VIDEO / FOTO Ceremonial militar impresionant la pensionarea şefului ISU Olt, colonelul Marian Pică

Ieşirea la pensie a şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt, colonelul Marian Pică, a fost marcată, vineri, printr-un ceremonial militar impresionant desfăşurat pe platoul Prefecturii Olt şi în cadrul căruia colonelul Pică a predat comanda şi drapelul de luptă al unităţii. La eveniment au participat şefii tuturor instituţiilor şi structurilor militarizate cu care ISU Olt colaborează, şefii inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă , dar şi prim-adjunctul şefului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), locotenent-colonelul Daniel Dragne.

 

Clipe de puternică emoţie, vineri, pentru colonelul Marian Pică, în onoarea căruia s-au desfăşurat forţe impresionante în cadrul ceremonialului de predare-primire a comenzii şi a drapelului de luptă al unităţii, dar şi foarte multe cuvinte frumoase care au scos în evidenţă atât calităţile profesionale ale fostului şef al ISU Olt, dar şi elemente pozitive ale profilul său uman.

Evenimentul a început prin intonarea Imnului Naţional. Despre activitatea profesională şi despre calităţile umane ale colonelului Marian Pică au vorbit, apoi, prefectul judeţului, Silviu Neacşu, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu, dar şi omologi ai săi, şefii mai multor inspectorate pentru situaţii de urgenţă din Oltenia. Comanda unităţii şi drapelul de luptă au fost, apoi, predate oficial de fostul comandant celui care a preluat atribuţiile de şef al ISU Olt, locotenent-colonelul Adrian Tănase, prim-adjunctul unităţii.

„Mulţumesc tuturor celor care au ajutat până acum Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Olt, de la Consiliul Judeţean, Prefectura Olt, celelalte instituţii militare din judeţ şi numai, care au văzut în instituţia noastră un co-echipier în acţiunile derulate împreună sau singuri. Vă mulţumesc dvs., colegii mei, pentru încrederea pe care aţi avut-o în mine, pentru abnegaţia şi curajul cu care v-aţi făcut datoria! Vă urez sănătate şi să aveţi grijă de voi în misiunile la care veţi participa! Nu în ultimul rând, vreau să mulţumesc familiei mele pe care am privat-o, de multe ori, de prezenţa mea, cei care m-au susţinut şi sprijinit întotdeauna ca să îmi îndeplinesc sarcinile de serviciu”, a spus, vizibil emoţionat, colonelul Marian Pică. 

Acesta a primit mai multe cadouri-surpriză de la colegi, dar şi o diplomă de excelenţă în semn de înaltă apreciere din partea inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din Dolj, Gorj, Mehedinţi şi Vâlcea.
 
„Acest moment emoționat al încheierii unei carierei militare, încununată de succes profesional, ne oferă plăcutul prilej de a-i mulțumi domnului colonel Marian Pică pentru tot ce a făcut pentru instituția noastră, pentru implicarea sa în modernizarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt. Îi dorim din tot sufletul multă sănătate, prosperitate și fericire”, i s-a adresat fostului său şef lt.col. Adrian Tănase.

Evenimentul s-a încheiat cu defilarea trupelor ISU Olt.

 

Parcurs profesional

 

Născut la 22 martie 1959 în localitatea Brad din județul Hunedoara, și-a dedicat întreaga carieră meseriei pe care a iubit-o și a îmbrățișat-o din tinerețe. La vârsta de 22 de ani, în anul 1981, a fost admis la Școala de Ofițeri Activi a Ministerului de Interne – arma pompieri. A absolvit această școală ca șef de promoție, iar în anul 1984, într-o zi cu o însemnătate aparte în acele vremuri, 23 august, tânărul locotenent a fost repartizat la Grupul de Pompieri Olt, Compania I de Pompieri Slatina, în funcția de locțiitor comandat de companie. În anul 1985, calitățile dovedite de proaspătul militar aveau să-l promoveze în funcția de Comandant al Companiei de Pompieri Slatina, funcție deținută până în anul 1989.

În perioada 1989-1991 și-a continuat studiile la Academia de Înalte Studii Militare și s-a întors la Grupul de Pompieri Olt, ocupând funcția de ofițer principal, până în anul 1995. Pregătirea și cunoștințele dobândite în cei peste zece ani de carieră militară l-au propulsat în funcția de Șef de Stat Major la Grupul de Pompieri Olt, funcție pe care a ocupat-o până în anul 2000. Timp de aproape patru luni, a fost împuternicit Comandant al Grupului de Pompieri Olt, iar începând cu luna iulie a anului 2000 și până în decembrie 2004 a îndeplinit funcția de Șef de Stat Major. Începând cu data de 15 decembrie 2004, odată cu unirea celor două structuri care luptau pentru apărarea vieții și bunurilor cetățenilor, pompieri și protecție civilă, locotenentul colonel Marian PICĂ a ocupat funcția de Prim Adjunct al Inspectorului Șef, organizând activitatea de intervenție în situații de urgență la nivelul județului Olt.

 

În anul 2012, experiența și cunoștințele acumulate în cei peste 30 de ani petrecuți în slujba cetățenilor județului Olt aveau să îl ajute în promovarea examenului pentru funcția de Inspector Șef, moment care a încununat o carieră de succes în arma pompieri. 

Pe parcursul carierei militare, pentru aprecierea faptelor săvârșite pe timpul îndeplinirii misiunilor încredințate, colonelul Marian PICĂ a fost decorat cu Ordinul Militar clasa a III a în anul 1999, iar în anul 2014, cu ocazia Zilelor Protecției Civile din România și Pompierilor din România a primit din partea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență „Distincția de serviciu – insignă simbol” și „Placheta onorifică a IGSU”. În semn de apreciere pentru rezultatele remarcabile obținute în activitatea profesională și înaltul profesionalism dovedit în îndeplinirea misiunilor încredințate, în acest an, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, prin Decret Prezidențial, colonelul Marian Pică a fost decorat cu Ordinul Bărbăție și Credință în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari.

În cei aproape 35 de ani de carieră, a participat la mii de intervenții, a coordonat din teren cele mai importante evenimente la care pompierii olteni au participat și a dat dovadă de calități manageriale deosebite.

Colonelul Marian Pică este căsătorit și are doi copii, unul dintre ei îmbrățișând, la rândul său, meseria de pompier.

[iframe width=”420″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/UGRXPLVKg7I” frameborder=”0″ allowfullscreen ] [iframe width=”420″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/8jtRWHMiwvU” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here