COMENTARIILE OLT-ALERT / Legea votului obligatoriu – naştere sau avort?

Dacă proiectul de lege privind votul obligatoriu, adoptat, tacit, în urmă cu peste o săptămână de zile în Senat, va trece şi de Camera Deputaţilor, fiecare român cu drept de vot care va alege să nu îşi exercite acest drept constituţional va fi amendat cu 1.000 de lei.

Măsura nu este deloc una rea şi, indiferent de eventualele calcule politice ascunse ale iniţiatorilor, parlamentari ai PSD şi UNPR, în timp ea va avea efecte benefice. În primul rând, obligativitatea ieşirii la vot va funcţiona ca un bici împotriva dezinteresului dăunător al românului, cu mult mai mare decât interesul unora pentru mita electorală. Biciul va suplini, aşadar, lipsa gradului natural de civism, pe principiul că românul doar de frică face, uneori, ceea ce trebuie. Apoi, dacă asupra proiectului nu vor interveni modificări, legea va conţine şi o prevedere care va da posibilitatea poporului să sancţioneze cert clasa politică, pentru că pe viitoarele buletine de vot va exista şi un patrulater în care vor aplica ştampila de vot cei care nu sunt de acord cu nici unul dintre candidaţi. Iar legea aflată încă în stadiul de proiect prevede că, dacă patrulaterul va fi folosit de 50 plus unu dintre alegători, scrutinul va fi reluat. O formă clară a sancţiunii populare.

Nu ştiu care au fost motivele parlamentarilor PSD şi UNPR să iniţieze un astfel de proiect de lege atunci când l-au iniţiat, care au fost calculele momentului ale celor două partide politice, pentru că o asemenea iniţiativă nu are cum să nu cuprindă şi mize ascunse. Dovadă că, după alegerile de anul trecut, proiectul nu a mai fost pus în dezbaterea plenului. Cum perioada legală a dezbaterii parlamentare a trecut, unşii poporului în Senat s-au văzut obligaţi să-l adopte, tacit, la pachet cu alte 10 proiecte, de asemenea, întârziate.

Lucrurile bune sunt rare, însă, în România zilelor noastre, aşa că nu mă aştept la o naştere uşoară a legii în discuţie, care trebuie să treacă şi de Camera Deputaţilor, for decizional. Poate că, dacă mizele iniţiale nu mai corespund contextului politic actual, PSD şi UNPR au şi pus la cale avortul acestei iniţiativei legislative. Legea ar fi, însă, una esenţială pentru stabilitatea procesului electoral în România şi pentru responsabilizarea civică a individului. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here