Peste 8.200 de fermieri din Olt au solicitat, până acum, plăţile pe suprafaţă de la APIA

Peste 8.200 de fermieri din Olt au depus, deja, solicitările pentru subvenţiile agricole aferente anului în curs acordate de Uniunea Europeană şi statul român prin Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii Agricultură.

Potrivit ultimei situaţii statistice a Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Olt, până miercuri dimineaţă îşi depuseseră solicitările 8.231 de fermieri, ceea ce reprezintă un procent de 21,34% din totalul fermierilor olteni, procent care pune Oltul între primele trei judeţe din ţară la acest capitol.

De la începutul acestei săptămâni APIA Olt a demarat şi campania de primire de cereri din partea marilor fermieri cu suprafeţe de peste 50 de hectare. „De luni am început să primim şi cereri din partea marilor fermieri. Până miercuri dimineaţă au fost depuse 11 asemenea cereri. În orice caz, la total cereri depuse judeţul Olt stă foarte bine, aflându-se între primele trei judeţe”, a declarat, pentru OLT-ALERT, directorul executiv al APIA Olt, Marinel Oaşă (foto).

În campania de primire a cererilor angajaţii APIA Olt lucrează şi sâmbăta, zi lumină dacă va fi nevoie, după cum a mărturisit şeful instituţiei.

„Lucrăm şi în zilele de sâmbătă, începând de la ora 08.00 şi până când este nevoie, nu e un program fix, adică până când primim ultima cerere în ziua respectivă”, a mai spus Marinel Oaşă.

Una dintre noutăţile campaniei este aceea că a fost eliminată perioada în care, celor care întârziau cu depunerea cererilor, se operau penalităţi.

„După expirarea termenului de depunere a cererilor exista o perioadă de toleranţă, în care întârziaţii mai puteau depune solicitări fără să fie sancţionaţi, apoi urma o perioadă în care cei întârziaţi erau penalizaţi cu 1%. Ei bine, această perioadă a fost eliminată, nu mai există”, a precizat şeful APIA Olt.

Prima tranşă a plăţilor, respectiv avansul, se va efectua după 16 octombrie, urmând ca până în 15 februarie 2016 să se facă restul plăţilor. Anul trecut subvenţia agricolă a atins valoarea de 156,89 de euro/ha.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here