Contribuabilii au plătit oalele sparte în afacerea Primăria Slatina – SC KFP Aphrodite SRL. Costul: milioane de euro

Primăria Slatina a plătit, recent, din banii contribuabililor, câteva milioane de euro firmei KFP Aphrodite SRL în contul creanţei pe care aceasta o avea de recuperat în urma păguboasei afaceri cu terenul de 55.000 mp din Aleea Oltului, iniţiată şi girată de fostul primar al municipiului-reşedinţă de judeţ Darius Vâlcov, în timpul primului său mandat de primar.

Creanţa a fost stinsă în luna martie, după ce firma care cumpărase terenul de peste 55.000 mp, situat în Aleea Oltului, la ieşirea din Slatina spre Craiova, lângă sediul Direcţiei Silvice Olt, a câştigat procesul privind rezilierea contractului. O dovedeşte o tranzacţie înregistrată sub nr. 29127/17.03.2015, „încheiată între Municipiul Slatina, S.C. KFP Aphrodite S.R.L. și Biroului executorului judecătoresc prin executor Doru Marius Dragomir, cu ocazia stingerii obligațiilor de plată în conformitate cu prevederile sentinței civile nr. 717/27.02.2013 pronunțată de Tribunalul Harghita în dosarul nr. 4539/104/2011, rămasă irevocabilă prin decizia nr. 3787/27.11.2014 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție a României”. Potrivit documentului, „după îndeplinirea condițiilor stabilite prin tranzacție, urmează să se încheie executarea silită a titlului executoriu și stingerea tuturor pretențiilor reciproce între părți, iar BEJ – Dragomir Doru Marius va radia toate notările din cărțile funciare aferente imobilelor asupra cărora s-a început executarea silită”.

De fapt, întreaga poveste ascunde o afacere pe cât de mare, pe atât de murdară, în avantajul celor de la butoanele ei şi în dezavantajul cetăţenilor, care au plătit anul acesta oalele sparte.

Afacerea începe în anul 2006, când, la iniţiativa fostului primar al Slatinei Darius Vâlcov, consiliul local a împărţit terenul de peste 80.000 de mp în două loturi, unul de peste 55.000 mp, căruia administraţia locală i-a schimbat destinaţia de folosinţă din „parc” în „curţi construcţii”, cu încălcarea prevederilor OUG 195/2005 privind protecţia mediului, care la art. 71 stipulează că „schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi prevăzute în planurile urbanistice este interzisă”. În plus, terenul face parte şi dintr-o arie protejată de legislaţia de mediu românească şi europeană.

Suprafaţa de peste 55.000 mp a fost vândută, un an mai târziu, prin contractul 1.038/08.06.2007, firmei SC KFP Aphrodite SRL, controlată pe atunci de omul de afaceri cipriot Kannas Charalampos, intrat ulterior în mai multe afaceri cu actualul deputat Daniel Bărbulescu şi care intenţiona, la vremea respectivă, să construiască un mare centru comercial în zonă. Preţul plătit pentru teren a fost de peste 1,5 milioane de euro. Deşi un articol din contractul de vânzare-cumpărare prevedea că municipalitatea se obligă să realizeze planul urbanistic zonal înainte ca firma cumpărătoare să solicite autorizaţia de construire, Primăria Slatina şi-a îndeplinit această obligaţie, în mod cu totul şi cu totul suspect, cu mult peste limita prevăzută în contract, abia peste patru ani, în 2011, dând astfel apă la moară cumpărătorului să ceară rezilierea contractului. Lucru care s-a şi petrecut, SC KFP Aphrodite SRL acţionând municipaltatea în instanţa de judecată. Procesul a fost pornit la Judecătoria Slatina, a ajuns la Tribunalul Olt, fiind strămutat apoi la Tribunalul Harghita, care, la începutul lui 2013, a dat o soluţie favorabilă firmei reclamante. Soluţia a fost menţinută de Curtea de Apel Târgu Mureş, dar şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde Primăria Slatina a făcut recurs.

Cum şi în ce scop au fost folosiţi banii primiţi pe teren este lesne de intuit azi, când Darius Vâlcov se află după gratii pentru şpagă şi când încrengăturile Primăriei Slatina cu câteva firme de casă au ieşit, şi ele, la iveală. Cert este că suma luată pe teren şi „valorificată” de Administraţia Vâlcov a fost plătită, recent, cu vârf şi îndesat, din banii contribuabililor. La cei 1.608.725 de euro, reprezentând preţul contractului rezolvit, s-a adaugat dobânda legală pe circa opt ani, daune-interese de 26.276 lei, reprezentând taxa OCPI aferentă contractului, 29.147,86 lei, reprezentând onorariul notarial aferent contractului, 64.753,06 lei, reprezentând studiul topografic şi studiul geologic şi 38.858,48 lei, reprezentând impozitul pe teren. La fiecare sumă s-a adăugat, de asemenea, dobânda legală până la data plăţii efective, cheltuielile de judecată, taxa de timbru şi cheltuielile de executare.

Suma totală a fost suportată nu din bugetul local, ci de toţi românii, pentru că ea a venit de la bugetul de stat. A avut grijă de asta Darius Vâlcov pe când ocupa funcţia de ministru delegat pentru Buget.  

1 COMENTARIU

  1. Iată,asadar,o alta dovada care ne arata dece a vrut dom Valcov sa ajunga in politica mare,pe functii inalte la Bucuresti:ca sa isi stearga urmele mizerabile facute cat a fost primar la Slatina.Unele urme nu pot fi sterse ca Romania a mai inceput si ea sa se mai normalizeze si furaciosii platesc acum si pentru ce fac in prezent si pentru ce au facut in trecut.Iata,asadar,ce a bagat PSD Olt in curtea sa,numai penali de penali,un grup infractional cu senator,ministru corupt si primar condamnat definitiv pentru fapte de coruptie.Toate astea le putea opri slatinenii daca ieseau la vot cu totii.Dar las ca ii opreste justitia acum,unul cate unul.Asa sa ne ajute Dumnezeu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here