Protecţie la nivel înalt pentru primarul din Scorniceşti. Incompatibilul Davidescu, ajutat de ANI să-şi păstreze funcţia

Declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate în 2011, decizie întărită în două rânduri de instanţă, la Curtea de Apel Bucureşti şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care i-au respins contestaţia împotriva raportului ANI, primarul oraşului Scorniceşti s-a bucurat şi se bucură în continuare de protecţie la nivel înalt, găsind sprijin pentru a-şi păstra mandatul de edil inclusiv la instituţia care i-a descoperit incompatibilitatea. La urma urmei, Agenţia Naţională de Integritate este reprezentată de oameni, precum fostul preşedinte al instituţiei, Horia Georgescu, cercetat, acum, în stare de arest preventiv pentru abuz în serviciu.

Deşi, prin hotărârea 3471 din 26 septembrie 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie respingea, irevocabil, recursul declarat de primarul din Scorniceşti împotriva sentinţei civile nr. 6265 din 5 noiembrie 2012 a Curţii de Apel Bucureşti, ca nefondat, Cătălin Davidescu reuşeşte să-şi păstreze funcţia publică în ciuda faptului că legea spune clar că, într-o asemenea situaţie, mandatul îi încetează de drept şi că nu mai are voie să ocupe funcţii publice vreme de trei ani de la rămânerea definitivă a hotărârii instanţei de judecată.

Minunea are şi o explicaţie, aceea că omul şi-a găsit protecţie în instituţii înalte. De pildă, chiar în instituţia care i-a descoperit incompatibilitatea şi care, ulterior, a făcut tot ceea ce i-a stat în putinţă pentru a tergiversa punerea în aplicare a deciziei judecătoreşti. Cum aşa?

Bambilici

Hotărârea nr. 3471/2014 nu a putut fi pusă în aplicare prin măsuri legale ale Prefecturii Olt pentru că Agenţia Naţională de Integritate (ANI) nu a trimis, luni de zile, documentele prin care să ceară prefecturii să pună în aplicare hotărârea Curţii Supreme. A făcut acest lucru abia după ce persoane interesate, inclusiv din mass-media, au cerut inspectorilor de integritate, în temeiul Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, să explice atât procedura în acest caz, cât şi întârzierea aplicării unei hotărâri irevocabile a instanţei. Prefectura a fost sesizată să aplice legea în acest caz abia în februarie 2015, la cinci luni de zile de la pronunţarea magistraţilor de la Înalta Curte. ANI a acţionat însă fără să anexeze adresei oficiale hotărârea instanţei de judecată, invocând lipsa motivării.

Ei bine, Gazeta Nouă a aflat că motivarea a fost redactată foarte repede de magistraţii Curţii Supreme şi că ea a fost transmisă instanţei de fond încă din decembrie 2014, dar şi că cineva din cadrul Agenţiei Naţionale de Integritate a avut un interes anume să pună piedică punerii în executare a deciziei instanţei. Potrivit procedurii, ANI trebuia să solicite hotărârea irevocabilă a instanţei şi motivarea acesteia şi, în temeiul lor, să ceară Prefecturii Olt să iniţieze demersurile pentru încetarea mandatului de primar ocupat de Cătălin Davidescu.

La rândul ei, „înarmată” cu respectivele documente, prefectura notifica Primăria Scorniceşti, solicitându-i un referat în baza căruia ar fi emis, ulterior, un ordin privind constatarea încetării de drept a mandatului de primar. Prefectura a notificat Primăria Scorniceşti, dând două termene consecutive în care secretarul oraşului trebuia să transmită referatul cerut, dar pentru că instituţia care reprezintă guvernul în judeţ nu a transmis şi hotărârea instanţei, autorităţile de la Scorniceşti au transformat procedura, la comanda primarului, într-un soi de bambilici din care prestanţa prefecturii a ieşit şifonată. Ba, într-un moment al ping-pongului procedural, secretarul din Scorniceşti a transmis o hârtie oficială în care dădea lecţii prefecturii în acest caz. Totul pentru că nimeni nu solicita decizia instanţei şi motivarea acesteia.

Potrivit reprezentanţilor Biroului de relaţii publice din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, abia în 28 aprilie 2015 ANI a cerut oficial motivarea redactată de ÎCCJ, după ce agenţia a primit mai multe solicitări în temeiul liberului acces la informaţiile de interes public pe acest caz, dar şi adrese de la Prefectura Olt. Persoane apropiate cazului susţin că întârzierile nu puteau fi posibile decât cu complicitatea cuiva din cadrul Agenţiei Naţionale de Integritate. Pe de altă parte, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu în urma unei plângeri depuse împotriva secretarului primăriei, Teodor Radu, şi a primarului Cătălin Davidescu.

Cercetare disciplinară

După ce, cu chiu, cu vai, Agenţia Naţională de Integritate s-a conformat cu şapte luni întârziere, transmiţând, recent, prefecturii hotărârea instanţei de judecată, Instituţia Prefectului a mai dat un termen secretarului din Scorniceşti pentru transmiterea mult aşteptatului referat, termen care a expirat marţi. Până la închiderea ediţiei, documentul nu sosise la prefectură.

Prin urmare, potrivit surselor noastre, secretarul Teodor Radu va fi supus cercetării disciplinare în cadrul comisiei de disciplină a prefecturii, care se va întruni miercuri, 6 mai. Pe de altă parte, este posibil ca o plângere de abuz în serviciu să fie depusă la Parchet şi de prefectură.

Câinii latră, ursul merge

Surse din cadrul Primăriei Scorniceşti afirmă că, în cele şapte luni care s-au scurs de la pronunţarea instanţei în această poveste, Cătălin Davidescu a avut timp, cu ajutorul cuiva din ANI, să îşi albească mandatul de anumite pete penale, unele descoperite de Curtea de Conturi, altele aflate în cercetare la Poliţie. De cele descoperite de Curtea de Conturi Davidescu încearcă să scape pe calea instanţei de judecată, La Tribunalul Olt, unde cere anularea actului de control prin care auditorii externi au stabilit, printre altele, un prejudiciu de peste 1,3 miliarde de lei vechi, bani plătiţi de primărie unei firme pentru lucrări care în realitate nu au fost efectuate niciodată. Gazeta Nouă a prezentat, în cadrul unei ample anchete jurnalistice, documente certe din care reiese clar respectivul prejudiciu.

Între timp, oraşul se modernizează „pe ici, pe acolo, prin punctele esenţiale” pentru interesul primarului. De pildă, strada pe care edilul şi-a cumpărat o casă (despre care surse locale susţin că ar fi fost achiziţionată pentru a fi transformată într-o afacere privată) a fost asfaltată. Constructorii au avut însă grijă să asfalteze şi calea de acces, de aproape 50 de metri, către locuinţa primarului. Din „întâmplare”, respectivul apendice a fost prins în proiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here