Ziua Internaţională a Muzeelor, marcată prin muzică populară şi joc la Galeria „Artis” din Slatina

Ziua Internaţională a Muzeelor, sărbătorită în fiecare an în data de 18 mai, a fost marcată într-un mod inedit la Slatina, printr-o seară folclorică organizată de Muzeul Judeţean Olt la Galeria „Artis” din Slatina.
 
Invitaţi să susţină microrecitaluri folclorice au fost Diana Monete, elevă la Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, Constantin Ion, profesor de pian la Școala de Arte Plastice și Muzică „Dinu Lipatti” și solistul instrumentist Eugen Greceanu. Organizatorii au avut şi un invitat special la eveniment în persoana Ilenei Băjenaru, de la Casa de ceaiuri „Demmer Teehaus” Slatina.
 
„Evenimentul s-a derulat sub genericul „Folclorul – permanență a spiritului românesc», iar noi am invitat slătinenii pentru a petrece câteva ore înconjuraţi de acordurile inconfundabile ale muzicii populare oltenești”, a declarat directorul Muzeului Judeţean Olt, Laurenţiu Guţică.
 
După ce au participanţii au încins o horă şi, mai apoi, o sârbă, s-au adunat, laolaltă cu organizatorii şi invitaţii speciali, în jurul unor platouri cu gogoşi calde şi a unor căni cu ceaiuri de la „Demmer Teehaus”. 
 
„Având în vedere faptul că Muzeul Judeţean se află într-un amplu proces de reabilitare, a fost imposibil să organizăm o expoziţie sau un alt fel de eveniment în sediul muzeului cu această ocazie. Şi am optat să marcăm acest eveniment în Galeria „Artis” a muzeului. A fosr o seară plăcută, cu invitaţi speciali, cu public cald. Seara a decurs foarte frumos, iar la sfârşit s-a încins şi o horă, s-a jucat şi o sârbă, a fost atmosferă foarte, foarte plăcută”, a precizat Claudia Balaş, muzeograf.
 
În fiecare an, începând cu 1977, la data de 18 mai se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Muzeelor, pentru a promova şi a aduce la cunoştinţa publicului rolul muzeelor în dezvoltarea societăţii. Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) a stabilit ca tema de anul acesta să fie, pentru Ziua Internaţională a Muzeelor, „Muzeele pentru o societate sustenabilă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here