Mandatul de primar al liberalului Cătălin Davidescu a încetat, luni, prin ordin al prefectului

Prefectul de Olt, Silviu Neacşu, a emis, luni, ordinul prin care se constată încetarea de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului de primar al orașului Scornicești deţinut de liberalul Cătălin Davidescu. Acesta a fostdeclarat incompatibil în 2011 de Agenţia Naţională de Integritate, care a descoperit că Davidescu a ocupat simultan mai multe funcţii publice în 2009, încălcând astfel legislaţia privind regimul juridic al incompatibilităţilor.

Liberalul Cătălin Davidescu a rămas, luni, fără mandatul de primar al oraşului Scorniceşti, după ce prefectul Silviu Neacşu a emis ordinul de încetare de drept, înaintea expirării duratei normale, a mandatului.

„Prefectul județului Olt a emis Ordinul nr.117/11.05.2015 prin care se constată încetarea de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului primarului orașului Scornicești, al domnului Davidescu Nicolae Cătălin, începând cu data de astăzi. Actul administrativ a fost emis în baza Referatului secretarului orașului Scornicești, a prevederilor art.15 alin.2 lit.b din Legea nr.393/2004 privind Statutul aleșilor locali, modificată și completată coroborat art.69 alin.2 teza I din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală rep., modificată și completată și art.25 din Legea nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr.144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative”, se arată într-un comunicat de presă al prefecturii.

Măsura a fost luată după ce Cătălin Davidescu a fost declarat incompatibil, în 2011, de Agenţia Naţională de Integritate, care a descoperit că el a ocupat simultan mai multe funcţii publice în 2009, încălcând astfel legislaţia privind regimul juridic al incompatibilităţilor.

„Domnul Davidescu Nicolae Cătălin s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 25.05.2009 – 30.11.2009, întrucât a deţinut simultan funcţia de consilier local în cadrul Consiliului Local Scorniceşti (iunie 2008 – iunie 2010), funcţia de director coordonator în cadrul Direcţiei Generale de Muncă şi Protecţie Socială Olt (25.05.2009 – 30.11.2009) şi calitatea de administrator în cadrul S.C. Loctrans S.A. (29.12.2008 – 2011) încălcând, astfel, prevederile art. 94, alin. (2), lit. a) şi c) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei cu modificările şi completările ulterioare. Astfel, au fost identificate elemente în sensul încălcării legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor, deoarece, conform dispoziţiilor art. 94, alin. (2), lit. a) şi c) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare, «funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale ori în alte unităţi cu scop lucrativ, din sectorul public sau privat, în cadrul unei asociaţii familiale sau ca persoana fizică autorizată»”, se arată în raportul ANI.

Edilul a atacat la Curtea de Apel Bucureşti decizia inspectorilor de integritate, însă judecătorii acestei instanţe i-au respins contestaţia. Nici la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Davidescu nu a avut sorţi de izbândă. Prin hotărârea 3.471 din 26 septembrie 2014, Curtea Supremă i-a respins, irevocabil, ca nefondat, recursul declarat împotriva sentinţei civile nr. 6265 din 5 noiembrie 2012 a Curţii de Apel Bucureşti. Cu toate acestea, Cătălin Davidescu a reuşit să-şi păstreze funcţia publică în ciuda faptului că legea spune clar că, într-o asemenea situaţie, mandatul îi încetează de drept şi că nu mai are voie să ocupe funcţii publice vreme de trei ani de la rămânerea definitivă a hotărârii instanţei de judecată. Ordinul emis luni de prefect nu a putut fi întocmit, însă, mai devreme deoarece secretarul oraşului Scorniceşti, Teodor Radu, a refuzat, sub influenţa primarului, să transmită referatul cerut de lege în astfel de cazuri, în baza căruia prefectura poate face demersurile legale. Referatul a fost transmis abia după ce, săptămâna trecută, secretarul din Scorniceşti a intrat în cercetare disciplinară pentru neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu. Pe numele său, dar şi pe cel al primarului a fost depusă, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina, o plângere penală pentru abuz în serviciu.

Potrivit legii, Cătălin Davidescu poate ataca în instanţa de contencios-administrativ ordinul prin care i se constată încetarea mandatului de primar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here