Fosta jurnalistă Dana Cenuşă a trecut la cele veşnice, la numai 55 de ani, din cauza unei boli necruţătoare

Fosta jurnalistă Dana Cenuşă, unul dintre primii ziarişti de după Revoluţia din 1989 în Olt, s-a stins din viaţă la doar 55 de ani, după o luptă de mai multă vreme cu o boală necruţătoare.
 
După 1989, Dana Cenuşă a lucrat la publicaţia judeţeană „Oltul” şi la televiziunea locală „Novel”, unde a realizat emisiuni în rând cu Vasile Lolea şi cu Eugen Ghercioiu. În 2000, ea a devenit consilier pe probleme de comunicare şi imagine a ministrului Justiţiei de atunci, Rodica Stănoiu. Ulterior, jurnalista s-a mutat la Administraţia Naţională a Penitenciarelor, unde s-a dedicat îndulcirii vieţii de penitenciar a deţinuţilor prin forme artistice. Aici a lucrat până la ieşirea la pensie, survenită în octombrie 2014.
 
În semn de preţuire, colegii de la ANP au postat pe site-ul instituţiei un mesaj de condoleanţe. „Spre o lume mai bună, decent şi tăcut, Dana a plecat în căutarea idealurilor pe care cu atâta încăpățânare le-a apărat. Cuvintele sunt mici, puține și se chircesc meschin în încercarea de a aminti o minte strălucită și iscoditoare, un suflet generos, o puternică voință, o flacără ce a ars cu foarte multă pasiune… Salutăm cu adânc respect o carieră care a marcat într-un mod aparte sistemul penitenciar, iar Festivalul de Teatru pentru Deținuți, poate cel mai vizibil, este cu siguranță doar o mică parte a activității sale. Lumea, Om cu Muzica, Renato… sunt doar câteva idei pe care Dana ni le-a dăruit cu generozitate și care au unit, măcar pentru câteva clipe, comunitatea, personalul de penitenciare, deținuții. Perseverență și dedicare, inovație și încăpățânare, valori și principii, interconectarea comunității cu sistemul penitenciar sunt principalele repere după care Dana Cenușă și-a ghidat întreaga carieră, dar și viața”, se arată în mesajul foştilor colegi.
 

Dana Cenuşă suferea de mai mulţi ani de o boală necruţătoare. Ea a fost înmormântată, marţi, într-un cimitir din Bucureşti.

„E foarte simplu să trăieşti previzibil. Cu toţii avem prejudecăţi mai multe decât ne imaginăm, sau suntem dispuşi să acceptăm. Dacă nu-ţi pui problema cu adevărat, nu ştii. Eu aveam prejudecăţi enorme înainte de a intra în acest sistem, nu puteam să asociez teatrul cu deţinuţii. Aveam mereu de-a face cu lucruri care nu ne convin. Aşteptăm să le schimbe altcineva. Eu trebuie să conving societatea că aceşti oameni există, că nu sunt pe Lună. Pentru ei, teatrul e o formă de libertate”, spunea Dana Cenuşă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here