Darius Vâlcov rămâne în arest preventiv. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă

Darius Vâlcov rămâne în arest preventiv, potrivit deciziei Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie, care este una definitivă. Pe 6 mai, ÎCCJ a decis cercetarea lui Vâlcov în arest la domiciliu, însă luni a admis contestaţia procurorilor la această decizie.

Măsura arestului preventiv a fost prelungită de instanţa supremă în 24 aprilie, după ce, cu patru zile în urmă, aceeaşi instanţă a mai decis o dată plasarea lui Vâlcov în arest la domiciliu, admiţând apoi contestaţia DNA. Povestea s-a repetat luni, când magistraţii Curţii Supreme au admis din nou contestaţia procurorilor DNA.

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cursul anului 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe suspectul Darius Bogdan Vâlcov, pe atunci primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante, în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în Slatina și în orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări. Omul de afaceri care l-a contactat pe Vâlcov este Theodor Berna, patronul firmei Radion Tehnologica.

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cursul anului 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe suspectul Darius Bogdan Vâlcov, pe atunci primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante, în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în Slatina și în orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări. Omul de afaceri care l-a contactat pe Vâlcov este Theodor Berna, patronul firmei Radion Tehnologica, de la care fostul primar al Slatinei ar fi primit în total o șpagă de două milioane de lei. În acest dosar acuzaţi mai sunt actualul primar al Slatinei, Minel Prina, plasat în arest la domiciliu şi suspendat din funcţie, cercetat pentru complicitate la trafic de influenţă, directorul SC Imobiliare Consloc SRL Slatina, Lucian Şuşală, şi el în arest la domiciliu, Timofte Petre-Bogdan şi Cristian Constantin Tomescu, puşi sub control judiciar. Ultimii trei se află sub urmărire penală pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălare de bani. 

În 24 martie, DNA a cerut extinderea urmăririi penale, făcând o nouă solicitare pentru reţinerea şi arestarea fostului ministru, de data aceasta sub aspectul săvârşirii infracțiunii de „efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale”

Potrivit procurorilor anticorupție, începând cu anul 2011 și până în prezent, inculpatul Darius Vâlcov a efectuat operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcția de primar, senator și ministru, utilizând informații deținute în virtutea acestora, în legătură cu o firmă de cadastru, una de contabilitate și un birou de avocatură, firme pe care le deține în fapt și pe care le administrează, prin interpuși.

În lumina noilor acuzaţii, procurorii DNA Bucureşti au efectuat, în 26 martie, mai multe percheziţii în unele locaţii din Capitală, dar şi la sediile firmelor din Slatina controlate de senatorul Darius Vâlcov şi de deputatul Daniel Bărbulescu (unul dintre denunţătorii fostului ministru al Finanţelor), SC Millenium Topographica SRL, SC Contis Company SRL şi firma de avocatură Ciobanu & Asociaţii.

Cu ocazia acestor descinderi procurorii au descoperit peste 100 de tablouri valoroase la locuinţele unor apropiaţi ai senatorului, iar alte 47 de tablouri au fost predate procurorilor chiar de inculpat. Anchetatorii mai au în custodie drept probe mai multe valori care aparţin lui Darius Vâlcov, descoperite într-un seif ţinut mai mult timp de deputatul Daniel Bărbulescu în locuinţa sa din Slatina şi mutat, la solicitarea demnitarului, în comuna Osica de Sus, în casa părinţilor unui angajat al Primăriei Slatina, Alin Calotă. Este vorba de 90.000 dolari, 1.323.850 lei, 3 lingouri de aur, în total 3 kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripționat RENOIR, un tablou inscripționat JEAN COCTEAU şi o pictură pe lemn, inscripționat AUREL ACASANDREI.

La una dintre audierile trecute de la DNA, Vâlcov a cerut încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției, însă a fost refuzat de procuorul de caz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here