Darius Vâlcov va fi cercetat în continuare în arest. Decizia Curţii Supreme este definitivă

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, vineri, prelungirea a arestului preventiv în cazul lui fostului ministru de Finanțe Darius Vâlcov, acuzat că a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia de primar, senator şi ministru.

Decizia instanţei supreme de vineri este definitivă. De asemenea, ICCJ a decis și respingerea lui Vâlcov de  înlocuire a măsurii cu arestul la domiciliu, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie, şi această hotărâre fiind definitivă.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au cerut, luni, prelungirea arestului preventiv pentru fostul ministru al Finanțelor Darius Vâlcov.

Pe 2 aprilie, Darius Vâlcov a fost arestat preventiv pentru 23 de zile, potrivit deciziei magistraților ÎCCJ, pentru trafic de influență, după ce el ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la sută din sumele încasate. Magistrații nu au decis emiterea unui mandat de 30 de zile, luând act că Vâlcov a efectuat deja 7 zile din măsura preventivă de arest la domiciliu.

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cursul anului 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe suspectul Darius Bogdan Vâlcov, pe atunci primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante, în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în Slatina și în orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări. Omul de afaceri care l-a contactat pe Vâlcov este Theodor Berna, patronul firmei Radion Tehnologica, de la care fostul primar al Slatinei ar fi primit în total o șpagă de două milioane de lei. În acest dosar acuzaţi mai sunt actualul primar al Slatinei, Minel Prina, plasat în arest la domiciliu, directorul SC Imobiliare Consloc SRL Slatina, Lucian Şuşală, arestat preventiv, Timofte Petre-Bogdan şi Cristian Constantin Tomescu, puşi sub control judiciar. 

În 24 martie, DNA a cerut extinderea urmăririi penale, făcând o nouă solicitare pentru reţinerea şi arestarea fostului ministru, de data aceasta sub aspectul săvârşirii infracțiunii de „efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale”. Cererile DNA au primit aviz favorabil din partea Parlamentului. Ulterior, Vâlcov a demisionat din Senat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here