician şi deci aşa se explică acest lucru. Ceea ce ne propune domnia-sa în această expoziţie, motivele pe care le aduce pe simeze, genurile artistice pe care ni le prezintă astăzi cred că sunt doar o mică parte din ceea ce exploatează dumnealui şi trebuie să ne bucurăm de toate valenţele exprimate, soluţiile cromatice pe care ni le propune, simbolistica extrem de diversă, şi mai cu seamă de calitatea lucrărilor – trebuie să mărturisesc că sunt copleşit de acest lucru. Pentru că nivelul tehnic al acestor lucrări este extrem de ridicat şi confirmă foarte multă experienţă. Acest lucru vine şi din faptul că dânsul este de foarte mulţi ani la şevalet şi probabil că a înţeles foarte multe şi din postura de profesor, experimentând şi lucrând cu tot felul de variante cuantice şi vizuale care consolidează întrebările, căutările şi curiozităţile autorului”, a spus Cătălin Podoleanu.
 
Printre personalităţile prezente la vernisaj s-au mai numărat artiştii plastici Vitalie Butescu şi George Păunescu, din Bucureşti, şi scriitorul şi pictorul Gheorghe Atanasescu, 

Vasile Sitari s-a născut la 1 februarie 1971, în Republica Moldova, a studiat la Colegiul Republican de Arte Plastice “Al.Plămădeală” şi la Academia de Muzică,Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, unde şi predă ca lector superior, la Catedra de Limbaj Vizual.

A participat cu lucrări la mai multe expoziţii republicane şi la peste 40 de expoziţii internaţionale. În 2013 a obţinut premiul II la Bienala Internaţională de Grafică de la Chişinău, iar în 2014 a obţinut premiul I la pictură a celei de-a XII-a ediţii a Bienalei “Gheorghe Petraşcu” de la Târgovişte. România 2014.

Lucrări ale sale se găsesc în colecţii publice din Republica Moldova (Muzeul Naţional de Arte), Federaţia Rusă (Muzeul de Arte Kaliningrad), dar şi din România (Muzeul Judeţean «A. Sacerdoţeanu» şi Muzeul de Artă «Casa Simian» din Râmnicu Vâlcea, Memorialul «Nicolae Bălcescu» Râmnicu Vâlcea, Complexul Naţional Muzeal «Curtea Domnească» – Muzeul Judeţean de Artă Târgovişte etc.). De asemenea, lucrări semnate de autorul basarabean se găsesc şi în colecţii particulare din Franţa, Germania, Grecia, Israel, Italia, Japonia, Moldova, România, Rusia, SUA, Slovacia, Coreea şi Polonia.

Expoziţia vernisată la Slatina va rămâne deschisă până în data de 7 mai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here