Pericol de explozii în Olt. Din ce în ce mai multă muniţie de război descoperită în diverse zone

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt atrag atenţia populaţiei civile asupra pericolului ce planează asupra celor ce descoperă muniţie neexplodată provenită din cele două conflagraţii mondiale. Anul trecut şi în primele luni ale anului în curs zeci de elemente de muniţie au fost descoperite pe teritoriul judeţului Olt.

Muniţiile neexplodate continuă să omoare şi să mutileze, fără discriminare, chiar şi după ce raţiunile militare pentru care au fost confecţionate au încetat să mai existe. Deşi de la ultimul conflict militar desfăşurat pe teritoriul României au trecut aproape 70 de ani, muniţiile neexplodate continuă să facă victime în rândul populaţiei civile. 
„Existenţa acestor muniţii a căror descoperire se realizează, de regulă, ca urmare a unor lucrări agricole, industriale, silvice sau chiar prin spălarea naturală a unor terenuri, a provocat, acolo unde neştiinţa sau inconştienţa unor oameni a permis-o, numeroase victime omeneşti şi pagube materiale. Se găsesc şi astăzi muniţii din primul război mondial la care focoasele şi încărcătura explozivă funcționează perfect, deşi, la prima vedere, par afectate de rugină”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Olt, căpitanul Cornel Gogolan.
 

Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt a executat, în perioada ianuarie 2014 – mai 2015, 14 intervenții pentru asanarea teritoriului de muniția rămasă neexplodată în urma celor două conflagrații mondiale. În urma misiunilor pirotehnice, au fost identificate, transportate și depozitate, în vederea distrugerii, un număr de 38 de elemente de muniție neexplodată.

 

Pompierii olteni le reamintesc cetăţenilor că, la descoperirea muniţiei rămase neexplodate, au obligaţia, conform legii, dar şi responsabilitatea civică să informeze serviciile de urgenţă profesioniste sau poliţia, după caz, telefonic, prin apelarea numărului de urgenţă 112.

 

Cei care se află în astfel de situaţii nu trebuie să atingă, cu mâna cu mâna sau cu alte obiecte, elementele explozive. Sunt interzise ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe, comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase, lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă, introducerea acestora în foc, topirea, tăierea sau folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte. Utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii, în scopuri artizanale, demontarea focoaselor sau a altor elemente componente sau folosirea, pentru joacă, de către copii, a grenadelor, proiectilelor şi a focoaselor sunt, de asemenea, interzise.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here