Vânzarea ilegală a SC Aceti SRL de Administraţia Vâlcov, pe masa Consiliului Local Slatina, la capitolul „diverse”

Consilierii locali slătineni au luat, marţi, act de raportul Curţii de Conturi a României care, anul trecut, a descoperit că vânzarea SC Aceti SRL de către Consiliul Local Slatina, unic acţionar al societăţii, s-a făcut, în 2009, cu încălcarea legii. Este vorba de una dintre cele mai murdare afaceri pe care Consiliul Local Slatina a făcut-o, în urmă cu şase ani, sub influenţa primarului de atunci Darius Vâlcov, în paguba municipiului şi în favoarea unuia dintre prietenii fostului edil, omul de afaceri bucureştean Ovidiu Ramba, care a achiziţionat acţiunile societăţii la doar jumătate de preţ. Subiectul a fost deschis în plenul şedinţei de marţi, la capitolul „diverse”, de şeful biroului de audit al primăriei, Cristian Popescu, care le-a cerut aleşilor locali să analizeze un raport de audit intern în acest sens şi să dispună măsuri în consecinţă. Noutatea în acest subiect este că autorităţile recunosc, public, că SC Imobiliare Consloc SRL a fost trimisă la licitaţie cu rolul ascuns de a-l ajuta pe celălalt participant să achiziţioneze acţiunile la sub-preţ. 

Este vorba de una dintre mega-afacerile pe care Administraţia Vâlcov le-a coordonat în trecut, vânzarea SC Aceti SRL, care avea drept unic acţionar însuşi consiliul local, la doar jumătate de preţ din valoarea contabilă a firmei, în favoarea unuia dintre prietenii primarului Darius vâlcov, omul de afaceri bucureştean Ovidiu Ramba, pe atunci administrator al SC Rupiah SRL, care a achiziţionat societatea scoasă la mezat. Ca să dea o aparentă legalitate afacerii, la licitaţie a fost trimis să participe şi SC Imobiliarea Consloc SRL, societate aparţinând tot Consiliului Local Slatina şi care a avut rolul de a mima licitarea.

„Vânzarea neeconomicoasă a acţiunilor S.C. Aceti S.A, al cărei capital social a fost deţinut în proporţie de 100% de Consiliul Local al municipiului Slatina, ca urmare a participării la licitaţie, ca al doilea ofertant, a SC Imobiliare Consloc SRL Slatina, al cărui asociat unic a fost tot Consiliul local al municipiului Slatina şi care nu a avut nici o intenție clară de imprimare a unui trend crescător al „pasului de licitație” a acțiunilor, astfel că, prin inacţiunea sa, vânzarea acțiunilor SC Aceti SA s-a realizat la un preț mult inferior celui de la care s-a pornit licitația. Achiziția acțiunilor de către celălalt participant la licitație s-a făcut la o valoare de 42,33% din valoarea contabilă a acestora, respectiv la valoarea totală de 465.000 mii lei față de valoarea contabilă de 1.098.345,30 lei, aspect care a condus la nerealizarea de venituri din vânzarea acțiunilor în sumă de 633.345,30 lei”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

 
Prin Decizia nr. 31/2014, Camera de Conturi a dispus ca Primăria Slatina să verifice modul în care SC Imobialiare Consloc SRL a fost mandatată să participe la licitaţie. Verificările au fost efectuate de Biroul de Audit Intern al primăriei, care, după control, a constatat că „SC imobiliare Consloc SRL a fost mandată de către Adunarea Generală a Asociaţilor să achiziţioneze pachetul de acţiuni la SC Aceti SA la un preţ de 50% din valoare de pornire la licitaţie, ceea ce a condus la o pierdere pentru Consiliul Local Slatina în valoare de 494.366,10 lei, stabilită ca diferenţă dintre valoarea contabilă a acţiunilor de 1.098.345,30 lei şi valoarea de vânzare a acestora de 603.979,20 lei (55% din valoarea contabilă a acţiunilor)”, potrivit raportului încheiat în urma auditului intern al primăriei.
 
O informare în acest sens a fost pusă la mapa fiecărui consilier local, iar şeful Auditului Intern le-a cerut aleşilor să analizeze şi să dezbată raportul pentru a dispune măsurile care se impun, aşa cum a solicitat Curtea de Conturi. Pentru că aleşii n-au prea priceput ce ar putea face ei în această direcţie, Cristian Popescu le-a sugerat că, de pildă, ar putea să iniţieze şi să aprobe un regulament cu puncte precise care să nu mai permită legislativului local să repete, în viitor, ceea ce au făcut foştii consilieri locali şi Administraţia Vâlcov în 2009.
 

SC Rupiah SRL, care a achiziţionat acţiunile SC Aceti SRL, este administrată de Geanina Bobicu, fostă Natan­zohn, o veche protejată a ministrului Finanţelor, Darius Vâlcov. Înfiinţată în urmă cu aproape 10 ani de o persoană oarecare, firma a avut primul sediu social în Craiova. După doi ani, firma ajunge să fie deţinută de o persoană din Olt, iar în 2009 societatea ajunge pe mâna bucureşteanului Ovidiu Andrei Ramba. În 2010, SC Rupiah SRL a preluat de la Primăria Slatina, condusă pe atunci de actualul ministru al Finanţelor, Serviciul de Sere şi Spaţii Verzi, în baza unui contract încheiat pe 30 de ani. Ulterior, SC Rupiah SRL a fost preluată de Rita Geanina Bobicu, fostă angajată a primăriei cu un salariu din care nu putea pune de-o parte suma uriaşă, de circa 18 miliarde de lei vechi, cu care a cumpărat părţile sociale ale lui Ramba.

Ovidiu Ramba este cel care controlează şi SC Plus Confort SRL Bucureşti, care în urmă câţiva ani, când primar al Slatinei era tot Darius Vâlcov, a „prins” un contract cu o valoare foarte mare pentru reabilitarea termică a blocurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here