Deşi, teoretic, i-a încetat mandatul de drept, primarul din Scorniceşti merge zilnic la serviciu

Deşi prefectul de Olt a emis ordinul prin care se constată încetarea de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului de primar al orașului Scornicești deţinut de liberalul Cătălin Davidescu, acesta rămâne încă în funcţie, emiterea ordinului găsindu-l pe edil în concediu de odihnă. În şedinţa ordinară a consiliului local de marţi aleşii nu au luat în discuţie desemnarea unei alte persoane în funcţia de primar, potrivit legii. Aflat în repaus legal, Davidescu intră aproape zilnic în primărie, unde îşi ocupă biroul vreme de câteva ore.
 
Deşi, teroretic, liberalul Cătălin Davidescu nu mai este primar al oraşului Scorniceşti, el continuă să ocupe funcţia utilizând artificiul concediului de odihnă, de care beneficiază dinainte ca prefectul Silviu Neacşu să fi emis ordinul prin care constată încetarea de drept a funcţiei. „Domnul Davidescu a intrat în concediu de odihnă cu câteva zile înainte de emiterea ordinului prin care se constată încetarea mandatului de primar. Dânsul m-a împuternicit pe mine să preiau atribuţiile de primar”, a declarat viceprimarul oraşului, Ion Prioteasa. În această situaţie, aleşii locali nu au luat în discuţie, în şedinţa ordinară de marţi a consiliului local, desemnarea prin vot a unei alte persoane care să exercite atribuţiile conferite de lege primarului, aşa cum prevede Legea 215/2001 privind administraţia publică locală. 
 
Prefectul de Olt, Silviu Neacşu, a emis, în urmă cu două săptămâni, ordinul prin care se constată încetarea de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului de primar al orașului Scornicești deţinut de liberalul Cătălin Davidescu. Edilul îşi păstrează, însă, deocamdată, funcţia utilizându-şi dreptul la concediul de odihnă pentru care a făcut cerere înainte cu câteva zile de emiterea ordinului. Pe de altă parte, deşi aflat în repaus legal, edilul vine aproape zilnic la serviciu, ocupând biroul primarului vreme de câteva ore. „Dânsul nu a mai semnat nimic după ce a intrat în concediu de odihnă şi după ce a fost emis ordinul prefectului. De intrat în primărie poate intra, pentru că este o instituţie publică, iar dânsul nu a rămas, oficial, fără funcţie”, a mai precizat viceprimarul Prioteasa.
 
Primarul din Scorniceşti a atacat deja ordinul prefectului la secţia de contencios-administrativ a Tribunalului Olt, cerând anularea documentului. 
 
Cătălin Davidescu a fost declarat incompatibil, în 2011, de Agenţia Naţională de Integritate, care a descoperit că Davidescu a ocupat simultan mai multe funcţii publice în 2009, încălcând astfel legislaţia privind regimul juridic al incompatibilităţilor.
 

Edilul a atacat la Curtea de Apel Bucureşti decizia inspectorilor de integritate, însă judecătorii acestei instanţe i-au respins contestaţia. Nici la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Davidescu nu a avut sorţi de izbândă. Prin hotărârea 3.471 din 26 septembrie 2014, Curtea Supremă i-a respins, irevocabil, ca nefondat, recursul declarat împotriva sentinţei civile nr. 6265 din 5 noiembrie 2012 a Curţii de Apel Bucureşti. Cu toate acestea, Cătălin Davidescu a reuşit să-şi păstreze funcţia publică în ciuda faptului că legea spune clar că, într-o asemenea situaţie, mandatul îi încetează de drept şi că nu mai are voie să ocupe funcţii publice vreme de trei ani de la rămânerea definitivă a hotărârii instanţei de judecată.

Ordinul emis în 11 mai 2015 de prefect nu a putut fi întocmit, însă, mai devreme deoarece secretarul oraşului Scorniceşti, Teodor Radu, a refuzat, sub influenţa primarului, să transmită referatul cerut de lege în astfel de cazuri, în baza căruia prefectura poate face demersurile legale. Referatul a fost transmis abia după ce, la începutul lunii mai, secretarul din Scorniceşti a intrat în cercetare disciplinară pentru neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu. Pe numele său, dar şi pe cel al primarului a fost depusă, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina, o plângere penală pentru abuz în serviciu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here