Adjunctul şefului Poliţiei Locale Slatina, Liviu Belu, investigat de inspectorii de integritate

Adjunctul şefului Poliţiei Locale Slatina, Liviu Belu, este investigat la această oră de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate sub suspiciunea de a fi încălcat legea. Angajat al Primăriei Slatina, Belu administrează şi o afacere ca persoană fizică autorizată care nu apare în declaraţia de interese.

Surse din cadrul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) au confirmat pentru OLT-ALERT faptul că ANI a cerut Primăriei Slatina detalii despre poziţia pe care o ocupă Liviu Belu în cadrul instituţiei. Printre altele, asupra acestuia planează suspiciunea de a fi încălcat legea prin nedeclararea unei afaceri pe care ar administra-o. Pe de o parte, Liviu Belu ocupă o funcţie de conducere în cadrul Primăriei Slatina, respectiv pe cea de director executiv adjunct la nivelul Serviciului Poliţia Locală, iar pe de altă parte el administrează, din februarie 2012, o afacere ca persoană fizică autorizată în localitatea Băbiciu. Potrivit art. 330 din noul Cod Penal, „declararea necorespunzătoare adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Inspectorii de integritate verifică şi aspecte legate de o eventuală incompatibilitate.

 
Liviu Belu face parte din tabăra creată de fostul primar al Slatinei Darius Vâlcov, azi trimis în judecată pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate. El a lucrat în perioada mai 2006 – iunie 2010, ca inspector pe achiziţii publice, la Primăria Slatina, iar în perioada iunie – decembrie 2010 a fost director al SC Imobiliare Consloc SRL, firmă aflată sub controlul Consiliului Local Slatina şi folosită de Vâlcov în afaceri care au depăşit cadrul legal. În perioada septembrie 2012 – aprilie 2014 a ocupat postul de consilier pe probleme de achiziţii publice în cadrul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, condusă pe atunci de slătineanul Adi Barbu, unul dintre apropiaţii lui Darius Vâlcov. În această perioadă au fost încheiate contractele de prestări servicii între firma de pază Anteko Security SRL, controlată de omul de afaceri Cristian Ghenciu, unul dintre preferaţii Primăriei Slatina în materie de lucrări finanţate din fonduri publice, şi ANIF, în urma cărora societatea de pază a încasat peste un milion de euro. După ce a trecut şi pe la Compania de Apă Olt, din octombrie 2014 Liviu Belu ocupă postul de director executiv adjunct al Poliţiei Locale Slatina.
 
Potrivit declaraţiei de avere postată pe site-ul primăriei, Liviu Belu deţine în proprietate o garsonieră şi un autoturism. În afară de venitul provenit din salarii, el a încasat şi fonduri în domeniul apicol. Din declaraţia de interese lipseşte calitatea sa de asociat în cadrul PFA-ului pe care îl administrează. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here