Avocatul Livius Iordache lucrează abuziv un teren de cinci hectare la Brâncoveni, fiind în război cu primăria

Avocatul Livius Iordache munceşte de ani şi ani de zile un teren agricol de aproape cinci hectare aflat pe raza comunei Brâncoveni, fără ca suprafaţa să îi aparţină. Mai mult, de câţiva ani buni face eforturi în instanţa de judecată, dar şi presiuni asupra administraţiei publice locale să i se recunoască dreptul asupra acestui teren, deşi terenul are un alt proprietar. Conflictul a făcut obiectul unui dosar penal în care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt au dat o soluţie favorabilă autorităţilor locale.

Suprafaţa de teren cu pricina se află în Tarlaua 51 de pe raza localităţii Brâncoveni, către comuna Şopârliţa. Deşi nu avea niciun drept asupra terenului, avocatul Livius Iordache beneficiază de foarte mulţi ani de roadele celor 4,89  hectare. Cum nimeni nu a observat că el lucrează pământul care nu îi aparţine şi, avocat fiind, a mirosit oportunitatea de a-şi mări averea pe calea justiţiei, avocatul Iordache s-a adresat instanţei de judecată şi a obţinut o hotărâre judecătorească în baza căreia a solicitat autorităţilor locale să-i recunoască dreptul asupra terenului. Ulterior, s-au făcut măsurători cadastrale şi terenul cerut de Iordache nu s-a regăsit ca fiind liber.

Confruntându-se situaţia cu datele oficiale ale localităţii Şopârliţa s-a descoperit că Livius Iordache a profitat de o eroare pentru a munci vreme de circa 20 de ani terenul despre care spune că îi aparţine. Eroarea aparţine unui localnic, Pavel Băluţă, care, din neştiinţă, a lucrat ani şi ani de zile terenul de alături, intrând chiar în extravilanul localităţii vecine. După el s-au orientat greşit şi alţi vecini. După noile măsurători, ceilalţi proprietari au revenit pe terenurile care le aparţin de fapt, astfel că terenul de aproape cinci hectare al avocatului nu se mai regăseşte. Livius Iordache nici n-a vrut să audă că ar putea pierde bucata de pământ care i-a adus beneficii vreme de două decenii.

Hotărâre judecătorească pe un teren care nu există
 
Fiind avocat de profesie, Livius Iordache a ştiut cum să abordeze problema în justiţie şi a solicitat instanţei de judecată o soluţie favorabilă pe calea uzucapiunii (un mod de dobândire a proprietăţii sau a altor drepturi reale cu privire la un lucru, prin posedarea neîntreruptă a acestui lucru în tot timpul fixat de lege). Cu hotărârea judecătorească obţinută în instanţă, avocatul Iordache a dat fuga la Primăria Brâncoveni, cerând să fie inclus cu rol în Registrul Agricol.
 
Interesant este faptul că, potrivit unor surse apropiate cazului, Livius Iordache ar fi probat în instanţă faptul că este plătitor de taxe şi impozite la Brâncoveni şi că este la zi cu plata impozitului pe imobile, inclusiv pe terenul respectiv, cu un certificat fiscal eliberat de primărie pentru o cu totul altă suprafaţă de teren. Cu toate acestea şi în ciuda faptului că i s-au pus în faţă probe care arată că nu poate intra în posesia terenului mult râvnit, avocatul şi-a continuat presiunile asupra autorităţilor locale. Pentru că nu i s-a făcut pe plac, el s-a adresat Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt cu plângere penală. Procurorii au finalizat cercetările dând o soluţie în favoarea reprezentanţilor autorităţilor publice locale. Cazul a ajuns pe rolul Judecătoriei Slatina, instanţă căreia avocatul s-a plâns împotriva soluţiei de netrimitere în judecată, judecătorii întorcând dosarul la Parchet pentru cercetări suplimentare.
 
Iordache: „Eu vorbesc pe documente”
 
Încercând să obţinem poziţia Primăriei Brâncoveni pe marginea acestui conflict, primarul localităţii, Ion Cheroiu, a refuzat să comenteze cazul.
 
„Nu comentez nimic pe marginea acestei teme. S-a făcut plângere împotriva noastră, s-a dat scoatere de sub urmărire penală, apoi a fost o plângere la Judecătoria Slatina, dosarul s-a întors la Parchet. Deci este o problemă nerezolvată şi, atâta timp cât nu este rezolvată, nu comentez nimic”, a declarat primarul din Brâncoveni. 
L-am contactat, de asemenea, şi pe Livius Iordache, care susţine că tot adevărul este de partea lui, arătându-ne un certificat fiscal pe care se regăseşte şi suprafaţa de teren cu pricina.
 
„Eu vorbesc pe documente, nu după ureche. M-am adresat prefecturii, care mi-a dat dreptate. Deţin şi certificat fiscal eliberat de primărie, potrivit căruia am plătit impozit şi pe terenul la care faceţi referire”, a declarat avocatul Iordache.
 
Certificatul fiscal invocat a fost eliberat, însă, anul trecut, după ce avocatul a obţinut o hotărâre judecătorească în baza unui alt certificat fiscal aflat, aşa cum am arătat mai sus, sub semnul întrebării. Avocatul Iordache mai afirmă că, de fapt, terenul de aproape cinci hectare aparţine familiei, avându-l de la tatăl său. Dacă suprafaţa în discuţie figurează pe un titlu de proprietate, ce nevoie mai avea de o hotărâre judecătorească prin care să devină proprietar pe un teren despre care spune că oricum îl avea în posesie?
 
„Ca să dovedesc o dată în plus că îmi aparţine”, a răspuns Livius Iordache, vizibil deranjat de întrebarea noastră.
 
Cine este Livius Iordache
 
Livius Laurenţiu Iordache este fiul fostului primar al comunei Brâncoveni, Ion Iordache, decedat, şi fratele Georgetei Guzun, care au pus umărul la una dintre cele mai mari escrocherii din judeţul Olt, devenind procurista unei false moştenitoare a 100 de hectare de teren agricol care a aparţinut unei vechi familii boiereşti, familia Oroveanu, expropriată în 1948 de regimul comunist. Terenul a ajuns în posesia omului de afaceri Constantin Deaconu, cu ajutorul mandatarei Guzun.
 
În 2008, o clientă din Bucureşti, reprezentată de Livius Iordache în mai multe procese în instanţă, îl acuza pe Iordache de faptul că i-a cerut onorarii mari pentru care nu a tăiat chitanţe. Unul dintre onorarii, peste 2.000 de lei, i-a fost cerut femeii pentru dezbaterea succesiunii în urma decesului soţului ei, proces deschis, la îndemnul lui Iordache, la Judecătoria Balş, deşi competenţa teritorială în această poveste o avea una dintre instanţele din Bucureşti, unde cel decedat avusese ultimul domiciliu. Femeia s-a plâns atunci Baroului Olt, care i-a dat doar parţial dreptate, conducerea baroului spunând că nu are mijloace de constrângere împotriva avocatului reclamat. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here